SVERIGE: Lavin i populär skidort

2022 12 28

Ett larm om en lavin har inkommit nära skidsystemet Bydalen i Åre.

Det rapporterar SVT Jämtland.

– Vi bistår med styrkor från Hallen och Järpen som ska dit med snöskotrar, vi har också en insatsledare på väg för att samarbeta på platsen, säger räddningstjänstens inre befäl, Viktor Brandt, till tv-kanalen.

30 gånger 50 meter

Uppgifterna som inkom i samband med larmet pekar på att lavinen ska vara 30 gånger 50 meter stor, med ett snödjup på ungefär en meter.

På de djupaste ställena kan det röra sig om 1,3 meter, enligt P4 Jämtland.

– Det är skidspår både in och ut ur området. Vi söker av massorna så att det inte ligger någon under snön, säger Viktor Brandt.

Fjällräddare har även åkt ut i platsen för att bistå räddningstjänsten på plats.

En miljon turister

Enligt det larm som inkommit till räddningstjänsten ska lavinen ha inträffat ovanför de som ofta kallas för “trädgränsliftarna” i Bydalen skidanläggning, som ligger i Åre kommun – och som lockar en miljon turister varje år.

Det finns i nuläget inga uppgifter om exakt hur nära själva skidanläggningen incidenten har skett, uppger räddningstjänsten till SVT.

För närvarande jobbas det dock oerhört hårt på platsen och även lavinhundar har kallats in. 

– Inom en timme hoppas vi vara klara och ihoppackade, säger Rickard Svedjesten, vd på Bydalens wärdshus och ordförande för Svenska fjällräddarnas riksorganisation, till kanalen.

I skrivande stund har ingen människa påträffats i snömassorna.

40 nedfarter

Bydalen har tagit emot skidturister ända sedan 1800-talet och har idag ett stort liftsystem med varierat utbud, vilket lockar såväl erfarna skidåkare som nybörjare till anläggningen.

– Här finns utförsåkning för alla skidåkare. Vi erbjuder en storslagen skidåkning med 17 liftar, 40 nedfarter och 420m fallhöjd. Välpreparerade backar som bygger på natursnö, men där snökanonsystemet är väl utbyggt för att lägga den grund som behövs för att hålla bästa kvalitet hela vintern, beskriver Bydalsfjällen skidorten på sin hemsida.

Flera typer av laviner

En lavin är samma sak som ett snöskred och är benämningen för en stor mängd snö rasar i snabb rörelse nedför en sluttning.

Fenomenet kan bland annat uppstå när ett svagt lager av snö inte kan bära ovanliggande snö och kollapsar. Det kallas för flaklaviner.

En annan variant är löslaviner.

– Lössnölaviner utlöses på branta sluttningar vid kraftigt snöfall. Denna typ av laviner vidgas vid rörelsen neråt och växer till en päronformad kägla, framhåller SMHI på sin hemsida.

– Laviner förekommer varje vinter i varierad omfattning beroende på väder och snöförhållanden, framhävs också.

Text: Redaktionen


Populärt livsmedel återkallas – säljs på Willys och Hemköp

2024 02 22

En produkt som funnits till försäljning i många av Axfoods butikskedjor återkallas.

Axfoods butiker inkluderar både Hemköp och Willys.

Nu går Axfood ut med information om att man återkallar ett populärt livsmedel.

Plastbitar i förpackningen

Produkten återkallas efter att man har hittat plastbitar i vissa förpackningar.

– Efter att leverantören vid en kontroll upptäckt plastbitar i vissa förpackningar på produktionsanläggningen väljer Axfood av säkerhetsskäl att återkalla, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Livsmedlet det avser är Garant tropisk juice utan fruktkött, 1 liter, med bäst före-datum 19.04.2024.

Spärrad för försäljning

Juicen har funnits till försäljning i flertalet av Axfoods butikskedjor, men är nu spärrad för försäljning och går inte att köpa.

– Det finns en risk att vissa av förpackningarna som redan hunnit gå ut i butik kan innehålla mörka plastbitar, uppger Axfood.

Inga kundreaktioner uppges ha rapporterats.

Uppmaning till konsumenterna

 Axfood går nu ut med en uppmaning till personer som har köpt produkten.

– Alla konsumenter som köpt den aktuella produkten uppmanas att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.

Företaget uppger att de beklagar det inträffade och utreder tillsammans med leverantören hur detta kunnat ske för att säkerställa att det inte inträffar igen.

Inte första gången

Så sent som i förra veckan återkallades ännu ett livsmedel.

Då återkallade Coop kakor som kan kunde innehålla metallbitar.

– Leverantören av kakorna har vid en rutinkontroll upptäckt metallbitar i vissa produktförpackningar, uppgav Coop i samband med upptäckten.

Av säkerhetsskäl återkallades därför kakorna.

Fakta Axfood 

- Sveriges tredje största livsmedelskedja efter Ica och Coop. 

- Består av en familj av varumärken, bland annat butikskedjorna Willys och Hemköp, liksom Tempo, Handlar’n och Matöppet. 

- I Axfood ingår även Middagsfrid och Urban Deli samt delägda Apohem, Eurocash, City Gross och Mathem. Huvudägare är Axel Johnson AB med 50,1 procent av aktierna.

- Har fler än 13 000 medarbetare över hela Sverige. Nettoomsättnignen för 2022 landade på 73 474 miljoner kronor. 

Foto: Axfood

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Putin sätter deadline – tre veckor

2024 02 23

Rysslands diktator Vladimir Putin har gett order till sina väpnade styrkor om en skarp deadline.

Det uppger GUR, den ukrainska underrättelsetjänsten.

Ordern ska vara specifikt kopplad till tidpunkten för det ryska valet i mitten av mars och har både strategisk och symbolisk betydelse, säger Vadym Skibitsky, biträdande chef vid GUR.

Målet är att, inom en deadline på tre veckor, ta fullständig kontroll över den ukrainska regionen Luhansk.

– Innan valet vill de nå åtminstone de administrativa gränserna i Luhansk, säger Vadym Skibitsky till Interfax-Ukraine enligt Newsweek.

Behöver visa folket

Det ryska presidentvalet äger rum 15-17 mars.

Få tror på något annat scenario än att Putin förlänger sin tid vid makten – i vad som enligt västerländska observatörer är ett riggat val.

Och även om interna ryska opinionsundersökningar påstår att Putin är favorit – till och med mycket populär – har stödet för hans krig i Ukraina börjat sjunka.

– Således skulle segrar som ockupationen av Luhansk kunna ge något att visa sitt folk, framhåller Jon Jackson, biträdande redaktör på den amerikanska tidningen.

Flera städer på listan: "Symboliskt"

Det finns även städer i andra regioner som Vadym Skibitsky menar finns på Rysslands önskelista inför valet, bland annat Kuoyansk, Lyman och Avdiivka.

Städerna ockuperades av Ryssland efter invasionen – men togs sedan tillbaka av ukrainska styrkor.

– Det skulle vara symboliskt. Det är ett element som skulle användas mycket aktivt i informativa och psykologiska operationer.

Skiftar fokus

Enligt den ukrainska underrättelsechefen har det ryska valet fått Putins styrkor att skifta fokus i flera delar av Ukraina.

Bland annat har tre bataljoner ryska soldater nyligen skickats från ockuperade Mariupol till Belgorod, en rysk region som gränsar till Ukraina efter flera attacker mot det aktuella området.

– För att säkerställa säkerheten och genomförandet av valet, framhåller Skibitsky.

Han är samtidigt inställd på att kriget är långt ifrån att ta slut.

– Vi förstår hur viktigt det är för oss att ha reserver, hur viktigt det är att ha stöd från vara partners, att utveckla vår produktion.

– Denna karaktär av Ryska federationens agerande, med ett högljutt rop på “offensiv”, innebär ett utdraget krig. Ett utmattningskrig.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen