VAL 2022: Magdalena Andersson pausar valrörelsen

2022 09 02

Statsministern rensar kalendern mitt i den heta valspurten.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson nobbar nu fler evenemang i valrörelsen.

Alla oplanerade program kommer att avstås, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Bakgrunden är att statsministern anser sig behöva frigöra tid för att påverka övriga EU-länder om att säga ja till ett förslag som skulle kunna innebära stora prissänkningar för svenska elkunder.

Frikoppla gas och elpris

Lösningen som Andersson vill driva igenom på EU-nivå handlar om att ta bort kopplingen mellan gas och elpriserna.

– Vi har jobbat med den här lösningen en tid i regeringskansliet. Nu har vi kommit så långt att vi säger att vi från svensk sida vill driva den här frikopplingen av gasen och gas och elpriserna för att på så sätt minst kunna halvera elpriserna i södra Sverige, säger hon till Ekot.

“Radikalt förslag”

Tidigare idag höll regeringen en pressträff där man förklarade att elpriserna är valets viktigaste fråga.

Man presenterade också den elprismodell man kallar för “ett mycket radikalt förslag”.

– Mitt besked är tydligt. Regeringen kommer inte att lämna svenska hushåll och företag åt sitt öde. Det här är en europeisk kris och jag är stolt över att Sverige är med och försvarar Europa mot Rysslands energikrig, sade Magdalena Andersson då.

“En gamechanger”

Någon klar modell bortsett från att gaspriset inte ska driva upp elpriset finns dock inte, enligt Ekot.

EU-kommissionen driver för närvarande frågan och i mitten av september kommer ett energiministermöte äga rum med Sverige som deltagare.

– Det är en gamechanger för hur svenska hushåll och företag ska tänka inför vintern, svarar finansminister Mikael Damberg (S) på frågan varför det är en nyhet att man stödjer EU i ärendet.

“En helt annan situation”

Damberg tillägger:

– Om beslut fattas i EU om att ändra prissättningsmodell, vilket nu diskuteras, då talar vi inte om att trippla eller fyrdubbla priser. Då talar vi om en halvering av dagens priser i södra Sverige. Så det är en helt annan situation.

KD föreslår högkostnadsskydd

Samtidigt har Kristdemokraterna föreslagit ett högkostnadsskydd kopplat till elpriserna där staten ska täcka 90 procent av priset när det går över 70 öre per kilowattimme.

KD-ledaren Ebba Busch skickar även en passning till Andersson.

– Hon försöker ta åt sig äran för arbetet att reformera prissättningen, vilket redan påbörjats inom EU, säger hon enligt Svenska Dagbladet.

Kristersson: “Flyr till Bryssel”

Även Moderaternas partiledare Ulf Kristersson är kritisk.

– Nu vill hon tydligen ställa in valdebatten om sin egen misslyckade energipolitik och istället fly ner till Bryssel, uttrycker han på Facebook.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen