Kritik efter besked om dos 3 – Oklart när alla under 65 får vaccinet
2021 10 30
Efter beskedet om att alla ska få en tredje dos riktas det nu kritik mot Folkhälsomyndigheten som anses vara otydliga.
Kritiken handlar om i vilken takt alla som är under 65 år ska få dos 3 rapporterar Sveriges Radio.
Kräver framförhållning
– Om man ska gå vidare och vaccinera snabbt då kommer det ställa stora krav på att regionerna har kapacitet att göra det och då behöver man komma in med ny kapacitet igen och det här kräver framförhållning. Ska man driva ett snabbt vaccinationsarbete då ställer det stora krav, framför Emma Spak chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges Kommuner och Regioner till SR.
Kamp mot klockan när effekten avtar
SKR känner oro över hur snabbt man ska kunna klara av att ge dos 3 till allmänheten och samtidigt stå det klart att vaccinets effekt avtar snabbare än vad forskarna hade hoppas på. Det kan bli en kamp mot klockan. Ett halvår efter andra dosen har vaccinets effekt minskat väsentligt.
Folkhälsomyndigheten vill fråga regionerna
Folkhälsomyndigheten efterlyser samtal med de 21 regionerna för att diskutera i vilken takt regionerna tror att vaccineringen kan ta.
– Vi kommer släppa på det i en takt som regionerna hinner vaccinera av och där måste vi ha en dialog med regionerna hur fort det kan gå, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Slå näven i bordet och ge besked
SKR vill istället att Folkhälsomyndigheten ska slå näven i bordet och ge besked om hur snabbt myndigheten vill att det ska gå.
– I dag signalerar man att det beror på regionernas kapacitet. Men det vi säger att regionerna kommer rigga sin kapacitet utifrån de beslut som är fattade, säger Emma Spak till SR.
ANALYS
Rörigheten och de förvirrande turerna mellan staten i form av Folkhälsomyndigheten, de 21 regionerna och alla kommuner har varit påtaglig under hela pandemin. Det tycks inte finnas någon som kan ta på sig ledartröjan och peka med hela handen.
Fungerar vingligt
Å ena sidan är det en stor fördel att ha samtal och diskussioner så att alla får komma till tals. Men samtidigt har pandemin visat hur högra handen inte vet vad vänstra gör och hur man duckar problem genom att skylla ifrån sig på andra och låtsas på nationell nivå att saker och ting fungerar samtidigt som det är kaosartat på lokal och regional nivå som till exempel var fallet både med skyddsutrustning och testning i början av pandemin.
Foto: Folkhälsomyndigheten, YouTube