Krisen förvärras – 41 av 97 barnmorskor har sagt upp sig

2021 11 05

Förlossningsvården i Stockholm har hamnat i djup kris. 41 av 97 barnmorskor på Danderyds Sjukhus har sagt upp sig sedan i fredags.

Massuppsägningar skakar förlossningsvården i Stockholm.

Barnmorskorna har fått nog

Huvudskyddsombudet och barnmorskan Dorieth Sone Zidaric är tydlig med vad som ligger bakom alla uppsägningar.

– Arbetsbelastning, arbetsmiljö och att man inte orkar. Det här är en väldigt stark signal uppåt. Att nu orkar vi inte längre. Det här har pågått under en väldigt lång tid och ingen har lyssnat. Nu till slut så sätter man ner foten. Det är nog, säger hon till Sveriges Radio.

Tvingas hålla stängt

I fredags lämnade 26 barnmorskor in sin avskedsansökan och tills idag tisdag har ytterligare 15 sagt upp sig vilket innebär att 41 av 97 barnmorskor nu meddelat att de lämnar sina jobb vid Danderyds Sjukhus.

Idag har förlossningsavdelningen tvingats hålla flera rum stängda på grund av det ansträngda bemanningsläget trots att de som begärt avsked inte lämnar förrän om några veckor.

Stor personalbrist

– Det är fortfarande så att folk blir sjuka och vi har inga som kan täcka upp. Och då blir vi för få och måste stänga rum. Vi är för få för att bemanna alla förlossningsrum, säger huvudskyddsombudet till SR.

Vill få till akuta åtgärder

– Vi behöver få till akuta åtgärder här och nu som får våra barnmorskor att stanna kvar men självklart också en hållbar arbetsmiljö på längre sikt som skapar framtidstro och hopp. Vi arbetar nu skyndsamt och fokuserat på sjukhusnivå, regional nivå och på facklig nivå. Vi har också en nära dialog med de andra förlossningsklinikerna i regionen angående förändringsförslag, uppger verksamhetschefen Maria Persson som ansvarar för sjukhusets kvinnosjukvård och förlossning till DN.

Kritiserar Moderaterna

Socialdemokraterna begär ett extra sammanträde med regionstyrelsen för att diskutera krisläget.

– Vi måste agera för att skjuta till mer medel omedelbart. Irene Svenonius misslyckas med att ge besked och massflykten från förlossningsklinikerna fortsätter, säger oppositionsregionrådet Aida Hadzialic (S) till DN.

Jobbar på att få fram lösningar

Moderaternas finansregionråd säger ja till att möta oppositionen och hon poängterar att Region Stockholms så kallade förlossningssamordnare nu är i full fart med att försöka lösa situationen.

– Givetvis kommer vi ordna ett möte åt oppositionen. Samordnaren som också är barnmorska arbetar för fullt tillsammans med sjukhusledningar och fackliga företrädare för att så snart som möjligt kunna presentera lösningar på bästa sätt kan ge förlossningens medarbetare en bättre arbetsmiljö – och fler kollegor, uppger Irene Svenonius till DN.

ANALYS

Barnmorskorna torde anse att det är tråkigt att det ska behövas massuppsägningar innan sjukhusledningen och politikerna reagerar. Och sannolikt bedömer politikerna att det krävs mer pengar för att kunna satsa på mer personal och andra insatser för att göra barnmorskeyrket populärare i Stockholm.

Då kommer en klassisk fråga på tapeten – finns det möjlighet att spara pengar någon annanstans i verksamheten eller är man beredd att höja skatten.

Foto: H. Santos

[yop_poll id="857"]

Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen