Läkemedelsverket går ut med varning till tatuerade personer

2023 09 14

Läkemedelsverket slår på nytt indirekt larm till folk som antingen har tatueringar eller funderar på att tatuera sig.

Bakgrunden är att myndigheten har gjort en ny granskning av innehållet i tatueringsfärger.

Och resultatet är slående.

15 procent av 46 undersökta tatueringsfärger innehåller flera polycykliska aromatiska kolväten (PAH).

– Vilket är en grupp cancerframkallande ämnen, framhåller Läkemedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen.

"Det är allvarligt"

Dessutom innehåller nästan 40 procent av de 46 undersökta färgerna tungmetaller som arsenik, kobolt, bly eller nickel över tillåtna värden.

Flera av dessa kan orsaka cancer eller är allergiframkallande.

96 procent av tatueringsfärgerna brister dessutom i märkningen.

– Det är allvarligt att vi inte ser någon förbättring, säger Elmira Tavoosi, senior utredare på Läkemedelsverket, i samma pressmeddelande.

Tatuerats med farlig färg

En direkt följd av upptäckten är att kunder drabbas om inte företagen följer de uppsatta reglerna – vilket också innebär att en stor mängd tatuerade människor kan ha blivit tatuerade med farlig färg.

– Resultatet av granskningen visar tydligt på att företagens attityd och förståelse för reglerna behöver förbättras, säger Elmira Tavoosi.

– Reglerna finns ju där för att produkterna ska vara säkra för konsumenten.

"Vilseleder konsumenter"

Läkemedelsverket slår även larm om en annan allvarlig upptäckt.

Myndigheten har nämligen noterat att tillverkare själva tagit fram en märkning som påstår att produkter är godkända enligt rådande EU-lagar – den så kallade REACH-förordningen.

– Det är mycket oroväckande att industrin felaktigt och missvisande tagit fram en påhittad “kvalitetsstämpel” som säger att tatueringsfärgerna är “Reach-compliant” eller “Reach-godkänd”. Det är en märkning som saknar betydelse och som vilseleder både tatuerare och konsumenter, säger Elmira Tavoosi.

Mest tatuerade i västvärlden

Att tatuera sig har i Sverige blivit otroligt populärt under 2000-talet och 1,5 miljoner svenskar bedöms ha tatuerat sig bara de senaste 15 åren, enligt Dagens Medicin.

Tillsammans med amerikaner utgör svenskarna det procentuellt mest tatuerade folket i hela västvärlden.

Redan i vintras flaggade forskare vid Lunds universitet för att det kan finnas ett samband mellan tatueringar och flera former av cancer.

LÄS MER: Svenska forskare misstänker: Tatueringar kan orsaka dödlig sjukdom

Foto: L. Lenzi

Text: Redaktionen


Jättesmäll för Marabou

2024 05 24

Det populära chokladmärket Marabous ägare Mondelez har åkt på en rejäl snyting.

Chokladjätten, som även äger Toblerone och Oreo, tvingas betala 337,5 miljoner i euro i böter, motsvarande nästan fyra miljarder svenska kronor.

Bakom beslutet står EU-kommissionen.

Kommissionen slår fast att Mondelez snedvridit konkurrensen på marknaden i 22 fall genom att begränsa den gränsöverskridande handeln inom EU – bland annat har chokladjätten hindrat återförsäljare att inhandla produkter från EU-länder med lägre priser.

Tvingats betala överpris 

Agerandet har lett till att konsumenter tvingats betala överpris för Mondelez produkter, eftersom återförsäljare hindrats från att pressa ner priserna.

Det framhåller Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrens, i ett uttalande.

– Vi finner att Mondelez olagligt har begränsat återförsäljare från att köpa dessa produkter från medlemsstater där priserna är lägre.

– Detta gjorde det möjligt för Mondelez att sätta högre priser, vilket har slagit mot konsumenterna, som fått betala mer för choklad, kex och kaffe, säger Vestager och beskriver den olagliga metoden som ett betydande bekymmer för EU-invånare.

– Det är ett centralt bekymmer för europeiska medborgare, som blir ännu mer uppenbart i tider med hög inflation där många pressas hårt ekonomiskt. Det handlar också om kärnan i det europeiska projektet: den fria rörligheten för varor på den inre marknaden.

Bra samarbete – ändrar bötesbeloppet

EU har utrett Mondelez sedan 2019.

Margrethe Vestager konstaterar att företagets överträdelser är ”mycket allvarliga”.

Trots de hårda orden har det ursprungliga bötesbeloppen sänkts eftersom Mondelez visat prov på god samarbetsvilja under utredningen.

– Vi har ett samarbetsförfarande som innebär att företag som erkänner överträdelser och samarbetar kan få ett minskat bötesbelopp. Detta förfarande leder till avsevärda fördelar när det gäller snabbhet och förmåga att hitta en effektiv lösning av ärenden, säger Vestager och tillägger:

– Mot bakgrund av detta har kommissionen beslutat att minska Mondelez böter med 15 procent.

Foto: Mondelez Int press photo

Text: Redaktionen


ICA-partner i konkurs – efter jättesatsning

2024 05 23

I slutet av 2022 presenterade Ica-koncernen en ”viktig satsning för en levande landsbygd”.

Kunder i Norrtälje kommun fick möjlighet att beställa hem livsmedel som levereras med drönare.  Projektet var ett samarbete mellan Ica Gruppens innovationshubb, Norrtälje kommun och drönarbolaget Aerit.

– Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner. Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för personer på landsbygden, sa Alexander Perrien, vd för Aerit, när projektet lanserades.

Kraschar efter jättesatsning 

Över ett år senare lanserade drönarbolaget sin nästa stora satsning.

I mars 2024 uppgav Aerit att man inleder ett jätteprojekt med Foodora och Tele2 som skulle ”påskynda drönarleveranser över hela Europa”.

– Vi är entusiastiska över att gå samman med Foodora och Tele2 för att påskynda tillgängligheten av drönarleveranser över hela Europa. Dagens tillkännagivande innebär att vårt uppdrag, att erbjuda utsläppsminskande tillgång till varor och tjänster genom att dra nytta av våra toppmoderna drönarnätverk, tar ett språng in i framtiden, kommenterade vd:n Alexander Perrien.

I ett första steg har invånare i Värmdö Kommun kunnat ta del av Aerits drönarleveranstjänster genom sina Foodora-konton.

Men nu upphör verksamheten.

Aerit går i konkurs. I ett pressutskick skriver drönarbolaget att man saknar nödvändig finansiering för att kunna fortsätta.

– Trots betydande framsteg har nuvarande ekonomiska utmaningar lett fram till det här svåra beslutet, framhåller bolaget. 

Ta över tekniken 

Som en del av konkursförfarandet kommer tillgångar i bolaget att erbjudas till försäljning, inklusive alla delar inom Aerits drönarutveckling.

– Intresserade parter kommer att ha möjlighet att förvärva dessa tillgångar och fortsätta utvecklingen av drönarlogistiklösningar, utan att behöva ta över några skulder från konkursföretag, skriver bolaget.

”Oerhört stolta”

Vd Alexander Perrien har kommenterat beskedet.

– Vi är oerhört stolta över den påverkan vi har haft på det svenska ekosystemet och drönarbranschen som helhet. Vårt banbrytande team har flyttat berg i de mest utmanande miljöer. Vi fortsätter att ha höga förhoppningar om en mer rättvis och hållbar framtid, men Aerit kommer inte att vara en del av det, åtminstone inte i sin senaste form. 

Vd:n hoppas att nya aktörer kan ta drönartekniken framåt.

– Vi tror att tekniken och visionen som vi utvecklat kan fortsätta att frodas och ha en betydande inverkan på logistikens framtid under ett nytt ägandeskap.  

Foto: Ica-Gruppen 

Text: Redaktionen