Leif GW Persson ryter ifrån mot regeringen och SD

2022 12 20

Kriminologiprofessorn Leif GW Persson imponeras inte av de förslag som regeringen och Sverigedemokraterna idag lade fram för att slå tillbaka mot de kriminella gängen.

På en pressträff i förmiddags presenterade partiledarna bakom Tidöavtalet nya hårda förslag på ett så kallat Trygghetspaket mot organiserad brottslighet.

Där framgick det bland annat att regeringen och SD ger i uppdrag att utreda möjligheten till visitationszoner samt att använda anonyma vittnen.

Det ska vara riktigt besvärligt att vara kriminell i det Sverige vi nu styr, sade Jimmie Åkesson till journalisterna på presskonferensen.

Dansk inspiration

Inspiration har bland annat tagits från Danmark. Redan i valrörelsen påtalade statsminister Ulf Kristersson (M) att han vill se danska straff för svenska brott.

– Det är ingen slump att dansk domstol dömde svenska gängkriminella till livstids fängelse, sade han i Aftonbladets debatt i september.

GW: “Rent skitprat”

Att Danmark kommit längre i bekämpandet av den organiserade kriminaliteten håller kriminologiprofessorn och tv-profilen Leif GW Persson med om.

Ändå sågar professorn regeringens förslag om att inrätta anonyma vittnen och visitaitonszoner. I podcasten “Värvet” kallar han åtgärderna för “i saklig mening rent skitprat”.

Han utvecklar därefter sitt resonemang för Expressen.

– Anonyma vittnet, de säger att det funkat jättebra i Danmark. Nej, det har inte det. De har upptäckt att det går nästan aldrig att använda. De räknar ut tvärt vem som vittnar. Anta sedan att någon dyker upp som bara råkar vara på fel ställe. Han har sett någon maskerad typ som skjutit någon annan. Vad är vittnesvärdet med det? Ingenting. Men kör de in honom ändå kan de tänka att det är han. Då skjuter de honom för säkerhets skull, säger Leif GW Persson till tidningen.

Har missuppfattat

Enligt GW har regeringen och SD missuppfattat varför Danmark varit så framgångsrika som de varit. Det handlar enligt professorn snarare om att den danska polisen genom spaning och underrättelsearbete kunnat skapa en bild av de inblandade gängen och deras miljöer.

– Det är inte hårdare tag. Det är att du har så pass gott grepp om dem att du vet precis vilka som innebär den stora risken i ett visst sammanhang och i ett visst område, så att du kan ingripa mycket tidigare, säger Leif GW Persson i “Värvet”.

Blivit inbjuden på fika

Leif GW Persson har vid flera tillfällen den senaste tiden svingat mot den nya regeringens kriminalpolitik. I slutet av november uttryckte han bland annat att justitieminister Gunnar Strömmer (M) kommer gå till historien som den minister som “inskränkte rättssäkerheten mest i svensk historia”.

Han har även dömt ut förslag om förebyggande tvångsmedel som exempelvis hemlig avlyssning.

Trots sin kritik har Gunnar Strömmer bjudit in GW för en fika hos justitieministern, skriver Expressen. Det framgår inte om han har tackat ja.

Foto: Leif GW Persson AlbinOlsson, resp Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Oväntad uppmaning till alla med trädgård inför sommaren

2024 05 19

En expert vill att de med trädgård slutar upp med att rycka ogräs.

Sommaren närmar sig och många med trädgård börjar tillbringa allt mer tid utomhus.

Då är det vanligt att gå och leta efter ogräs som man rycker upp och kastar bort för att se till att trädgården är grön och fin.

Nu går en expert ut med en uppmaning till alla som gör så, och rekommenderar motsatsen.

Det rapporterar TV4.

Flera anledningar

Det är av flera anledningar som man bör undvika att ta bort ogräset, menar herbalisten Lisen Sundgren.

Dels menar hon att mycket av ogräset faktiskt är ätbart, och att man kan skapa en hörna på tomten tillägnad åt just ogräs.

– If you can't beat them, eat them, säger Lisen Sundgren till TV4.

Bland det ätbara ogräset nämner hon bland annat tistel, maskrosblommor som kan strös över soppa och brännässlor som man kan göra soppa eller pesto på.

Drar till sig insekter

En annan anledning till att ha kvar ogräset är att det drar till sig pollinerande insekter och skapar liv i trädgården.

– Då kan man gå och plocka sin mat och så är det surr, man vill ju att det ska låta i trädgården. Det blir ju väldigt sterilt med bara gräsmatta och odlade blommor som inte drar till sig pollinerande insekter.

Flera tips

För den som försöker etablera en trevlig trädgård finns flera tips att följa.

– En trädgård blir både spännande och mer intressant om kontraster mellan olika växters växtsätt får samverka och på så vis framhäva varandra, säger Blomsterlandets trädgårdsmästare Linda Schilen.

– Ett sätt att göra detta på är att låta formklippta ligusterklot eller idegranshäckar möta livfullt prydnadsgräs eller skira perenner. 

Insekter lockas

Schilen pekar ut just att insekter dras till den typen av trädgårdar.

– En bonus är att även insekter trivs i den här stilen av trädgårdar, vildvuxna perenner som blommar lockar insekter som pollinatörer och vintergröna växter blir fina övervintringsboplatser åt många nyttodjur.

En levande trädgård bedöms därmed vara bra av flera anledningar.

Foto: M. le Breton

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Trisslotter stoppas i butiker

2024 05 17

Det kan bli betydligt krångligare för den som vill köpa en Trisslott i framtiden.

Den populära skraplotten kan förbjudas i fysiska butiker.

– En nyligen presenterad utredningen vill i praktiken sätta stopp för trissförsäljningen i dagligvaruhandeln.

Det säger Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna, i ett uttalande på branschorganisationens Youtubekanal.

Stopp för betalkort

Bygdeson hänvisar till regeringens utredning ”Ett nytt förbud mot spel på kredit”.

I utredningen föreslås det att ett förbud ska införas mot att licenshavare och spelombud tillåter eller medverkar till att spel om pengar betalas med krediter.

– Det man vill göra är att förbjuda spel på kredit, vilket kan tyckas vara lovvärt, men som förslaget är formulerat innebär det att det blir stopp för allt att spel på kredit, inklusive alla former av betalkort, säger Pär Bygdeson och tillägger:

– Om det här förslaget går igenom riksdagen kommer den som säljer Trisslotter, eller andra spel i butik enbart kunna ta emot betalning via kontanter eller swish.

Livsmedelshandlarna ska kommentera utredningens förslag i ett remissvar som ska skickas till regeringen senast torsdagen den 23 maj. 

Pär Bygdeson konstaterar att organisationen kommer uppmana regeringen att ändra förslaget.  

– Från Livsmedelshandlarnas sida kommer vi att påpeka problemen med detta och begära att alla betalsätt ska vara godkända vid köp av spel i fysisk butik.

Fakta: Trisslotten

- Sveriges mest sålda skraplott

- Lanserades 1986

- Det säljs omkring 300 000 Trisslotter varje dag

- Under 2022 blev antalet miljonvinster på Triss 88 stycken. Det totala vinstvärdet för samtliga Trisslotter uppgick till 182 300 000 kronor

- Rent statistiskt behöver du köpa 32 876 Trisslotter innan du får en vinst på 10 000 kronor eller mer, vilket skulle kosta 986 280 kronor

Källor: Svenska Spel, Compricer resp CasinoWings

Foto: Svenska Spel

Text: Redaktionen