SVERIGE: Magdalena Anderssons SD-löfte

2022 10 14

Avgående statsminister Magdalena Andersson (S) lovar att Socialdemokraterna kommer att driva en hård oppositionspolitik under kommande mandatperiod.

I en intervju med DN understryker Andersson att S kommer att hålla ett öga på den kommande regeringens samarbete med Sverigedemokraterna. En regering som hon beskriver som svag.

–  Ulf Kristersson väljer att samarbeta med Sverigedemokraterna, som också är det största partiet i det blocket. När Ulf Kristersson är statsminister är det Sverigedemokraterna som kommer att hålla i kopplet. Vi kommer naturligtvis att granska både Sverigedemokraterna och regeringen. Vi socialdemokrater är också alltid beredda att kliva fram och ta över regeringsmakten om det här inte fungerar, säger S-ledaren till DN.

Kan stoppa delar av budget

Magdalena Andersson utesluter inte att S kan försöka stoppa delar av en ny högerbudget, trots att hon vid tidigare tillfällen riktat stark kritik mot högeroppositionen när de lyckats bryta ut enskilda förslag från regeringens budget.  

S-ledaren menar att högerpartiernas agerande innebär en ny praxis.

– Det är en ny praxis som är satt. Vi får förhålla oss till den nya praxisen och så får vi se vad som är bästa sättet att hantera det på. Jag säger varken bu eller bä på den frågan, säger hon till DN.

Är överens

Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna är efter utdragna förhandlingar överens om ett framtida regeringsunderlag, enligt uppgifter till SVT.

I dag, klockan 10, kommer de fyra partiledarna under en pressträff att meddela att man är överens om Sveriges framtid de kommande fyra åren och därmed står det klart att talmannen får ett ja-besked av Ulf Kristersson, erfar tv-kanalen.

Enligt uppgifter till denna sida skall partierna ha skördat exakt de framgångar i samtalen som går i linje med partiernas sakpolitiska profiler.

- Sverigedemokraterna väntas meddela att Sverige drar ner migrationen till en historiskt låg nivå för Sverige.

- Liberalerna väntas meddela att regeringen skall värna ett antal liberala paradfrågor och betoningen ligger bland annat på skolan och integrationen.

- Kristdemokraterna väntas framhålla tydlig förändring avseende sjukvården. Även landsbygden ska beröras.

- Moderaterna kommer att hålla i styråran i form av statsministerposten samt en lång rad ministerposter samt fokus på ekonomi, brottslighet och arbetsskapande åtgärder.

 

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Natoledare går ut med sensationellt utspel

2024 02 26

Flera Natoländer överväger att skicka militära trupper till Ukraina.

Det hävdar Slovakiens kontroversielle premiärminister Robert Fico, rapporterar Reuters. 

– Jag kommer att begränsa mig till att säga att mina uppgifter antyder att ett antal Nato- och EU-medlemmar överväger att skicka trupper till Ukraina på bilateral basis, säger Fico efter ett möte med Slovakiens säkerhetsråd.

– Jag kan inte säga i vilket syfte och vad de kommer att göra där, fortsätter premiärministern enligt nyhetsbyrån.

Vidare varnar Fico för en ”eskalering av konflikten i Ukraina” och framhåller att ”ytterligare information inte kan avslöjas för allmänheten”.

Tvärvändning

Robert Ficos uttalande kommer kort innan måndagens stora säkerhetsmöte i Paris. Ett 20-tal europeiska ledare, inklusive Fico, ska träffas för att diskutera framtida åtgärder mot Ryssland.

Om uppgifterna stämmer skulle det innebära en tvärvändning i Natos förhållningssätt till kriget i Ukraina.

Försvarsalliansen har varit tydlig med att man inte vill sända marksoldater till Ukraina. Samtidigt har Nato stärkt sitt försvar i östra Europa som ett svar på den ryska aggressionen.

Vänligt inställd till Ryssland

Ficos uttalanden kan dock vara bra att ta med en nypa salt. Slovakiens ledare har länge intagit en ståndpunkt som har tolkats som pro-rysk.

Premiärministern har motsatt sig militärt stöd till Ukraina och har ständigt återupprepat det ryska narrativet kring kriget.

Han har bland annat  anklagat "ukrainska nazister och fascister” för att provocera Putin till att invadera Ukraina.

"Är inte för fred"

Grigorij Mesežnikov, politisk analytiker och ordförande för den slovakiska tankesmedjan Institute of Public Affairs, menar att Fico har mycket gemensamt med andra ryska sympatisörer.

Bland annat att han ställer sig bakom Moskvas “fredsinitativ”.

– Han och hans allierade hävdar att vi inte borde skicka vapen till Ukraina eftersom det kommer att få kriget att pågå längre. De säger “det kommer att bli fred om vi slutar att skicka vapen till Ukraina”, för om vi inte gör det kommer konflikten att ta slut tidigare, säger han till CNN och tillägger:

– Så i grund och botten är de inte för fred, de är för Ryssland.

 

 

Foto: Nato 

Text: Redaktionen