SVERIGE: Magdalena Anderssons SD-löfte

2022 10 14

Avgående statsminister Magdalena Andersson (S) lovar att Socialdemokraterna kommer att driva en hård oppositionspolitik under kommande mandatperiod.

I en intervju med DN understryker Andersson att S kommer att hålla ett öga på den kommande regeringens samarbete med Sverigedemokraterna. En regering som hon beskriver som svag.

–  Ulf Kristersson väljer att samarbeta med Sverigedemokraterna, som också är det största partiet i det blocket. När Ulf Kristersson är statsminister är det Sverigedemokraterna som kommer att hålla i kopplet. Vi kommer naturligtvis att granska både Sverigedemokraterna och regeringen. Vi socialdemokrater är också alltid beredda att kliva fram och ta över regeringsmakten om det här inte fungerar, säger S-ledaren till DN.

Kan stoppa delar av budget

Magdalena Andersson utesluter inte att S kan försöka stoppa delar av en ny högerbudget, trots att hon vid tidigare tillfällen riktat stark kritik mot högeroppositionen när de lyckats bryta ut enskilda förslag från regeringens budget.  

S-ledaren menar att högerpartiernas agerande innebär en ny praxis.

– Det är en ny praxis som är satt. Vi får förhålla oss till den nya praxisen och så får vi se vad som är bästa sättet att hantera det på. Jag säger varken bu eller bä på den frågan, säger hon till DN.

Är överens

Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna är efter utdragna förhandlingar överens om ett framtida regeringsunderlag, enligt uppgifter till SVT.

I dag, klockan 10, kommer de fyra partiledarna under en pressträff att meddela att man är överens om Sveriges framtid de kommande fyra åren och därmed står det klart att talmannen får ett ja-besked av Ulf Kristersson, erfar tv-kanalen.

Enligt uppgifter till denna sida skall partierna ha skördat exakt de framgångar i samtalen som går i linje med partiernas sakpolitiska profiler.

- Sverigedemokraterna väntas meddela att Sverige drar ner migrationen till en historiskt låg nivå för Sverige.

- Liberalerna väntas meddela att regeringen skall värna ett antal liberala paradfrågor och betoningen ligger bland annat på skolan och integrationen.

- Kristdemokraterna väntas framhålla tydlig förändring avseende sjukvården. Även landsbygden ska beröras.

- Moderaterna kommer att hålla i styråran i form av statsministerposten samt en lång rad ministerposter samt fokus på ekonomi, brottslighet och arbetsskapande åtgärder.

 

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen