Leif GW Persson ryter ifrån mot regeringen och SD

2022 12 20

Kriminologiprofessorn Leif GW Persson imponeras inte av de förslag som regeringen och Sverigedemokraterna idag lade fram för att slå tillbaka mot de kriminella gängen.

På en pressträff i förmiddags presenterade partiledarna bakom Tidöavtalet nya hårda förslag på ett så kallat Trygghetspaket mot organiserad brottslighet.

Där framgick det bland annat att regeringen och SD ger i uppdrag att utreda möjligheten till visitationszoner samt att använda anonyma vittnen.

Det ska vara riktigt besvärligt att vara kriminell i det Sverige vi nu styr, sade Jimmie Åkesson till journalisterna på presskonferensen.

Dansk inspiration

Inspiration har bland annat tagits från Danmark. Redan i valrörelsen påtalade statsminister Ulf Kristersson (M) att han vill se danska straff för svenska brott.

– Det är ingen slump att dansk domstol dömde svenska gängkriminella till livstids fängelse, sade han i Aftonbladets debatt i september.

GW: “Rent skitprat”

Att Danmark kommit längre i bekämpandet av den organiserade kriminaliteten håller kriminologiprofessorn och tv-profilen Leif GW Persson med om.

Ändå sågar professorn regeringens förslag om att inrätta anonyma vittnen och visitaitonszoner. I podcasten “Värvet” kallar han åtgärderna för “i saklig mening rent skitprat”.

Han utvecklar därefter sitt resonemang för Expressen.

– Anonyma vittnet, de säger att det funkat jättebra i Danmark. Nej, det har inte det. De har upptäckt att det går nästan aldrig att använda. De räknar ut tvärt vem som vittnar. Anta sedan att någon dyker upp som bara råkar vara på fel ställe. Han har sett någon maskerad typ som skjutit någon annan. Vad är vittnesvärdet med det? Ingenting. Men kör de in honom ändå kan de tänka att det är han. Då skjuter de honom för säkerhets skull, säger Leif GW Persson till tidningen.

Har missuppfattat

Enligt GW har regeringen och SD missuppfattat varför Danmark varit så framgångsrika som de varit. Det handlar enligt professorn snarare om att den danska polisen genom spaning och underrättelsearbete kunnat skapa en bild av de inblandade gängen och deras miljöer.

– Det är inte hårdare tag. Det är att du har så pass gott grepp om dem att du vet precis vilka som innebär den stora risken i ett visst sammanhang och i ett visst område, så att du kan ingripa mycket tidigare, säger Leif GW Persson i “Värvet”.

Blivit inbjuden på fika

Leif GW Persson har vid flera tillfällen den senaste tiden svingat mot den nya regeringens kriminalpolitik. I slutet av november uttryckte han bland annat att justitieminister Gunnar Strömmer (M) kommer gå till historien som den minister som “inskränkte rättssäkerheten mest i svensk historia”.

Han har även dömt ut förslag om förebyggande tvångsmedel som exempelvis hemlig avlyssning.

Trots sin kritik har Gunnar Strömmer bjudit in GW för en fika hos justitieministern, skriver Expressen. Det framgår inte om han har tackat ja.

Foto: Leif GW Persson AlbinOlsson, resp Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen