JUST NU: Krisläge på sjukhus i södra Sverige

2022 06 23

Flera sjukhus i Skåne går upp i stabsläge.

Vården i södra Sverige och Skåne i synnerhet befinner sig i ett mycket allvarligt läge. 

Framför allt är nordvästra Skåne särskilt drabbat, rapporterar Dagens Nyheter.

Ohållbar situation

En förvaltningsövergripande krisledningsstab inrättades förra veckan efter att sjukhusen i Helsingborg och Ängelholm slagit larm om en ohållbar situation.

Det handlar om brist både i form av bemanning och vårdplatser, skriver tidningen.

Ovanligt att inrätta krisledningsstab

Normalt inrättas inte en krisledningsstab förutom vid exempelvis omfattande trafikolyckor. Under pandemin befann sig också flera sjukhus i stabsläge under perioder.

– Skälet är att vi är belastade både på vårdplatssituationen och framför allt på akutmottagningen, säger Thomas Wallén, förvaltningschef på Skånes sjukhus nordväst, till DN.

Hundratals obemannade pass

Skräcksiffror avslöjar det svåra läget på sjukhusen i fråga. Före sommaren fanns det ungefär 900 obemannade arbetspass. En siffra som sjunkit till 240 – men inte på grund av de fyllts med personal.

Istället har de tagits bort på grund av att man tar emot färre patienter på akuten.

Akutsjukvård försäkras

Thomas Wallén försäkrar att alla i behov av akutsjukvård också ska få det, men andra patienter kan behöva hänvisas till primärvården. Vårdcentralen ska kunna få ett fax från akuten och höra av sig till patienten dagen efter.

– Då innebär det ju att belastningen på en akutmottagning minskar radikalt, framför allt nätter och tidig förmiddag, då minskar ju personalbehovet, säger Thomas Wallén.

Hårt pressade läkare

Trots insatsen är både sjuksköterskor och läkare hårt pressade, menar Johan Gustafsson, huvudskyddsombud för Läkarförbundet på Helsingborgs Lasarett.  

På grund av vårdplatsbristen blir det stockning på akuten eftersom det inte finns någonstans att skicka patienterna vidare.

– Det har blivit ett stort arbetsmiljöproblem detta för våra medlemmar, folk överväger att sluta och det finns folk som slutar på grund av detta, säger Johan Gustafsson till DN.

Brister även i Uppsala

Det är dock inte bara i Skåne som sjukhus upplever stora brister. Även på Akademiska sjukhuset i Uppsala har man slagit larm

Där är bristerna så många och köerna så långa att patienter har dött i ensamhet, menar Inspektionen för vård och omsorg som riktar kritik mot Region Uppsala.

Andra gången

– Väntetiderna på akuten är så långa att det har lett till att patienter har försämrats i sina tillstånd, inte minst i infektionssjukdom, men vi har också exempel på dödsfall, säger Peder Carlsson, chef för avdelning Mitt på Ivo, till SR Ekot.

Det är andra gången som Ivo riktar omfattande kritik mot Region Uppsala. De anser att patienternas mest basala behov inte tillgodoses på Akademiska sjukhuset, uppger SR.

Foto: R. Catabay

Text: Redaktionen


Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 28

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen


Högriskområde i sju län – EU har varnat husdjursägare

2023 11 28

Från och med måndag 27 november klassas kommuner i hela sju svenska län som högriskområde.

Det bekräftar Jordbruksverket idag.

Beslutet är fattat med anledning av att länen i fråga är särskilt utsatta för fågelinfluensa – och nu gäller särskilda regler i berörda områden.

"Håll hunden kopplad säger jag"

I första hand påverkar beslutet fåglar i fångenskap.

Alla kommersiella besättningar med fjäderfän måste hålla sina fåglar inomhus.

Hobbyfåglar måste förvaras inhägnade för att skyddas mot direkt eller indirekt kontakt med vilda fåglar.

Jordbruksverkets beslut kommer efter att EU tidigare under året uppmanat husdjursägare i Sverige att hålla sina djur inomhus – eller koppla dem när man går ut.

En minst lika kraftig varning kom från Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vi Uppsala universitet, efter att viruset börjat smitta däggdjur.

– Håll hunden kopplad säger jag rakt upp och ned. Ta in katterna. För katter och hundar kan drabbas av det här viruset och speciellt om de stöter på döda eller halvdöda fåglar och biter i dem, framhöll han till TV4.

– Det finns rapporter om både hundar och katter som smittats.

Ökar i flera länder

Utbrott av fågelinfluensa ökar nu i flera europeiska länder, enligt Jordbruksverket.

Vilka kommuner som nu klassas som högriskområden är baserat på historisk data som visar var i landet som smittspridningen generellt är högre.

 Vi gör det här som en ytterligare förebyggande åtgärd för att skydda tamfåglar från smittan. Viruset överlever extra bra nu när temperaturen sjunker och vilda fåglar som utgör en reservoar för fågelinfluensaviruset rör sig över landet vilket ökar risken, säger Kristina Fontel, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Berörda län och kommuner

Följande län och kommuner berörs av högriskområdet. Utöver förvaring gäller även särskilda regler för försäljning av ägg, kött och andra produkter.

- Blekinge län - Samtliga kommuner

- Gotlands län - Gotlands kommun

- Hallands län - Kommunerna: Falkenberg, Halmstad, Kungsbacka, Varberg och Laholm

- Kalmar län - Kommunerna: Kalmar, Mörbylånga, Borgholm, Mönsterås, Torsås, Oskarshamn och Västervik.

- Skåne län - Samtliga kommuner

- Västra Götalands län - Kommunerna: Essunga, Färgelanda, Grästorp, Götene, Hjo, Lidköping, Mariestad, Mellerud, Skara, Skövde, Tidaholm, Töreboda, Vara, Vårgårda och Vänersborg.

- Östergötlands län - Kommunerna: Mjölby, Vadstena, Ödeshög, Linköping, Motala och Norrköping.

LÄS MER: Fågelinfluensan sprider sig – här är symtomen hos husdjur

Foto: J. Street

Text: Redaktionen