JUST NU: Kräver att Nooshi Dadgostar avgår

2022 09 15

Riksdagsvalet blev ingen succé för Vänsterpartiet.

Vänstern backade med 1,3 procentenheter och högeralternativet fick majoritet i riksdagen.

Nu växer avgångskraven mot partiledare Nooshi Dadgostar, rapporterar Expressen.

– Vi missade chansen till ett stort genombrott bland radikala vänstermänniskor. Jag vill se andra kamrater på de ledande posterna, säger Björn Alling, kommunpolitiker i Linköping, till tidningen.

Enligt uppgifter till Expressen är han en av flera som kräver en extrakongress där partistyrelsen ställer sina platser till förfogande.

Utöver Dadgostar uppges partiets vice ordförande Ida Gabrielsson, partisekreteraren Aron Etzler och biträdande partisekreteraren Hanna Gedin hänga löst.

”Stort misstag”

Björn Alling anser att partistyrelsens valstrategi var ett stort misstag. Han hävdar att Vänstern missade chansen att befästa sin starka position på vänsterkanten.

– Nu tog vi i stället ett steg åt höger och öppnade för samarbete med Centerpartiet. Det är ju Centerpartiet som velat införa marknadshyror och skrota lagen om anställningsskydd, och dem ville vi nu regera med. Det var ett stort misstag, säger Björn Alling till Expressen.

Avgående riksdagsledamoten Jens Holm instämmer i analysen.

– I stället för att surfa vidare på tvåsiffriga opinionssiffror och ett vänstermomentum efter segern mot marknadshyrorna har Vänsterpartiets partiledning lyckats sjabbla bort hela övertaget, skriver han i tidningen Flamman.

”Hade både M och S emot oss”

Nooshi Dadgostar menar att attityden mot SD i årets valrörelsen gjorde det svårt för Vänsterpartiet att nå ut med sitt budskap.

Hon kritiserar både Socialdemokraterna och Moderaterna.

– Vi hade både S och M emot oss. Båda förstärkte och bekräftade SD:s verklighetsbeskrivning. Den enda vinnaren i valet var SD. Människors hudfärg och ursprung hamnade i centrum i stället för de underliggande ekonomiska frågorna. Man pratar om frågor utifrån att det är etniska konflikter istället för det underliggande, fördelningskonflikter i samhället, säger Dadgostar i SVT:s Morgonstudio.

Foto: Riksdagen

Text: Redaktionen