Kris för apelsinjuice – ”aldrig sett något liknande”

2024 05 30

Globala apelsinjuiceproducenter står inför problem på nivåer som aldrig tidigare skådats.

Dåligt väder och växtsjukdomar har orsakat enorma problem för apelsinodlare i bland annat Florida och Brasilien.

Det kommer få priset att skjuta i höjden, varnar producenterna.

– Det här är en kris. Vi har aldrig sett något liknande, inte ens under de stora frostperioderna och orkanerna, säger Kees Cools, ordförande för International Fruit and Vegetable Juice Association, till Financial Times.

Kan förändras i grunden

Prisökningarna inleddes redan för ett par år sedan när en orkan, tätt följd av en köldperiod, förstörde flera stora apelsinodlingar i Florida – som beskrivs som ett viktigt område för tillgången på apelsiner i hela världen.

Under maj månad 2024 har nu prisuppgången accelererat ytterligare. Detta eftersom det finns risk för dålig skörd även i Brasilien, som är planetens största apelsinproducent och står för tre femtedelar världens apelsintillgång.

Nu är risken att priserna ökar kraftigt i hela världen och att industrin tvingas förändras fullständigt.

– Rädslan är att brist på apelsin kan driva priserna ännu högre, vilket så småningom kommer att påverka konsumenterna och i grunden omforma hela den globala apelsinjuiceindustrin, skriver norska Dagbladets som hänvisar till Financial Times.

Frukten kan bytas ut

Den magra skörden kan även få fler konsekvenser än högre prislappar på apelsinjuice i butik.

Producenter överväger till och med att byta ut apelsinerna helt.

Istället tittar man nu på att istället göra juice från mandariner, vars träd är mer motståndskraftiga mot klimatförändringar.

Och apelsinerna är långt ifrån den enda råvaran som drabbats av extremt väder och sämre odlingsförhållanden.

Kakaobönan är kanske det mest omskrivna exemplet. I slutet av mars parkerade kakaopriset på 10 000 dollar per ton – vilket aldrig hänt förr.

Det var till och med på den nivån att Swedbanks råvaruanalytiker Jörgen Kennemar uppmande chokladälskare att börja bunkra sitt favoritgodis innan det blir dyrare.

– 10 000 dollar per ton är dyrare än att köpa koppar. Så ja, det är bra att kunna bunkra upp, sade analytikern till Expressen i april.

LÄS MER: Swedbank pekar ut vanlig vara i matbutiker – “börja bunkra”

Foto: G. Rosenke

Text: Redaktionen


JUST NU: Iran svänger helt – för första gången

2025 06 27

Igår bröt ayatollah Ali Khamenei, Irans högsta andliga ledare, tystnaden efter USA:s attack mot iranska kärnkraftsanläggningar i helgen.

Enligt Khamenei orsakade attacken “inga betydande skador” och han menade att USA:s påståenden om att anläggningarna utplånats var “överdrivna”.

Nu låter det annorlunda från Iran.

Detta efter att regimen för första gången officiellt erkänner omfattningen av skadorna som de amerikanska attackerna orsakat.

Går emot högsta ledaren

Enligt Abbas Araghchi, Irans utrikesminister, är skadorna både “betydande och allvarliga”.

– Jag måste säga att förlusterna inte har varit små och våra anläggningar har skadats allvarligt, säger ministern i iransk statlig tv enligt The New York Times.

Uttalandet går tvärsemot vad Khamenei hade framhållit tidigare samma dag.

– Bedömningen målar upp en betydligt dystrare bild än den som Irans högsta ledare, ayatollah Ali Khamenei, lade fram tidigare på torsdagen i sitt första offentliga uttalande sedan den amerikanska attacken, noterar den amerikanska tidningen.

Uppgifter: attacken ett misslyckande

Det är oklart exakt hur framgångsrika de amerikanska attackerna mot tre kärnkraftsanläggningar i Iran egentligen var.

Donald Trump och Vita huset har hävdat enorm framgång och att det iranska kärnvapenhotet har utplånats.

I veckan har dock källor från Pentagons underrättelseavdelning hävdat att anläggningarna inte förstörts och att det iranska kärnprogrammet snarare har lett till att det bara skjutits upp några månader, uppger bland annat CNN.

Förnekas bestämt

Vita huset har kraftigt förnekat uppgifterna.

Denna påstådda bedömning är helt felaktig och klassificerades som ”topphemlig” men läcktes ändå till CNN av en anonym förlorare på låg nivå inom underrättelsetjänsten, hävdar Vita husets pressekreterare Karoline Leavitt, enligt kanalen.

Bedömningen och utvärderingen av attackens resultat kan fortfarande förändras, eftersom arbetet med den fortfarande pågår och ny underrättelseinformation kan bli tillgänglig.

Iran har dock sagt nej till att anläggningarna ska få inspekteras av FN:s internationella atomenergiorgan IAEA, enligt New York Times.

Foto: Official White House Photo by Daniel Torok resp President of Russia Office

Text: Redaktionen


Förfärad Lavrov har fått nog: nu tänker Ryssland ta över

2025 06 26

Ryssland ska rädda jorden från “katastrof”.

Det påstår Sergej Lavrov i ett nytt utspel.

Enligt den ryska utrikesministern kommer världen allt närmare ett kärnvapenkrig. 

Och det är upp till  Rysslands att stoppa det från att ske, påstår Lavrov.

– Global säkerhet är kanske den viktigaste frågan idag. Särskilt när den ökända domedagsklockan fortsätter att ticka mot midnatt, säger Lavrov i ett tal till Turkmenistans utrikesdepartement, enligt Newsweek.

– Det är viktigt att förhindra ett sådant scenario, och vi är aktivt engagerade i arbetet med att avvärja en katastrof.

"Som om det inte vore tillräckligt"

Lavrovs kommentarer kommer i kölvattnet av den utropade och USA-förmedlade vapenvilan mellan Iran och Israel. 

En vapenvila som hänger på en skör tråd efter att ha brutits bara timmar efter att den först deklarerades.

– Det har nästan blivit normalt att tala om risken för ett tredje världskrig, säger Sergej Lavrov.

– Det är särskilt alarmerande med tanke på återkomsten av aggressiva och krigiska attityder över hela Europa. Som om två världskrig, och otaliga mindre konflikter under de senaste hundra åren, inte vore tillräckligt för dagens EU-ledare.

Bedriver massiv och aggressiv invasion

Ryssland inledde en oprovocerad och fullskalig invasion av Ukraina för tre år sedan. Det har fått säkerhetsläget i Europa och världen att skaka om i grunden.

Kreml har vid upprepade tillfällen dessutom hotat med att aktivera sina kärnvapen mot såväl Ukraina som resten av västvärlden. 

– Vårt land har också moderna massförstörelsevapen. För att skydda vårt land och vårt folk kommer vi att använda alla möjliga medel som finns tillgängliga. Jag bluffar inte, framhöll exempelvis Rysslands diktator Vladimir Putin några månader efter invasionen.

Hyllar Trump

Den ryska utrikesministern hyllar samtidigt Donald Trump. 

Han menar att den amerikanska presidenten agerar med “sunt förnuft”.

– Det finns dock några positiva trender. En av dem är betoningen på realism och sunt förnuft som uttrycks av Trump-administrationen, som baserar sin utrikespolitik på nationella intressen – både USA:s och andra suveräna nationers.

Donald Trump har kritiserats hårt av politiker och experter för att ha gått Ryssland för mycket till mötes under vårens fredsförhandlingar.

Exempelvis har tidigare utrikesministern Carl Bildt kallat hållningen för en “kapitulation från Trumps sida”.

– Han har de facto accepterat Putins ståndpunkt om samtal först och vapenvila sedan. Han har gått från vapenvila först till vapenvila sist. Det är ett säkert recept för ett längre krig, framhåller Bildt på X.

LÄS MER: Trumps fredsplan har läckt – Ukraina tvingas till tunga bakslag

Foto: President of Russia Office

Text: Redkationen