Många Klarna-kunder kommer få pengar på kontot

2024 05 09

Betaltjänsten Klarna kommer att återbetala miljontals kronor till tusentals svenska kunder som lurats av bluffsajter.

Det uppger Klarnas produktchef David Fock.

– Det ser ut som att ungefär 5 000 kunder ska få återbetalningar. Det är kunder som haft klagomål under 2023 och fram till nu, där vi kört om klagomålen enligt våra nya uppdaterade rutiner. När de visar att vi borde gått på kundens ord så blir det en återbetalning, säger han till Di.

Enligt Fock rör det sig om återbetalningar av stora summor. 

– Det blir miljontals kronor. Vårt snittordervärde är knappt 1 000 kronor.

Lurade av bluffsajter

Stormen kring Klarna tog fart i januari. Då uppgav anställda hos företaget  att konsumenter betalar för varor som inte finns på grund av att bluffsajter anslutit sig till Klarna.

Fenomenet har lett till att Klarna anmälts hundratals gånger hos Allmänna reklamationsnämnden, Arn.

I april gav sig Konsumentverket in i diskussionen. Myndigheten meddelade att man överväger rättsliga åtgärder mot Klarna och hänvisade till att bolaget inte iakttagit invändningsrätten.

“Invändningsrätten” handlar om att kunden i vissa situationer har rätt att kräva åtgärder för ett köp som inte levererats enligt förväntningarna.

”Frustrerande och smärtsamt”

Konsumentverket har även uppgett att man inlett en granskning av tio nätbutiker som använt Klarna som betalningsalternativ. I samma veva meddelade Klarna att man klippt banden med de utpekade sajterna.

– Detta är så frustrerande och smärtsamt och jag är så ledsen för vad dessa kunder fått vara med om. Vi jobbar för fullt för att komma åt problemen. Bluffsajterna har blivit enormt mer sofistikerade sista året, säkert med hjälp av AI. Och det ökar lavinartat.

– Vi kämpar med att hitta bättre åtgärder för att skydda kunderna. En del uppdateringar kommer i dagarna, skrev Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski på X efter beskedet.

Presenterar åtgärdspaket

I dag, onsdag, uppger Klarna att nya åtgärder är på plats.

Bolagets går fram med en rad åtgärder som ska skydda svenska konsumenter mot oseriösa nätbutiker. Betalningsjätten kommer bland annat börja skilja på ”verifierade” och ”icke-verifierade” handlare, uppger Di.

– Vid kassan ska Klarna flagga upp när en partner är obeprövad och Klarna ska  även varna för nätbutiker med en ökande mängd klagomål, rapporterar tidningen.

Vidare lovar Klarna att bolaget ska bli bättre på att stänga av butiker som inte ger tillräckligt med information till konsumenter. Avslutningsvis lovar Klarna att man hädanefter ska ställa hårdare krav på information om ”företaget, produkterna, samt leverans- och returpolicy”.

Foto: Klarna Group

Text: Redaktionen


Nato går ut med skarpt direktiv till Sverige

2025 06 25

Natos generalsekreterare Mark Rutte går ut med en glasklar uppmaning till Sverige.

Militäralliansens årliga toppmöte är i gång.

I dagarna väntas medlemmarna formellt klubba igenom det nya budgetmålet om att fem procent av ländernas respektive BNP ska läggas på försvaret. Idag är målet två procent.

Fem procent motsvarar lika mycket som det varje år läggs på att hålla igång grundskolan i Sverige enligt SVT.

Men det är helt nödvändigt och inte bara någonting som USA:s president Donald Trump krävt, betonar Mark Rutte.

– Till stor del tack vare president Donald Trump enas vi nu om att anslå fem procent i försvarsutgifter, men inte för hans skull, säger Natochefen i en intervju med samma tv-kanal.

Han går samtidigt ut med en direkt uppmaning.

– Om ni inte gör det blir mitt råd att lära ut ryska i svenska grundskolor för då måste ni lära er ryska snabbt. Vi gör det här för vår egen säkerhet.

Samtliga står bakom

Alla partier i riksdagen står bakom femprocentsmålet.

Förra veckan presenterades således en historisk satsning på försvaret värd 300 miljarder kronor.

Då talade regeringen i liknande termer som Rutte.

– För att tala klarspråk, det handlar om att våra barn och barnbarn inte ska behöva lära sig prata ryska, sade finansminister Elisabeth Svantesson på en pressträff vid tillfället.

"Kan anfalla inom fem år"

Nato och Mark Rutte har nyligen varnat för att Ryssland kan anfalla militäralliansen inom fem år.

– Låt oss inte lura oss själva. Vi befinner oss på östra flanken nu. Den nya generationen ryska missiler färdas många gånger snabbare än ljudet. Avståndet mellan europeiska huvudstäder är bara en fråga om minuter. Det finns inte längre öst eller väst, det finns bara Nato, sade Rutte i ett tal vid tankesmedjan Chatham House tidigare i juni.

– När det gäller ammunition producerar Ryssland på tre månader vad hela Nato producerar på ett år. Och dess försvarsindustriella bas förväntas rulla ut 1 500 stridsvagnar, 3 000 bepansrade fordon och 2 000 Iskandermissiler bara i år.

Foto: Nato

Text: Redaktionen


Regeringen totalnobbas – omdiskuterad ändring för hushållen slås ned

2025 06 24

Svenska kraftnät utreder för närvarande möjligheten att minska antalet elprisområden i Sverige.

Detta efter att myndigheten förra månaden fick uppdraget från regeringen.

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) kallade då utredningen “det första steget för att Sverige på sikt ska bli ett enda elområde”.

Regeringen arbetar aktivt för att minska prisskillnaderna mellan elområdena, och de senaste åren kan vi också se att de har minskat, sade ministern på en pressträff då.

Nobbas helt från Norrland

Nu kommer ett svar på förslaget från norra Sverige.

Det totalnobbas.

Bakom motståndet står Sundsvalls kommun, en av de större kommunerna i Norrland, som skickat in en skrivelse till regeringen där man säger nej till att minska antalet elprisområden.

Enligt Lisa Tynnemark (S), vice ordförande i kommunstyrelsen, talar Sundsvall för en större del av Norrland med sitt besked.

– Det här handlar om förutsättningarna för vår del av landet. Jag hoppas att regeringen lyssnar och ser att det finns ett brett stöd för att behålla nuvarande system, men också att det gör att fler aktörer i vår region kliver fram och säger att det här kommer inte att bli bra, säger hon till SR.

"Vi ska inte betala"

Lisa Tynnemark medger att frågan är komplicerad. Hon anser inte att idén om att jämna ut elpriserna mellan norra och södra landet är fel i sig, särskilt mot bakgrund av de tidvis höga elpriserna i det sydligaste elprisområdet.

Men enligt den norrländska kommunen baseras inte förslaget på ökad produktion eller förstärkt elnät. 

Och det kommer slå orättvist hårt mot Norrland som får betala, argumenterar Lisa Tynnemark.

– Det är en jättesvår situation för invånare och företag. Det är något som regeringen kommer behöva hantera, men lösningen kan inte vara att det är norra Sverige som ska betala för Sveriges brister utan de behöver ha lösningar där.

LÄS MER: Nya regler för föräldraledighet och sjukpenning – det här gäller

Tidöpartierna: en fråga om rättvisa

Sverige har idag fyra elprisområden. Svenska kraftnät har tidigare i år rekommenderat att Sverige behåller den nuvarande indelningen.

Enligt Tidöpartierna handlar förslaget dock om just rättvisefrågan. En förnyad analys bedöms nödvändigt för att få “någorlunda lika elpriser över landet”, framhåller Tobias Andersson (SD), näringsutskottets ordförande.

Att södra Sveriges elpriser påverkas så negativt av andra länders elpris aktualiserar även frågan om särskilda elområden för export varför vi ser positivt på att detta också analyseras, sade han pressträffen då förslaget lades fram.

LÄS MER: Swedbank varnar Sveriges hushåll – “omedelbara effekter”

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Text: Redaktionen