Kraftig markering mot två partier i regeringsunderlaget

2022 11 25

Statsminister Ulf Kristersson (M) är trött på bråket mellan Liberalerna och Sverigedemokraterna.

Nu markerar Kristersson mot båda partierna i hans regeringsunderlag.

– Ska man få ett samarbete att fungera då agerar man respektfullt mot varandra. Även om man tycker olika, säger statsministern till DN.

”Brun sörja”

Att SD och L inte är bästa vänner är allmänt känt. Men den frostiga relationen har prövats ytterligare efter Liberalernas Johan Pehrsons uttalande om Sverigedemokraterna.

Expressen avslöjade att L-ledaren kallat samarbetspartiet för en ”brun sörja” och ”extrempopulistiskt” under ett internt möte.

Det fick SD-ledamoten Björn Söder att ilskna till.  

– Om man vill sitta kvar i regeringen bör man nog överväga vad och hur man säger om regeringsunderlaget och de avtal som ingåtts - såvida man inte blivit feltolkad och då bör man påpeka det. Jag förutsätter att Johan Pehrson korrigerar sina uttalanden, skrev han på Twitter.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har Liberalerna bett SD om ursäkt.

Bra stämning

Trots rabaldren kring SD och L försäkrar Ulf Kristersson att stämningen är god mellan de fyra Tidöpartierna – M, KD, L och SD.

– Den är väldigt bra. Jag förstår att enstaka uttalanden kan ge ett annat intryck men jag garanterar att det är ett mycket bra samarbete, både mellan de tre i regeringen och de fyra i samarbetet. Nu har de rett ut det där, säger statsministern till DN.

I Tidöavtalet mellan partierna står det uttryckligen att samarbetspartierna ska tala respektfullt om varandra.  

På frågan om Johan Pehrson brutit mot avtalet, svarar Kristersson:

– Det fanns delar i de uttalandena som inte blev bra och de har pratat om det efteråt. Ibland kommer ord som inte faller väl ut, då lär man sig något av det. Det gör vi alla. Det handlar inte om att dölja saker. 

”Tala respektfullt om varandra”

Så står det i Tidöavtalet:

”Samarbetspartierna bidrar till ett gott samarbetsklimat genom att uppträda med värdighet och tala respektfullt om varandras centrala företrädare. Eventuell offentlig diskussion utifrån meningsskiljaktigheter i sakfrågor mellan samarbetspartierna ska emellertid bejakas, som en naturlig del av den öppna, demokratiska samhällsdebatten i ett fritt samhälle.”

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet 

Text: Redaktionen