JUST NU: Kraftig höjning av bolåneräntorna

2022 11 07

De rörliga boräntorna kommer att nå upp till 5 procent i början av nästa år.

Det spår Räntebladet, en analys från Swedbanks makroekonomer, vilket banken meddelar i ett pressmeddelande på måndagsmorgonen.

Uppgången är den snabbaste på 30 år.

– Den rörliga bolåneräntan väntas toppa på 5 procent i början av nästa år. Det innebär en påtaglig uppgång sedan början av 2022 då samma ränta låg på cirka 1,5 procent. Det är den snabbaste uppgången i bolåneräntor sedan 1992, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank, till bankens hemsida.

Styrräntan kan sjunka

När det gäller styrräntan är prognosen att den landar på 3 procent i februari 2023 och att den kommer att sjunka längre in på året.

Förklaringen till förändringarna hittas i att flera centralbanker, bland annat Fed och ECB, stramar åt penningpolitiken. För att försöka dämpa den rusande inflationen väntas Riksbanken följa efter.

– Vi räknar med att Riksbanken höjer styrräntan med 75 punkter i november och med 50 punkter i februari, för att landa på 3 procent. Därmed räknar vi med större höjningar än vad Riksbanken tidigare signalerat. Samtidigt bedömer vi att en serie räntesänkningar kommer inledas om ungefär ett år, säger Andreas Wallström.

Under 2022 är det i synnerhet bundna bolåneräntor som stigit, skriver Swedbank i pressmeddelandet. Framöver räknar dock banken med att även den rörliga varianten kommer ikapp och dessutom stiger ännu mer. 

Spår "monsterhöjning"

I mitten av förra veckan spådde flera svenska banker och ekonomer en “monsterhöjning” gällande Riksbankens styrränta.

– Det är fortfarande en monsterhöjning från Riksbanken vi har framför oss i november och det är för tidigt att spekulera i var toppen ligger, uppgav Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, till Svenska Dagbladet.

Rubirek aa

Även den prognosen hade sin bakgrund i internationella räntehöjningar.

– Det drar med sig Stockholmsbörsen också. Den tenderar att röra sig mer än den globala marknaden. Så om Fed är hård i tonen och börsen faller i USA så kommer det fallet att fortsätta på Stockholmsbörsen, säger Maria Landeborn, ekonom och seniorstrateg på Danske Bank, till Dagens Nyheter.

Foto: T. Kent

Text: Redaktionen