Kräver att utländska månggiften förbjuds utan undantag

2021 04 09

Flera partier går emot S-MP-regeringen i frågan om huruvida Sverige ska tillåta undantag för förbudet mot utländska månggiften.

Regeringen föreslår att månggifte som ingåtts enligt utländsk lag ska förbjudas men säger ja till att månggifte ska kunna erkännas i undantagsfall om det finns så kallade synnerliga skäl, den så kallade månggiftesventilen rapporterar SR. Orsaken ska vara att ett totalförbud skulle kunna få orimliga konsekvenser för den svagare parten enligt Ekot som gått igenom partiernas motioner.

Men nu väntas Centern och Liberalerna göra gemensam sak med Moderaterna, KD och SD och kräva ett totalförbud där inga undantag godtas.

– Det finns inga fall där det är okej för män att äga flera kvinnor och dominera över dem. Det strider totalt mot svensk jämställdhetspolitik, säger Robert Hannah (L), ledamot i civilutskottet, till SR.

– Regeringen har ju inte heller varit särskilt tydlig med att tala om när den här ventilen skulle kunna tänkas tillämpas, anser Carl-Oskar Bohlin (M) som därför befarar att det kan leda till att månggiften godkänns oftare än vad politiken egentligen velat.

Här kan du läsa vad S och MP har för argument för att säga ja till undantag vilket även får stöd från flera olika tillfrågade samhällsaktörer.

ANALYS
S-MP-regeringen som vill ha ett generellt förbud lär få svårt att motivera för väljarna varför Sverige ska gå med på undantag i vissa fall. Det torde vara opinionsmässigt omöjligt. Att både C och L går över till M, KD och SD i denna frågan visar dessutom att regeringen inte heller säkrat upp stöd inom Januarisamarbetet. Det lutar åt ett svidande nederlag för S-MP-regeringen i en fråga som dessutom har stor opinionsmässig sprängkraft.

[forminator_poll id="2955"]