Kraftiga explosioner – nya uppgifter om gasläckan

2022 09 27

Flera läckor har upptäckts på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 i Östersjön.

Gasläckorna utreds av tyska myndigheter som riktade attacker.

Nu kommer nya uppgifter.

Enligt det svenska nationella seismiska nätet (SNSN) har två kraftiga explosioner registrerats i samma område som gasläckorna uppstod under måndagen. En av sprängningarna hade en magnitud på 2,3, och registrerades på hela 30 mätstationer i södra Sverige, rapporterar SVT Nyheter.

– Det är ingen tvekan om att det är sprängningar, säger Björn Lund, lektor i seismologi vid SNSN, till SVT.

Han tillägger:

– Man kan se tydligt hur vågorna studsar från botten till ytan. Det är ingen tvekan om att det var en sprängning. Vi hade till och med en station i Gnosjö som plockade upp det här.

”Tydlig sprängning”

Läckorna från gasledningarna har inträffat på 70 och 80 meters djup, rapporterar Expressen med hänvisning till uppgifter från Sjöfartsverket.

Den första explosionen registrerades klockan 02.03 på natten mot måndagen. Den andra registrerades 19.04 på måndagskvällen.

– Det här är ingen jordbävning. Det är en tydlig sprängning i vattnet, säger Björn Lund till Expressen.

Sjöfartsverket slog larm vid klockan 13.52 respektive klockan 20.41 på måndagen, efter att fartyg registrerat bubblor på havsytan. SNSN har vidarebefordrat informationen till Försvarsmakten, uppger SVT.

Försämrat säkerhetsläge

Det är inte bara läckan i Östersjön som påverkar Sveriges säkerhetsläge.

Enligt utrikesminister Ann Linder har det svenska säkerhetsläget försämrats efter Vladimir Putins order om en delvis mobilisering i Ryssland.

Initiala rapporter gör gällande att Kreml kommer skicka 300 000 nya soldater till Ukraina.

–  Det påverkar vårat säkerhetsläge. När detta kom blixtinkallades EU:s utrikesministrar till New York, och vi höll två möten. Det försämrar läget, det gör det farligare, vi måste förbereda oss på alla eventualiteter, säger utrikesministern till DN.

”Hundra procent ansvariga”

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) ser också allvarligt på Kremls order om mobilisering.

–  Allt som de gör i Ukraina påverkar den allmänna säkerhetssituationen i negativ mening. Ryssland är hundra procent ansvariga för den situation som vi har i Ukraina, säger han till DN.

Text: Redaktionen