VAL 2022: Så vill regeringen halvera elpriset

2022 09 02

Frikoppla elpriserna på Europas elmarknad från ”de orimliga gaspriserna som Ryssland skapat”.

Det föreslår regeringen i dag.

På en pressträff meddelar statsminister Magdalena Andersson (S) att regeringen vill agera på EU-nivå för att få ner priserna i Europa.

– Mitt besked är tydligt. Regeringen kommer inte att lämna svenska hushåll och företag åt sitt öde. Det här är en europeisk kris och jag är stolt över att Sverige är med och försvarar Europa mot Rysslands energikrig. Europas elmarknad är sårbar och det är inte rimligt att svenska hushåll och företag ska betala skyhöga priser för att våra grannländer är beroende av rysk gas. Därför vill regeringen att elpriserna på Europas elmarknad ska frikopplas från de orimliga gaspriserna som Ryssland har skapat, säger Magdalena Andersson.

Statsministern beskriver dagens besked som ”ett mycket radikalt förslag” och menar att den nya elprismodellen skulle innebära minst en halvering av elpriset i södra Sverige.

”Energikrig mot Europa”

Regeringen beskriver Rysslands agerande på energimarknaden som “ett energikrig riktat mot Europa.”

– Energikriget påverkar även Sverige främst genom elpriset i de södra delarna av landet, där elpriserna är tätt sammankopplade till gasberoende el på kontinenten. Sverige befinner sig i ett sällsynt ansträngt energiläge som förstärks när Ringhals kärnkraftverk tas ur drift under hösten, på grund av en skada, skriver Socialdemokraterna i ett pressmeddelande.

Flera steg

Det krävs flera steg innan regeringens nya förslag kan bli verklighet.

Först och främst måste förslaget få stöd i riksdagen. Sedan kommer energiminister Khashayar Farmanbar (S) att lägga fram det för EU nästa fredag.

Exakt hur den nya prismodellen kan se ut är inte fastställt.

På torsdagen rapporterade Wall Street Journal att EU-kommissionen redan tittar på att se över prismodellen.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen