SVERIGE: Kraftigt strömavbrott – över 9 000 hushåll drabbade

2022 10 31

På måndagsmorgonen har flera områden i Stockholmregionen drabbats av ett stort strömavbrott.

Vid klockan 08.40 på måndagsmorgonen drabbades 9 800 hushåll i Huddinge, Trångsund, Skogås, Länna och Lissma i Stockholmsregionen av ett större strömavbrott.  

Orsaken till strömavbrottet är ännu inte fastställd.

 Det är en del av nätet som inte funkar som det ska, men vad exakt det beror på vet vi inte än, felsökning pågår, säger Johan Sennerö på Vattenfall, i en intervju med Expressen.

Efter en halvtimme var strömmen tillbaka för majoriteten av hushållen, även om cirka 1 000 hushåll fortfarande då saknade ström.

Strömavbrott samtidigt som stigande elpriser

Nyheten om det stora strömavbrottet i Stockholmsregionen kommer samtidigt som nyheten om att elpriserna på måndagen kraftigt stiger i södra Sverige, enligt SVT.

 Det råder redan gas- och elbrist i Europa, något som bidragit till att elbristen i landet ökat, säger Erik Ek, strategisk driftchef på Svenska kraftnät.

Om elbrist skulle inträffa kan Svenska kraftnät beordra de största elnätföretagen i landet att manuellt frånkoppla elen, något som Erik Ek betonar inte behöver bli så dramatiskt.

Driftchefen liknar en sådan tillfällig frånkoppling vid just ett kortare strömavbrott, något som de flesta någon gång varit med om.

Kommer att åtgärdas

Enligt Vattenfall kommer strömavbrottet vara helt åtgärdat vid 11-tiden på måndagsförmiddagen, framhåller Ola Jävert, till Sveriges Radio.

Skulle strömavbrottet dra ut på tiden presenterar Vattenfall några tips på sin hemsida om vad man som privatperson då kan göra:

  • Håll värmen; flytta in i ett rum, klä dig varm
  • Håll kyl och frys stängd så att maten inte blir förstörd
  • Släpp inte ut värme i onödan.
  • Häll upp vatten i flaskor och dunkar
  • Lyssna på lokalradion
  • Stäng av alla element

Text: Redaktionen

Foto: C. Bair