Swedbank pekar ut vanlig vara i matbutiker – “börja bunkra”

2024 04 05

Experter varnar för en “härdsmälta” för en väldigt populär vara i Sveriges livsmedelsbutiker.

Kakaopriserna steg förra veckan till rekordnivåer på råvarubörserna i både London och New York.

Detta efter tredje rundan av usel skörd i Afrika där såväl Ghana som Elfenbenskusten, som tillsammans producerar mer än hälften av hela världens kakaoskörd, har drabbats av extremväder och sjukdomar.

Nu varnar bland annat Nestlé, som äger chokladmärken som KitKat, Smarties och After Eight, att priserna kommer att öka efter att kakaopriserna i sig tredubblats på ett år, rapporterar The Guardian.

Swedbank: "Bunkra upp"

Förra veckan parkerade kakaopriset på 10 000 dollar per ton. Det har aldrig hänt tidigare.

Och nu uppmanar Swedbanks råvaruanalytiker Jörgen Kennemar chokladälskare att börja bunkra sitt favoritgodis – för det lär bli ännu dyrare.

– 10 000 dollar per ton är dyrare än att köpa koppar. Så ja, det är bra att kunna bunkra upp, säger analytikern till Expressen.

"Oundviklig chokladkris"

Nyhetssajten Bloomberg har tidigare talat om en “oundviklig chokladkris”. Nyligen gick även Ulf Mazur, grundare av oberoende Matpriskollen, ut och flaggade för att choklad riskerar att bli en lyxvara i framtiden.

– Den galna prisökningen efter nyår på kakaobönor, med de högsta kakaopriserna på i alla fall 50 år, kommer få effekter på chokladpriserna framöver, sade han i mars.

Smyger in billigare ingredienser

Enligt Nestlé har man dock hittills bara “överfört en bråkdel av prisökningen till konsumenterna 2023”.

– Men vi kan behöva göra ansvarsfulla justeringar av prissättningen i framtiden med tanke på de ihållande höga kakaopriserna, säger en talesperson för företaget till The Guardian.

Förra månaden uppmärksammades dock samma företag för att vilseleda kunder genom att smyga in billigare ingredienser i godiset, bland annat anklagas man för att ha gjort palmolja till en central ingrediens.

Blir tveklöst dyrare

Swedbankanalytikern Jörgen Kennemar är säker på att den generella prisuppgången dock kommer att få följder även här i Sverige.

Exakt när är dock svårt att avgöra på grund av faktorer som leveranstider eller befintliga lager. Hur mycket dyrare det blir är också svårt att svara på.

– Det beror delvis på kronan, som inte gör saken bättre. Det finns en uppenbar risk att det här slår igenom i olika delar av sektorn, säger Jörgen Kennemar.

LÄS MER: Chokladen After Eight pekas ut – kunder uppges ha blivit lurade

Foto: MarcusOscarsson.se resp Jessica Gow, ICA-gruppen

Text: Redaktionen


Ny legitimation ska införas i Sverige och hela EU

2024 06 12

En ny e-legitimation ska införas i Sverige och EU, vilket innebär att BankID får konkurrens.

Miljontals svenskar har idag bank-id från kommersiella aktörer i form av privata banker.

Men det finns också många som inte har något bank-id eller någon form av e-legitimation.

Detta skapar problem i vardagen och leder till ojämlikhet.

Därför införs nu en ny, statlig e-legitimation, rapporterar SR.

En miljon saknar e-legg

Bank-id har fått mycket kritik, bland annat för att många människor saknar möjlighet att skaffa eller använda det.

– Det finns idag ungefär en miljon människor i Sverige som inte kan få en e-legitimation, säger Lotta Hämäläinen, som är ansvarig på Digg – myndigheten för digital förvaltning, till radiokanalen.

Många äldre personer kan inte använda bank-id eftersom de har svårt att hantera en smartphone.

Detsamma kan gälla personer med funktionsnedsättningar.

Ett annat problem är att bankerna, som är privata aktörer, kan välja bort kunder. Detta kan bland annat drabba flyktingar som saknar svenskt personnummer.

Dessutom anses det leda till osäkerhet när privata aktörer i stort sett har monopol på en så viktig samhällsfunktion.

– Vi har en dominerande lösning som gör att går den ner så är risken att samhället stannar, säger Lotta Hämäläinen.

Fysiskt plastkort

Men nu kommer Sverige alltså att införa en statlig e-legitimation, vilket de flesta andra länder redan har.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, säger Lotta Hämäläinen till radiokanalen.

Digital plånbok inom EU

Samma år kommer även EU att införa en gemensam e-legitimation i form av den digitala plånboken EUDI Wallet.

– Nyckelfunktionerna inkluderar möjligheten att e-legitimera användare över landsgränserna, både i e-tjänster och vid fysisk närvaro, uppger myndigheten Digg på sin hemsida.

Med den digitala plånboken kommer man även kunna dela annan information om sig själv inom hela EU.

– Det man fyller den med kan vara allt från teaterbiljetter, körkort, utbildningsmeriter, recept på mediciner till arbetsintyg eller rättigheter att representera ett visst företag, skriver Digg.

Foto: BankID

Text: Redaktionen


Danmark förbjuder populär pasta – säljs i Sverige

2024 06 12

Danmark återkallar flera sorter av populära ramennudlar.

Produkterna kommer från det stora sydkoreanska företaget Samyang vars pastaprodukter även säljs i de flesta svenska livsmedelsaffärer.

Nudlarna som Danmark valt att förbjuda är dock de kryddiga och starkare varianterna, som även de säljs i Sverige men främst via nischade återförsäljare på nätet.

Det handlar om “extremt starka nudlar” som den danska motsvarigheten till Livsmedelsverket menar kan förgifta konsumenterna som nu uppmanas att slänga produkterna.

– Om du har köpt produkterna ska du kassera dem eller lämna tillbaka dem till butiken där de köptes, framhåller myndigheten i ett uttalande.

"Sveda och obehag"

Enligt de danska myndigheterna är det chilin som är problemet. Kapsaicinhalten är så hög att den anses utgöra en hälsorisk. I Tyskland har flera barn lagts in på sjukhus efter att ha blivit förgiftade då de blivit utmanade på sociala medier att äta starka chilichips, lyder argumentet.

– Chili i stora mängder utgör en risk framför allt för barn och sköra vuxna, säger enhetschefen Henrik Dammand Nielsen på Fødevarestyrelsen.

– Möjliga symtom inkluderar sveda och obehag, illamående, kräkningar och högt blodtryck. Därför kräver vi nu att butikerna tar bort produkterna från sina hyllor.

"Danskar tål inte stark mat"

Återkallandet har väckt uppmärksamhet även utanför Danmarks gränser. Bland annat tar brittiska BBC upp saken och pekar på en diskussion som blossat upp där danskar pekas ut som ett folk som inte tål stark mat.

– Jag hade en vän från Danmark som tyckte att smaklösa panerade räkor med lite mald peppar på var för kryddig. Inte förvånad över att de tror att ramennudlarna är gift, lyder en kommentar på forumet Reddit som gillats flera gånger.

Här är nudlarna det gäller

De danska myndigheterna menar dock att giftlarmet ska tas på allvar. DTU Food Institute har dragit slutsatsen att nudelpaketen är skadliga för hälsan.

– Mängden het chili är ännu högre i de undersökta nudlarna än i chilichips, vilket tidigare lett till förgiftningsskador bland barn i Tyskland. Därför är det viktigt att föräldrar är medvetna om de extrema nudelsorterna och undviker dem, säger Henrik Dammand Nielsen.

Smakerna från Samyang som berörs är följande:

- Buldak 3x Spicy & Hot Chicken

- 2x Spicy & Hot Chicken

- Hot Chicken Stew

Foto: S. Singh

Text: Redaktionen