JUST NU: Johan Pehrson har sms:at Jimmie Åkesson

2022 11 22

Liberalernas partiledare Johan Pehrson kallade SD för ”brun sörja” utan att veta att media var på plats.

L-ledarens uttalande skedde under ett möte på den lilla tidningsstiftelsen i Gästrikland

När Liberalerna ska ha nåtts av informationen att Expressen var på plats på mötet, ska partiet genast ha kontaktat SD och tydliggjort att de står bakom Tidöavtalet.

Uppgifter till Aftonbladet talar om att Liberalerna ska ha försökt förminska uttalandet när partiet förstod att Pehrsons ord skulle komma ut i offentligheten. Partiet uppges även ha slagit larm direkt efter att de förstod att Pehrsons uttalande snappats upp av Expressen. 

– När L fick reda på att Expressen var där slog de larm till SD direkt – och ”bedyrade” att man ändå står bakom Tidöavtalet, framhåller Aftonbladet med hänvisning till en central placerad SD-källa. 

Samma källa uppger att Pehrson senare har sms:at Åkesson och bett om ursäkt efter utspelen.

Extrempopulistiskt och skit

Enligt Expressens reporter Anna Gullberg, som fångade upp partiledarens ord, ska han bland annat ha sagt att Tidö-samarbetet är skit och att SD är ett extrempopulistiskt parti.

– Jag är inte naiv, jag vet precis att SD har samma organisationsnummer i dag som de hade när de bildades och även deras eget taffliga lilla försök till vitbok visar ju att det är en brun sörja, ska Pehrson ha sagt, enligt Expressen.

”Viss förståelse”

En central SD-källa ska ha gett uttryck för en viss förståelse för Pehrsons agerande, även om det inom SD formellt ses som ett brott mot Tidöavtalets klausul om att prata respektfullt om övriga samarbetspartier, uppger Aftonbladet.

– Kommer alltid vara en separat kommunikativ verklighet utanför samarbetet i sak. Pehrson anpassar nog sitt budskap beroende på publik, men det är vad som sker i sak som är det centrala, skriver en annan centralt placerad SD-källa i ett sms till Aftonbladet.

Försvarar avtal

Liberalerna har fått mycket intern kritik efter att ha ingått samarbete med SD. Pehrson har försvarat både Tidöavtalet och dess innehåll.

– Jag har inget krav på människor att man ska gilla allting. Jag försöker upplysa alla liberaler om att Liberalerna i århundrade ingått i olika regeringar. Man kompromissar och ibland blir det andra partiers politik. Man får ge och ta. Så det är en orättvis beskrivning men det är klart att det innehåller både sött och salt, sade L-ledaren till Dagens Nyheter i oktober.

Foto: Liberalerna

Text: Redaktionen