Svenska forskare misstänker: Tatueringar kan orsaka dödlig sjukdom

2023 01 11

Svenska forskare misstänker att det finns ett samband mellan tatueringar och flera former av cancer.

De senaste decennierna har tatueringstrenden i Sverige vuxit sig allt större. Parallellt har antalet fall av både hudcancer och cancer i lymfkörtlarna ökat.

Därför ska man nu inleda en undersökning på Lunds universitet om det eventuella sambandet, rapporterar P4 Kristianstad.

– I tatueringsfärg har man hittat både förbjudna ämnen och föroreningar. Dels kan själva tatueringspigmenten i sig brytas ned, till exempel genom exponering för UV-ljus när man solar. Då kan andra farliga ämnen brytas ned av tatueringsfärgen. Det skulle kunna leda till cancer, säger Emelie Rietz Liljedahl, post-doc i miljömedicin.

Skickat ut 9 000 frågeformulär

Forskarna är frustrerade över att det inte finns någon forskning alls hittills mellan tatueringar och ett samband med cancer 

Det är det man nu vill ta reda på. 

Tack vare Sveriges offentliga register på kan forskarna dra ut data över vem som har haft cancer, och har sedan skickat ut frågeformulär till 9 000 patienter som ett första steg.

– Vi i Norden har väldigt fina register. Ingen annanstans kan man göra en sådan här studie, säger Emelie Rietz Liljedahl till radion.

Mest tatuerade i västvärlden

Att tatuera sig har i Sverige blivit otroligt populärt under 2000-talet och 1,5 miljoner svenskar bedöms ha tatuerat sig bara de senaste 15 åren, enligt Dagens Medicin.

Tillsammans med amerikaner utgör svenskarna det procentuellt mest tatuerade folket i hela västvärlden.

En bidragande orsak är enligt tatuerarna själva är en ökad professionalisering runtom i landet.

– Nu har man förstått att man kan göra ett motiv över en hel rygg som är supersnyggt. Det är som att gå och köpa en tavla eller investera i något som man tycker är jättefint. Det är inte alls den uppfattningen att det är bara en viss kategori av människor som tatuerar sig, utan nu har ju faktiskt alla tatueringar, uttryckte Daniel Bejner, vd och grundare av Den ökända salong betong, som då låg på Arlanda, till svensk Yle häromåret.

Lättare att få jobb

För några år sedan kom en brittisk studie fram till att tatueringar dessutom tycks göra människor mer attraktiva på arbetsmarknaden – någonting som gick emot en gammal teori om att det skulle vara svårare att få jobb.

– Med tanke på den ökande förekomsten av tatueringar i samhället – omkring 40 procent av unga vuxna – kommer rekryteringschefer och arbetsledare som diskriminerar tatuerade arbetare sannolikt uppleva nackdelar i konkurrensen när de gäller de mest kvalificerade medarbetarna, sade professor Michael French vid University of Miami Business School 2018 enligt Metro UK.

Väntar med att ge råd

Enligt Emelie Rietz Liljedahl vid Lunds universitet ska dock inte redan tatuerade svenskar gå runt och bli oroliga. 

Några råd vill hon inte ge innan studierna är klara, mer än de vanliga direktiven om att inte utsätta tatueringarna för starkt solljus.

Foto: L. Lenzi

Text: Redaktionen