Kritik efter besked om dos 3 – Oklart när alla under 65 får vaccinet

2021 10 30

Efter beskedet om att alla ska få en tredje dos riktas det nu kritik mot Folkhälsomyndigheten som anses vara otydliga.

Kritiken handlar om i vilken takt alla som är under 65 år ska få dos 3 rapporterar Sveriges Radio.

Kräver framförhållning

 – Om man ska gå vidare och vaccinera snabbt då kommer det ställa stora krav på att regionerna har kapacitet att göra det och då behöver man komma in med ny kapacitet igen och det här kräver framförhållning. Ska man driva ett snabbt vaccinationsarbete då ställer det stora krav, framför Emma Spak chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges Kommuner och Regioner till SR.

Kamp mot klockan när effekten avtar

SKR känner oro över hur snabbt man ska kunna klara av att ge dos 3 till allmänheten och samtidigt stå det klart att vaccinets effekt avtar snabbare än vad forskarna hade hoppas på. Det kan bli en kamp mot klockan. Ett halvår efter andra dosen har vaccinets effekt minskat väsentligt.

Folkhälsomyndigheten vill fråga regionerna                                    

Folkhälsomyndigheten efterlyser samtal med de 21 regionerna för att diskutera i vilken takt regionerna tror att vaccineringen kan ta.

– Vi kommer släppa på det i en takt som regionerna hinner vaccinera av och där måste vi ha en dialog med regionerna hur fort det kan gå, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Slå näven i bordet och ge besked

SKR vill istället att Folkhälsomyndigheten ska slå näven i bordet och ge besked om hur snabbt myndigheten vill att det ska gå.

– I dag signalerar man att det beror på regionernas kapacitet. Men det vi säger att regionerna kommer rigga sin kapacitet utifrån de beslut som är fattade, säger Emma Spak till SR.

ANALYS

Rörigheten och de förvirrande turerna mellan staten i form av Folkhälsomyndigheten, de 21 regionerna och alla kommuner har varit påtaglig under hela pandemin. Det tycks inte finnas någon som kan ta på sig ledartröjan och peka med hela handen.

Fungerar vingligt

Å ena sidan är det en stor fördel att ha samtal och diskussioner så att alla får komma till tals. Men samtidigt har pandemin visat hur högra handen inte vet vad vänstra gör och hur man duckar problem genom att skylla ifrån sig på andra och låtsas på nationell nivå att saker och ting fungerar samtidigt som det är kaosartat på lokal och regional nivå som till exempel var fallet både med skyddsutrustning och testning i början av pandemin.

Foto: Folkhälsomyndigheten, YouTube

[yop_poll id="833"]

Kontantlarm i Sverige – flera problem

2023 12 02

Hallands länsstyrelse larmar nu om att det blir allt svårare att klara sig med kontanter.

Det råder fortsatt stor debatt i Sverige angående de olika betalningssätten.

Vissa menar att vi borde anpassa samhället mer ut efter digitala betalmetoder, medan andra menar att det är viktigt att värna om kontanternas roll.

Nu slår länsstyrelsen i Halland larm om att det blir allt svårare att överhuvudtaget klara sig med kontanter.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Flera problem

Det är i en årlig rapport som länsstyrelsen lyfter fram situationen.

Uttagningsautomater tas bort, eller placeras i gallerior med begränsade öppettider.

Samtidigt lyfter man fram Falkenberg som ett exempel, där ingen bank längre hanterar fysiska pengar.

“Det skapar problem”

I rapporten nämner man att den som inte har tillgång till digitala betaltjänster som Swish och BankID kommer att få det svårt.

– Utvecklingen mot en mer digital betalningsmarknad skapar problem för personer som av olika skäl inte har möjlighet att använda digitala betalningssätt. För att kunna göra en betalning via Swish krävs det tillgång till ett betalkonto och BankID, vilket många inte har idag, framhåller länsstyrelsen Halland.

Vardagen blir svårare

Ingvor Johansson, som leder bevakningen av grundläggande betaltjänster i länet, är orolig.

– Personer som inte har tillgång till dessa tjänster får svårare att hantera sin vardag. Det kan handla om att man får svårt att göra en räkningsbetalning, viktiga inköp, resa kollektivt eller betala för parkering. säger hon.

Även i Sundsvall

Hon fortsätter med att förklara att vissa grupper lätt kan hamna i utanförskap på grund av den rådande situationen.

– De som inte vill eller kan använda digitala betalningar, kanske för att de är rädda och ovana vid tekniken, har dålig uppkoppling eller har olika funktionsnedsättningar som försämrad syn och motorik, menar hon.

– De hamnar i ett utanförskap och förlorar delaktighet i samhället.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Godissort pekas ut – har oväntade hälsoeffekter

2023 12 03

Experter lyfter nu fram surt godis som ett oväntat hjälpmedel.

Godis är som bekant mycket populärt i Sverige och vanligt förekommande i många hushåll på helgerna.

Många försöker dra ner på konsumtionen och välja nyttigare alternativ.

Nu pekar dock experter ut en särskild godissort som har speciella egenskaper.

Det rapporterar USA Today.

Oväntade hälsoeffekter

I en video som cirkulerar på sociala medier förklarar en kvinna att hon fått råd av sin psykolog att äta surt godis när hon känner att en ångestattack kan vara på gång.

Det har debatterats kraftigt och nu uttalar sig Catherine del Toro, som är expert på mental ohälsa, om saken.

– Det finns definitivt sanning och vetenskap bakom att äta surt eller starkt godis för att lindra ångest och panikattacker, säger hon.

Fokuserar på nuet

Del Toro förklarar att när vi äter väldigt surt godis så lättar det på ångest eftersom det distraherar hjärnan och ger oss någonting annat att fokusera på.

– När du äter något surt eller starkt, främjar du en teknik som uppmuntrar dig att fokusera på nuet, stoppar spiralen av rädsla och kommunicerar till din hjärna att du inte är i verklig fara, vilket gör att panikattacken saktar ner i intensitet och slutligen kan upphöra, säger hon.

Inte allt

Vidare förklaras dock att surt godis förstås inte är något fullständigt svar på ångestattacker, utan ett “terapitrick” som kan fungera vid enskilda tillfällen.

Vid långvariga och ihållande ångestproblem som påverkar vardagen handlar rekommendationen istället om att uppsöka hjälp.

Finns olika behandlingar

Vid sådana problem finns det olika behandlingar som kan hjälpa, däribland psykologisk behandling eller med hjälp av läkemedel.

– Det som fungerar för en person kanske inte funkar för en annan. Därför är det viktigt att du får hjälp som är anpassad efter vad du behöver, framhåller Vårdguiden 1177.

– Den du träffar kan hjälpa dig vidare till annan hjälp om ni tillsammans kommer överens om att det behövs.

Foto: A. Jostelius

Text: Redaktionen