Mannen med två ansikten – Kryptiskt meddelande från Löfven

2021 06 16

V: – Vi ser fram emot möte med statsministern i dag kl 14.

S: – Något sådant möte finns inte inplanerat.

Ungefär så ser läget ut just nu mellan V och S när det gäller den brännheta frågan om marknadshyror. Enligt uppgifter från Vänsterpartiet tycks Stefan Löfven har vägrat att tala med Nooshi Dadgostar om marknadshyror men igår kväll signalerade V att Löfven svängt och enligt uppgifter till Aftonbladet ska de båda partiledarna ses redan kl 14 idag torsdag.

– Jag kan inte säga så mycket mer än att mötet kommer att ske. Det kommer att handla om marknadshyror, säger V:s presstalesperson Anna Herdy till SVT.

– Vi vi kan bekräfta att det kommer att ske, säger V:s pressavdelning till Aftonbladet.

Men bara några minuter senare kom ett kryptiskt meddelande från statsministern till media, nämligen att det inte finns sådant möte inplanerat.

– Statsministern träffar andra partiledare emellanåt. Ett sånt här möte finns inte inplanerat, skriver Maria Soläng i ett sms till Aftonbladet.

ANALYS

Man kan inläsa två helt olika budskap i statsministerns meddelande:

◾ Budskap nr 1:

"Ett sånt här möte finns inte inplanerat"

Detta signalerar att V är ute och cyklar och att något möte inte kommer att äga rum. Efter statsministers SMS gick till exempel SVT ut med rubriken ” Dementerar möte om hyrorna”.

◾Budskap nr 2:

"Statsministern träffar andra partiledare emellanåt"

Detta signalerar tvärtom att statsministern mycket väl kan komma att träffa Nooshi (V) idag torsdag men att han inte hunnit skriva ned själva tidpunkten i sin kalender ännu så att säga.

◾Verkliga budskapet

Det verkliga budskapet är sannolikt följande:

Statsministern pressas en aning av V:s krumbuktande och vill lugna V genom att träffa Nooshi. Samtidigt vill han inte signalera till Centern att det är något vänsterprasslande på gång. Och han vill heller inte signalera till väljarna att han har något behov av att träffa Nooshi (V) om marknadshyrorna – för enligt Stefan (S) så är det ju inga marknadshyror överhuvudtaget. Utan bara friare hyressättning i nyproducerade lägenheter vilket är korrekt. Men V befarar smittoeffekter och ett sluttande plan vilket stöds av utvecklingen i Finland.

Och för den som undrar – ja, det är bra att som statsminister ha två olika ansikten. Det kan nog behövas både tre och fyra olika ansiktsuttryck för att kunna hantera toppolitikens alla förvecklingar emellanåt. En sak till - även Vänsterpartiet kan vara bra på taktik och strategi. Nooshi och V har fortfarande god möjlighet att utgå som vinnare när det gäller M, KD och S försök att förminska V:s inflytande i frågan om marknadshyror.

To be continued.

[yop_poll id="176"]