VAL 2022: Kristersson rasar mot Miljöpartiet

2022 08 30

Ulf Kristersson menar att MP bär ansvar för de klimataktivister som för andra dagen i rad blockerat trafiken på väg E4 i Stockholm.

Under gårdagsmorgonen limmade tolv personer fast sig på E4:an i en aktion som beskrivs som en klimatprotest.

Ambulanser rapporterades fastna i köerna.

Idag utspelade sig en ny aktion där aktivister återigen blockerade vägen.

– Fullständigt oacceptabelt när människoliv sätts på spel. Ambulanser får aldrig stoppas i sitt livsviktiga arbete, fördömde bland annat Märta Stenevi (MP) händelsen igår på Twitter, och fick sällskap av flera andra arga partiledare.

“Äventyrar liv”

Men Stenevis avståndstagande räcker dock inte för Ulf Kristersson (M).

– Miljöpartiets aktivister äventyrar liv, framhäver han på Facebook.

Partiledaren tillägger:

– Märta Stenevi säger att hon ska “göra kaos” med alla som står i vägen för Miljöpartiets politiska agenda. Nu gör hennes aktivister precis det, genom att klistra fast sig i vägen och stoppa trafiken i Stockholm.

Lovar åtgärder

Ulf Kristersson framhåller vidare att hans parti lovar åtgärder mot de som fortsätter med aktioner likt de som synts på E4:an de senaste dagarna.

– Jag och Moderaterna vill dessutom skärpa lagstiftningen för den som blockerar vägar och utsätter sina medmänniskor för fara. Den som vill påverka politiken borde engagera sig på demokratisk väg istället för att äventyra människoliv.

MP tar avstånd

Flera miljöpartister utöver Märta Stenevi har reagerat på händelserna på E4:an.

– Fruktansvärt hänsynslöst! Bör rendera i kännbara straff. Den sortens “aktivism” kan kosta liv. Varje sekund kan vara avgörande för utryckningstrafik. Dessutom enorm björntjänst för miljön. Sluta! framhåller Martin Marmgren, rättspolitisk talesperson för Miljöpartiet, på Twitter.

Misstänks för blåljussabotage

Igår meddelade polisen att samtliga tolv personer som deltog i aktionen kunde gripas.

De misstänks nu får blåljussabotage.

– Förutom sabotage och brott mot ordningslagen så misstänks de för blåljussabotage i och med att en ambulans under utryckning satt fast i kön men en mycket sjuk person, säger Daniel Wikdahl till Expressen. 

Foto: Moderaterna resp Armin Dröge Regeringskansliet