Landskap surnar till på Ebba Busch – ställer krav

2022 11 25

Från Skåne höjs besvikna moderatröster angående regeringens elprisstöd.

Regionstyrelsen i Skåne gillar inte det elprisstöd som regeringen presenterade i slutet av oktober, rapporterar Dagens Nyheter.

Flera politiker i landskapet har skickat ett argt brev till närings- och energiminister Ebba Busch (KD) där man uttrycker sin besvikelse och kräver ett möte  – men ministern har hittills nobbat de skånska kraven.

– Det här är en jätteviktig fråga för så många i Sverige och att då inte möjliggöra någon form av tidsfönster så att säga... Hon borde tycka det är så pass viktigt att hon tar sig den tiden helt enkelt, säger Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande i Skåne, till DN.

Undertecknat av skånska toppnamn

Utöver Carl Johan Sonesson är brevet undertecknat av två andra toppmoderater i länet – regionala utvecklingsnämndens ordförande Anna Jähnke (M) och Skånes kommuners ordförande Patric Åberg (M).

Besvikelsen bland de skånska politikern ligger främst i att elprisstödet är retroaktivt och inte gäller för vintern som kommer.

– Det är ju den kommande vintern folk är oroliga att det kan bli priser som kanske handlar om tre, fyra, fem, sex kronor per kilowattimme. Hon (Ebba Busch, red. anm) säger att hon inte har tid i närtid, men det är ju i närtid vintern är, säger Sonesson.

Nobbar besök

Ebba Busch har inte velat kommentera kraven från Skåne, och hennes presschef hänvisar till en intervju med Sveriges Radio som gjordes tidigare i veckan.

– Jag kommer gärna till Skåne, men inte i närtid för att diskutera förutsättningarna för Skåne för dem känner vi väl till. Nu behöver vi inte ha fler politiker som kommer på studiebesök, tittar och beklagar sig, nu behöver vi ha politiker som levererar åtgärder som ändrar situationen, säger KD-ledaren till P4 Malmöhus.

Elstödet dröjer

Skåne tillhör elområde 4, som tillsammans med elområde 3 ska få ta del av det elstöd som uppgår till drygt 55 miljarder kronor. 

Men hushållen ser ut att få vänta till nästa år innan stödet kan betalas ut. Det beskedet gav Svenska kraftnät i tisdags.

– Uppdraget är nu att förbereda utbetalningen, sätta processerna och se hur de olika datamängderna ska gå mellan olika aktörer för att det ska bli driftsäkert och effektivt, säger Malin Stridh, chef för avdelningen Elmarknad på Svenska kraftnät, till Expressen.

Förvånar myndigheten

Det har dessutom adderas ett tillägg i modellen, då ett tak för storbrukare införts.

Ett beslut som förvånar Svenska kraftnät. Myndigheten uppger att de redan har förkastat ett liknande förslag från Energimarknadsinspektionen.

Malin Stridh uttryckte redan då att det skulle innebära förseningar, men Energimarkandsinspektionen framhåller att pristaket behövs för att myndigheten ska kunna godkänna Svenska kraftnäts modell.

– Pengarna kommer att användas som ett stöd till hushåll och företag enligt modellen som presenterats. Det vi har gjort är en komplettering. De allra största förbrukarna kommer att få ansöka om man vill få stöd över en viss nivå. Vi menar att det behövs för att kunna godkänna ansökan, sa Elin Broström, enhetschef på Energimarknadsinspektionen, till SR Ekot förra veckan.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen