Kronprinsessan ställer in

2021 11 22

Kronprinsessan Victoria ställer in sin resa till Nederländerna på grund av pandemin.

Resan som var tänkt att gå av stapeln 18 – 19 november kan inte äga rum på grund av den höga smittspridningen i landet, meddelar kungahuset till TT uppger SvD.

Värsta smittan hittills

Nederländerna har nyligen drabbats av en kraftig ökning av covid-19-fall och sjukvården är under hård belastning. I fredags registrerades 16 000 nya fall för andra dagen i rad vilket till och med är värre än tidigare rekordet från december 2020.

Ingen publik vid VM-kvalet

Premiärminister Mark Rutte har vädjat till folk om att jobba hemifrån och meddelat att det inte är tillåtet med publik på idrottsevent vilket innebär att det inte blir någon publik vid Nederländernas stora VM-kvalmatch i fotboll mot Norge rapporterar Reuters.

Många åtgärder vidtas

Landet har beslutat att vida följande åtgärder:

▪Nya restriktioner införs under minst tre veckor

▪Livsmedelsbutiker, restauranger, kaféer, nattklubbar och barer måste stänga senast klockan 20

▪Distans till varandra måste omedelbart iakttas

▪Max fyra gäster bör tas emot i privathushåll

Skolor, teatrar och biografer förblir dock öppna.

Antivaxxare våldsamma mot polisen

– Vi har ett mycket ovälkommet budskap om långgående restriktioner. Viruset är överallt och måste motverkas överallt, sade premiärminister Rutte i ett TV-tal till folket i fredags.

Omkring 100 antivaxxare samlades utanför parlamentet och kastade saker på polisen och sköt av fyrverkerier i protest mot de nya reglerna.

Kronprinsessans program

Beskedet kom som en stor överraskning för en del då man hoppats att slippa restriktioner då nästan 85 % av Nederländernas vuxna befolkning har fullvaccinerats. Landet har drabbats av 18 700 dödsfall.
Kronprinsessan Victoria konstaterar att det förvärrade läget gör att resan inte kan genomföras.

– Dessa restriktioner påverkar alla delar av programmet som planerats i Rotterdam, Haag, Noordwijk samt Amsterdam, vilka nu inte kommer kunna genomföras, framhåller Kungahuset per mejl till TT uppger SvD.

Foto: Kungahuset, Erik Lundström, Kungl. Hovförsamlingen

[yop_poll id="884"]

Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen