Kraftigt minskad snittålder på iva – Har en tydlig förklaring

2021 08 18

Snittåldern för de som vårdas på intensivvårdsavdelningar för corona på Sveriges sjukhus har under sommaren minskat från 61 år till 47 år.

Även snittåldern bland de som dör av corona har minskat rejält, från 82 år till 73 år. Detta uppger TT enligt DN.

– Av de som ligger på iva är en stor del yngre nu. Från den 1 juni fram till i dag har en majoritet varit i 40- och 50-årsåldern, säger Johnny Hillgren vid intensivvårdsregistret till TT rapporterar DN.

De äldre är vaccinerade

De stora förändringarna när det gäller medelåldern har en enkel förklaring och det handlar om att de äldre i Sverige nu har fått både dos 1 och dos 2 och därmed är fullvaccinerade.

600 under 59 år döda

– Vi har ju hela tiden haft yngre på iva. Men nu är de äldre vaccinerade i större utsträckning, så de yngre har selekterats fram. De är inte fler, men utgör en större andel av de som ligger på iva nu, säger Johnny Hillgren.

I åldersgruppen 40 – 49 år är bara 50 % fullvaccinerade och sammanlagt har nästan 600 personer som är 59 år eller yngre förlorat livet på grund av covid-19 rapporterar DN.

Vaccinering viktigt

– Det bästa man kan göra är att vaccinera sig. Dels skyddar du sig själv, dels för du inte smittan vidare till andra. Det är det enda sättet att få stopp på det här. Jag kan förstå om man är orolig för vaccinet, samtidigt är det så mycket annat vi gör som också är riskabelt. Vi röker och dricker alkohol eller åker downhill, säger Johnny Hillgren till TT.

Smittan ökar

Just nu vårdas 33 personer på iva för corona vilket är en ökning med 5 personer på två dagar uppger SVT. Folkhälsomyndigheten konstaterar att antalet smittfall fortsätter att öka och den senaste registrerade veckan skedde en ökning med 33 %.

ANALYS

Desto fler personer som även tar dos 2 ju större chans har Sverige att bromsa smittspridningen, underlätta för vårdpersonalen och rädda liv och hälsa i Sverige.

Foto: R. Catabay

[yop_poll id="491"]