Svenska forskare misstänker: Tatueringar kan orsaka dödlig sjukdom

2023 01 11

Svenska forskare misstänker att det finns ett samband mellan tatueringar och flera former av cancer.

De senaste decennierna har tatueringstrenden i Sverige vuxit sig allt större. Parallellt har antalet fall av både hudcancer och cancer i lymfkörtlarna ökat.

Därför ska man nu inleda en undersökning på Lunds universitet om det eventuella sambandet, rapporterar P4 Kristianstad.

– I tatueringsfärg har man hittat både förbjudna ämnen och föroreningar. Dels kan själva tatueringspigmenten i sig brytas ned, till exempel genom exponering för UV-ljus när man solar. Då kan andra farliga ämnen brytas ned av tatueringsfärgen. Det skulle kunna leda till cancer, säger Emelie Rietz Liljedahl, post-doc i miljömedicin.

Skickat ut 9 000 frågeformulär

Forskarna är frustrerade över att det inte finns någon forskning alls hittills mellan tatueringar och ett samband med cancer 

Det är det man nu vill ta reda på. 

Tack vare Sveriges offentliga register på kan forskarna dra ut data över vem som har haft cancer, och har sedan skickat ut frågeformulär till 9 000 patienter som ett första steg.

– Vi i Norden har väldigt fina register. Ingen annanstans kan man göra en sådan här studie, säger Emelie Rietz Liljedahl till radion.

Mest tatuerade i västvärlden

Att tatuera sig har i Sverige blivit otroligt populärt under 2000-talet och 1,5 miljoner svenskar bedöms ha tatuerat sig bara de senaste 15 åren, enligt Dagens Medicin.

Tillsammans med amerikaner utgör svenskarna det procentuellt mest tatuerade folket i hela västvärlden.

En bidragande orsak är enligt tatuerarna själva är en ökad professionalisering runtom i landet.

– Nu har man förstått att man kan göra ett motiv över en hel rygg som är supersnyggt. Det är som att gå och köpa en tavla eller investera i något som man tycker är jättefint. Det är inte alls den uppfattningen att det är bara en viss kategori av människor som tatuerar sig, utan nu har ju faktiskt alla tatueringar, uttryckte Daniel Bejner, vd och grundare av Den ökända salong betong, som då låg på Arlanda, till svensk Yle häromåret.

Lättare att få jobb

För några år sedan kom en brittisk studie fram till att tatueringar dessutom tycks göra människor mer attraktiva på arbetsmarknaden – någonting som gick emot en gammal teori om att det skulle vara svårare att få jobb.

– Med tanke på den ökande förekomsten av tatueringar i samhället – omkring 40 procent av unga vuxna – kommer rekryteringschefer och arbetsledare som diskriminerar tatuerade arbetare sannolikt uppleva nackdelar i konkurrensen när de gäller de mest kvalificerade medarbetarna, sade professor Michael French vid University of Miami Business School 2018 enligt Metro UK.

Väntar med att ge råd

Enligt Emelie Rietz Liljedahl vid Lunds universitet ska dock inte redan tatuerade svenskar gå runt och bli oroliga. 

Några råd vill hon inte ge innan studierna är klara, mer än de vanliga direktiven om att inte utsätta tatueringarna för starkt solljus.

Foto: L. Lenzi

Text: Redaktionen


Nytt körkort lanseras i Sverige – första gången någonsin

2024 06 18

Förra veckan meddelade Digg – myndigheten för digital förvaltning – att en statlig e-legitimation ska införas i Sverige.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, berättade Lotta Hämäläinen, ansvarig på Digg, för SR Ekot.

Nu kommer ytterligare ett id-besked till svenska folket.

Ett förslag om en digital identitetsplånbok ska beredas i Regeringskansliet.

Det meddelar civilminister Erik Slottner (KD) på måndagen.

– Exempelvis kommer körkort, pass och utbildningsbevis kunna användas på ett säkert sätt i en digital plånbok.

– I stället för att ha körkortet i en plånbok i bakfickan så kommer det vara möjligt att ha det i mobilen. Regeringen välkomnar utredningens slutbetänkande och de förslag som lämnas, säger ministern.

Första gången någonsin

Regeringens besked innebär att det för första gången någonsin kommer bli möjligt att ladda ner sitt körkort digitalt. Därmed följer Sverige övriga nordiska länder. I Finland, Danmark, Norge och Island har det sedan några år tillbaka varit möjligt att ladda ner sitt körkort i mobilen och lämna det fysiska kortet hemma.  

Det är oklart när det digitala körkortet införs i Sverige, men regeringen uppger att förslaget om en digital identitetsplånbok är i "slutbetänkandet". 

Flera funktioner

Beskedet om ett digitalt körkort är en del av EU-kommissionens förslag till ändring av den så kallade eIDAS-förordningen. Förslaget innebär bland annat att varje medlemsstat ska utfärda en europeisk digital identitetsplånbok.

Den digitala identitetsplånboken ska kunna användas i flera fall, till exempel för att:

- använda offentliga tjänster för att t.ex. få personbevis och läkarintyg eller anmäla adressändringar

- öppna bankkonto

- göra sin inkomstdeklaration

- söka till universitet och högskolor i hemlandet eller i ett annat EU-land

- spara läkemedelsrecept som kan användas i ett annat EU-land

- styrka sin ålder

- hyra en bil med hjälp av ett digitalt körkort

- checka in på ett hotell.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen


Elgiganten bekräftar – oväntad vändning om mobiltelefoner

2024 06 18

Elgiganten visar ny statistik som pekar på en oväntad uppgång hos svenskarna.

Och det är mobiltelefoner som berörs.

Under den senaste tiden har det varnats för sociala medier från såväl politiskt håll som från olika experter och myndigheter.

Samtidigt bekräftar nu Elgiganten ett oväntat besked, nämligen att de så kallade “dumtelefonerna” kan vara på väg att göra en comeback.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Tydlig ökning

Enligt Elgiganten så har försäljningen av “dumtelefoner” utan internet tripplats under 2023 jämfört med året innan.

Svenskarna tycks i större utsträckning överväga att överge sin smarttelefon.

– Jag vill väl inte egentligen, men jag sitter i flera timmar och scrollar och scrollar. Då mår jag dåligt och tänker på hur länge jag legat där när jag behöver städa och dammsuga och så vidare, säger Jennifer Fagerström som P4 Göteborg har pratat med.

Tar bort appar

Andra, som inte riktigt har tagit steget att byta ut sin smarttelefon mot en dummare motsvarighet, väljer att ta bort vissa appar för att minska på skärmtiden.

– Jag har börjat läsa lite böcker istället. Jag kände att det tog mycket av min dagliga tid att sitta och scrolla hela tiden, säger en annan person som P4 Göteborg pratat med.

Inte bara i Sverige

Det är inte bara i Sverige som en vändning verkar kunna skönjas gällande mobiltelefonerna.

Även i Storbritannien har en liknande utveckling skett, rapporterar BBC.

– Mina vänners användning är som fyra till fem timmar tror jag, och det är hur mycket min brukade vara innan jag fick det här, säger en person som skaffat en “dumtelefon” till BBC.

– Nu använder jag den 20 minuter om dagen, vilket är riktigt bra eftersom jag bara använder den till det jag behöver den till.

Köper fliptelefoner

Några av de personer som BBC har pratat med uppger att de köper gamla klassiska “fliptelefoner” från Nokia.

– Det hjälpte mig att kalibrera om mina egna vanor, jag har mycket mer kvalitetstid med min son, säger en kvinna som köpt en “dumtelefon” till både sig själv och sin son.

– Det är som om vi överlämnar världen, som att försöka lista ut hur man navigerar det.

Foto: Elgiganten

Text: Redaktionen