JUST NU: Kremls svar efter diplomatens avgång

2022 05 24

Rysslands FN-rådgivare Boris Bondarev i Genevé lämnade sin tjänst i FN med buller och bång.

I ett avskedsbrev, som bland annat har verifierats av New York Times, riktade han skarp kritik mot den ryska staten och Vladimir Putins anfallskrig mot Ukraina.

– I dag sa jag upp mig från min tjänst som rysk diplomat. Under min tjugo har jag upplevt olika vändningar i vår utrikespolitik. Men jag har aldrig skämts så mycket över mitt land som den 24 februari, skrev Bondarev och beskrev Putins krig mot Ukraina som ”ett brott mot det ukrainska folket”.

Kremls svar

Kremls talesperson Dmitrij Peskov har kommenterat Bondarevs avsked.

– Kreml är inte bekanta med det här brevet. Om han var anställd vid utrikesdepartementet så är det en fråga för dem, säger Peskov till CNN och tillägger:

– Här kan vi dock konstatera att herr Bondarev inte längre är med oss, snarare är han emot oss.

Vi har ett starkt stöd

FN-rådgivarens fördömande av den ryska ledningen berör inte Peskov.

– Den ryska ledningens agerande stöds av nästan hela befolkningen. Det betyder att den här gentlemannen uttalande går emot den allmänt dominerande åsikten i vårt land.

Fortsätter att försvara kriget

Putinregimen fortsätter att försvara sitt blodiga krig i Ukraina. I en intervju med den ryska nyhetsbyrån TASS hävdar landets försvarsminister Sergej Sjojgu att Ryssland var tvungna att inleda sin ”särskilda militära operation” för att skydda rysktalande människor i Ukraina.

– Utifrån den framväxande situationen tvingades Ryssland att starta en särskild militär operation för att skydda människor från folkmord, demobilisera och avnazifiera Ukraina och för att säkerhetsställa landets neutrala och kärnvapenfria status, säger Sjojgu till nyhetsbyrån. 

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen