Liberaler vill kunna sparka vårdpersonal som vägrar vaccinera sig

2021 09 29

Äldre och anhöriga upprörs över vård- och omsorgspersonal som vägrar vaccinera sig och nu går Liberalerna i Region Stockholm ut och anser att vaccinvägrare ska kunna få sparken.

Diskussionerna har gått heta på sistone och PRO markerade nyligen sitt starka missnöje över vårdpersonal som struntar i att vaccinera sig trots att de arbetar nära äldre som utgör den tydligaste riskgruppen.

Måste skydda sig från personalen

– Att så många inte vaccinerats är snurrigt. Nu är det nästan så att de äldre måste skydda sig från personalen. Man kan skratta åt det, men det är heltokigt, säger PRO-ordföranden till SvD.

Orimligt att äldre riskerar smittas

Nu får han stöd av Liberalerna i Region Stockholm som vill ändra smittskyddslagen så att vård och omsorgspersonal som vägrar vaccinera sig mot covid-19 kan få sparken.

– Vi tycker att det är helt orimligt att äldre människor och sköra människor ska riskera att bli smittade av personal för att de har valt att inte vaccinera sig, säger en av Liberalernas starkaste profiler Anna Starbrink till SR.

Hon är hälso- och sjukvårdsregionråd i Region Stockholm och menar att det är viktigt att stå på patienternas sida.

Vill kunna neka anställning

– Om frågan måste ställas på sin spets: Om det är arbetstagarens eller patientens rättigheter som kommer först – då ställer jag mig på patientens sida, säger Anna Starbrink (L) till SR.

På flera håll i landet diskuteras frågan flitigt och regionstyrelsen i Region Dalarna har redan beslutat att utreda möjligheten att kunna neka jobb till vård- och omsorgspersonal som vägrar vaccinera sig.

ANALYS

Patienterna och de äldre måste alltid värnas och det är självklart att många blir upprörda över att personal inom sjukvården och äldreomsorgen – som verkligen bör har tilltro till forskning och läkemedel – vägrar att vaccinera sig.

I andra länder, till exempel Frankrike, är det krav på att omsorgspersonal vaccinerar sig men i Sverige skulle det kräva en ändring av smittskyddslagen.

Sannolikt en majoritet

Min prognos är att en stor majoritet av svenska folket är positiva till krav på att omsorgspersonal vaccineras om de ska ha kvar sitt jobb som innebär att jobba nära äldre.

Anti-vaxxarna skriker högt i sociala medier och framstår som många gånger fler än de är.

Foto: CDC

[yop_poll id="681"]