SVERIGE: Lavin i populär skidort

2022 12 28

Ett larm om en lavin har inkommit nära skidsystemet Bydalen i Åre.

Det rapporterar SVT Jämtland.

– Vi bistår med styrkor från Hallen och Järpen som ska dit med snöskotrar, vi har också en insatsledare på väg för att samarbeta på platsen, säger räddningstjänstens inre befäl, Viktor Brandt, till tv-kanalen.

30 gånger 50 meter

Uppgifterna som inkom i samband med larmet pekar på att lavinen ska vara 30 gånger 50 meter stor, med ett snödjup på ungefär en meter.

På de djupaste ställena kan det röra sig om 1,3 meter, enligt P4 Jämtland.

– Det är skidspår både in och ut ur området. Vi söker av massorna så att det inte ligger någon under snön, säger Viktor Brandt.

Fjällräddare har även åkt ut i platsen för att bistå räddningstjänsten på plats.

En miljon turister

Enligt det larm som inkommit till räddningstjänsten ska lavinen ha inträffat ovanför de som ofta kallas för “trädgränsliftarna” i Bydalen skidanläggning, som ligger i Åre kommun – och som lockar en miljon turister varje år.

Det finns i nuläget inga uppgifter om exakt hur nära själva skidanläggningen incidenten har skett, uppger räddningstjänsten till SVT.

För närvarande jobbas det dock oerhört hårt på platsen och även lavinhundar har kallats in. 

– Inom en timme hoppas vi vara klara och ihoppackade, säger Rickard Svedjesten, vd på Bydalens wärdshus och ordförande för Svenska fjällräddarnas riksorganisation, till kanalen.

I skrivande stund har ingen människa påträffats i snömassorna.

40 nedfarter

Bydalen har tagit emot skidturister ända sedan 1800-talet och har idag ett stort liftsystem med varierat utbud, vilket lockar såväl erfarna skidåkare som nybörjare till anläggningen.

– Här finns utförsåkning för alla skidåkare. Vi erbjuder en storslagen skidåkning med 17 liftar, 40 nedfarter och 420m fallhöjd. Välpreparerade backar som bygger på natursnö, men där snökanonsystemet är väl utbyggt för att lägga den grund som behövs för att hålla bästa kvalitet hela vintern, beskriver Bydalsfjällen skidorten på sin hemsida.

Flera typer av laviner

En lavin är samma sak som ett snöskred och är benämningen för en stor mängd snö rasar i snabb rörelse nedför en sluttning.

Fenomenet kan bland annat uppstå när ett svagt lager av snö inte kan bära ovanliggande snö och kollapsar. Det kallas för flaklaviner.

En annan variant är löslaviner.

– Lössnölaviner utlöses på branta sluttningar vid kraftigt snöfall. Denna typ av laviner vidgas vid rörelsen neråt och växer till en päronformad kägla, framhåller SMHI på sin hemsida.

– Laviner förekommer varje vinter i varierad omfattning beroende på väder och snöförhållanden, framhävs också.

Text: Redaktionen