Mannen med två ansikten – Kryptiskt meddelande från Löfven

2021 06 16

V: – Vi ser fram emot möte med statsministern i dag kl 14.

S: – Något sådant möte finns inte inplanerat.

Ungefär så ser läget ut just nu mellan V och S när det gäller den brännheta frågan om marknadshyror. Enligt uppgifter från Vänsterpartiet tycks Stefan Löfven har vägrat att tala med Nooshi Dadgostar om marknadshyror men igår kväll signalerade V att Löfven svängt och enligt uppgifter till Aftonbladet ska de båda partiledarna ses redan kl 14 idag torsdag.

– Jag kan inte säga så mycket mer än att mötet kommer att ske. Det kommer att handla om marknadshyror, säger V:s presstalesperson Anna Herdy till SVT.

– Vi vi kan bekräfta att det kommer att ske, säger V:s pressavdelning till Aftonbladet.

Men bara några minuter senare kom ett kryptiskt meddelande från statsministern till media, nämligen att det inte finns sådant möte inplanerat.

– Statsministern träffar andra partiledare emellanåt. Ett sånt här möte finns inte inplanerat, skriver Maria Soläng i ett sms till Aftonbladet.

ANALYS

Man kan inläsa två helt olika budskap i statsministerns meddelande:

◾ Budskap nr 1:

"Ett sånt här möte finns inte inplanerat"

Detta signalerar att V är ute och cyklar och att något möte inte kommer att äga rum. Efter statsministers SMS gick till exempel SVT ut med rubriken ” Dementerar möte om hyrorna”.

◾Budskap nr 2:

"Statsministern träffar andra partiledare emellanåt"

Detta signalerar tvärtom att statsministern mycket väl kan komma att träffa Nooshi (V) idag torsdag men att han inte hunnit skriva ned själva tidpunkten i sin kalender ännu så att säga.

◾Verkliga budskapet

Det verkliga budskapet är sannolikt följande:

Statsministern pressas en aning av V:s krumbuktande och vill lugna V genom att träffa Nooshi. Samtidigt vill han inte signalera till Centern att det är något vänsterprasslande på gång. Och han vill heller inte signalera till väljarna att han har något behov av att träffa Nooshi (V) om marknadshyrorna – för enligt Stefan (S) så är det ju inga marknadshyror överhuvudtaget. Utan bara friare hyressättning i nyproducerade lägenheter vilket är korrekt. Men V befarar smittoeffekter och ett sluttande plan vilket stöds av utvecklingen i Finland.

Och för den som undrar – ja, det är bra att som statsminister ha två olika ansikten. Det kan nog behövas både tre och fyra olika ansiktsuttryck för att kunna hantera toppolitikens alla förvecklingar emellanåt. En sak till - även Vänsterpartiet kan vara bra på taktik och strategi. Nooshi och V har fortfarande god möjlighet att utgå som vinnare när det gäller M, KD och S försök att förminska V:s inflytande i frågan om marknadshyror.

To be continued.

[yop_poll id="176"]

Storkedja i konkurs – över 50 butiker i Sverige

2024 03 01

Krisen blir allt djupare för ett av de större bolagen inom den globala detaljhandeln.

Flera butiker i Sverige har redan gått förlorade.

Och nu är det sannolikt bara en tidsfråga innan ännu fler sällar sig till samma skara.

Detta efter ett nytt konkursbesked från en populär butikskedja inom hälso- och skönhetsbranschen med totalt 30 miljoner kunder i hela världen.

Det handlar om The Body Shop som nu går i konkurs i Danmark och stänger igen 15 butiker, rapporterar norska affärstidningen E24.

– Det här kommer från att de har gått i konkurs i Storbritannien, säger förvaltaren Anders Hoffman Køningsfeldt.

Flera butiker stänger i Sverige

I just Storbritannien väntas 2 000 personer sägas upp och 100 butiker kan slå igen. För Danmark handlar det om 90 personer och 15 butiker.

Men även i Sverige har The Body Shops butiker börjat stänga.

Så sent som för några dagar sedan kastade kedjans butik i Stenungsund in handduken. Innan dess hade motsvarande butik i Mölndal reat ut hela sitt sortiment, även det efter ett konkursbesked.

Bara en vecka innan dess stängde även The Body Shop på Kungsmässan i Kungsbacka av samma anledning – och i januari en butik i Växjö.

Det har inte funkat helt enkelt. The Body Shop har valt att avveckla butiker på andra ställen i Sverige med tror jag, säger Mats Jäderberg, chef på köpcentret Grand Samarkand, till Smålandsposten.

Över 50 butiker

The Body Shop har funnit i Sverige sedan 1979 och har haft 57 aktiva butiker i landet.

Under förra året sålde bolagets Sverigeavdelning för 213 miljoner kronor – en minskning med 15 procent jämfört med året innan.

Samtidigt har ungefär tio av kedjans butiker stängt portarna för gott under drygt ett års tid.

Framtiden för kedjan, som enligt sin egen hemsida har 22 000 anställda och 3 000 butiker i över 60 länder, ser med andra ord minst sagt dyster ut.

– The Body Shop har stått inför en längre period av finansiella utmaningar under tidigare ägare, vilket sammanfaller med en svår handelsmiljö för den bredare detaljhandeln, framhåller The Body Shop i ett uttalande.

LÄS MER: Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

LÄS MER: Butikskedja i konkurs – 35 butiker tvingas slå igen

Foto: Väla

Text: Redaktionen


Sensationellt besked från Finland: “Bomba Ryssland”

2024 03 01

Finland går nu tvärsemot flera Natoländer – inklusive USA.

Det står klart efter ett i sammanhanget mycket uppseendeväckande besked från Helsingfors.

Sveriges grannland ger nämligen Ukraina grönt ljus att använda finska vapen för att slå till mot Ryssland – på rysk mark.

Det finns inga restriktioner för vad den ukrainska militären får lov att göra med deras vapen, klargör både Finlands försvarsminister Antti Häkkänen och Jukka Kopra, ordförande för finska parlamentets försvarsutskott.

– Om nödvändigt bör Ukraina också slå mot militära mål på den ryska sidan. Det är en helt legitim försvarsstrid som Ukraina för. FN-stadgan tillåter att militära mål attackeras över landsgränserna, säger Jukka Kopra till Yle.

Går emot USA

Finland överväger “på allvar” också att skicka Taurus – kryssningsmissiler avsedda för långdistansmål – för att hjälpa Kyiv.

Beskedet är raka motsatsen till flera andra Natoländers hållning i frågan. Exempelvis har USA uppmanat den ukrainska militären att inte använda USA-tillhandahållna vapen för att utföra attacker på ryskt territorium.

– Vi har bett ukrainarna att inte använda USA-levererad utrustning för direkta attacker mot Ryssland, sade armégeneralen Mark Milley till Reuters förra året.

Uppmanar Tyskland

Tyskland är ett annat land med samma inställning.

Landets förbundskansler Olaf Scholz har hållit inne på leveranser av Taurus, just med anledning av att Natolandet fruktar att vapnen kommer att användas för att slå mot mål djupt inne i Ryssland och därmed dra in Tyskland i ett krig med Vladimir Putin.

Men Finland uppmanar tyskarna att ändra sig.

– Jag uppmuntrar Tyskland att seriöst överväga det. Den tyska regeringen vet att det skulle vara av stor betydelse, säger Antti Häkkänen till Yle.

Putinregimen varnar för "tredje världskrig"

Ryssland har tidigare utfärdat skarpa varningar, mot bland annat Tyskland, om väst börjar förse Ukraina med just Taurus.

Det skulle göra länderna till “legitima mål”, har Kreml uppgett och talat om en "röd linje" som inte får passeras.

– Dessa idioter driver oss aktivt mot tredje världskriget, sade den tidigare ryska presidenten Dmitrij Medvedev, numera vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd, i höstas.

Även Dmitrij Peskov, talesperson för Kreml, har varnat för samma scenario.

– Det här är ett helt annat vapen som kommer att leda till, låt oss säga, ytterligare en omgång av eskalerade spänningar, sade han enligt Reuters i somras.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen