JUST NU: Rysk toppdiplomat avgår – skarp kritik mot Putin

2022 05 23

Rysslands FN-rådgivare Boris Bondarev i Genevé avgår.

FN-rådgivarens besked är oväntat. 

Det är den högsta ryska diplomaten som lämnat sin post sedan Vladimir Putin inledde sitt anfallskrig i Ukraina, rapporterar UN Watch.

I ett uttalande riktar Boris Bondarev skarp kritik mot kriget i Ukraina och regimen i Kreml.

Skäms över mitt land

– Långt försenat, men ändå. I dag sa jag upp mig från min tjänst som rysk diplomat. Under min tjugo har jag upplevt olika vändningar i vår utrikespolitik. Men jag har aldrig skämts så mycket över mitt land som den 24 februari, skriver Bondarev.

Han fortsätter:

– Det aggressiva kriget som Putin utlöste mot Ukraina, och faktiskt även mot hela västvärlden, är inte bara ett brott mot det ukrainska folket utan också, kanske, det allvarligaste brottet mot befolkningen i Ryssland. En fet bokstav Z överstryker alla våra förhoppningar och utsikter om ett välmående och fritt samhälle.

Propaganda från Sovjettiden

FN-rådgivarens uttalande speglar en dyster utveckling i Ryssland. Bondarev framhäver att allt blivit sämre under hans 20-åriga karriär i FN.

– Jag beklagar att jag måste erkänna att under dessa 20 år har nivån av lögner och oprofessionalitet i UD:s (ryska utrikesdepartementets) arbete ökat hela tiden. Under de senaste åren har situationen blivit katastrofal, betonar Bomdarev och utvecklar sitt resonemang.

– Det finns propagandaklichéer som faller i samma anda som sovjetiska tidningar på 1930-talet. Ett system som byggts för att lura sig själv.

Kritiserar utrikesministern

Boris Bondarev exemplifierar utvecklingen i Rysslands utrikespolitik genom att illustrera hur den ryske utrikesministern Sergej Lavrov gått från en respekterad politiker till en person som föraktas av omvärlden.

– På 18 år gick han från en professionell och högutbildad intellektuell person, som många av mina kollegor värderade högt, till en person som konstant fäller motstridiga uttalanden och hotar världen med kärnvapen.

Unikt besked

FN-rådgivarens avgång och hårda kritik mot Putinregimen är en unik händelse. Hillel Neuer, verkställande direktör för UN Watch,  hoppas att hans avgång kan inspirera andra ryska diplomater.

– Boris Bondarev är en hjälte. Vi uppmanar nu alla andra ryska diplomater vid FN - och över hela världen - att följa hans moraliska exempel och avgå, säger Hiller på en konferens i Oslo, enligt Un Watch.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen