Kontantlarm från Riksbanken – direktiv till allmänheten

2024 02 06

Svenska folket uppmanas ha kontanter hemma vid händelse av en krissituation.

Under den senaste månaden höjdes krigsretoriken rejält från såväl regering som myndigheter i Sverige.

En omfattande it-attack signerad ryska hackergruppen Akira slog dessutom så sent som  häromveckan ut flera butikers betaltjänster och skakade om flera stora företag, bland annat Filmstaden och Systembolaget. Även flera regioner försattes i stabsläge.

Men trots det allvarliga omvärldsläget minskar kontantuttagen drastiskt, rapporterar Sveriges Radio.

Upp till allmänheten

Det är direkt oroande, menar Riksbanken, som kommer med direktiv om att det är upp till svenska folket att se till att kontanter är i omlopp.

– Alla önskar ju att kontanterna finns kvar för att vi ska kunna använda dem i en krissituation, säger Mattias Rostedt, enhetschef för kontanter på myndigheten, till radiokanalen.

– Men det bygger ju på att människor använder dem och att det finns en omsättning på kontanter. 

Kan vara värdelöst i skarpt läge

Sedan tidigare finns en uppmaning från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, om att ha 2 000 kronor i kontanter redo för kris för att kunna betala för mat, medicin och drivmedel.

Men att kontantuttagen inte ökar, trots hackerattacker och krigsuppmaningar, förvånar Mattias Rostedt.

Enligt riksbankschefen kan det innebära att det finns en risk att det inte kommer att kunna gå att använda kontanter när det väl brinner till.

– När ingen använder kontanter att betala med finns ju inget incitament för handlaren att erbjuda en sådan tjänst och det är klart att det finns en risk för att kontanterna inte har en funktion.

Erik Thedéen: "Viktigt som privatperson"

Mattias Rostedt får medhåll av sin högsta chef, Erik Thedéen.

Att ha tillgång till flera olika betalsätt är ett sätt att öka motståndskraften och vara mindre sårbar.

Som privatperson är det viktigt att man har kontanter hemma, gärna i mindre valörer, säger Riksbankens chef i en utfrågning av finansutskottet, enligt myndighetens hemsida.

Erik Thedéen tillägger:

Dessutom anser Riksbanken att näringsidkare som säljer livsnödvändiga varor och tjänster, som matvaror, drivmedel och apoteksvaror, som huvudregel ska vara skyldiga enligt lag att ta emot kontanter.

Allvarlig påminnelse: "Vad händer då?"

Hackerattackerna i januari ska ses som en allvarlig ögonöppnare, menar it-säkerehtsspecialisten Karl Emil Nikka, som uppmanar till en större diskussion om digitaliserad handel kontra kontant betalning.

– Ta detta som en påminnelse om hur sårbart det digitala samhället är. Vi är inte i närheten av så förberedda som vi borde vara, säger han till GP.

– Vad gör vi dagen vi inte kan handla i butiker? När Ryssland slog ut Ukrainas digitala handel tog det otroligt hårt, och den var inte alls lika digitaliserad som våran är.

LÄS MER: Regeringens besked till folket – kontantbetalning för tre varor

LÄS MER: Myndighet uppmanar till kontantberedskap – så mycket behövs

Foto: Danske Bank

Text: Redaktionen


JUST NU: Glädjebesked för Trump – stor framgång närmar sig

2025 06 28

Donald Trump uppges nu vara ett steg närmare en stor framgång.

Sedan Donald Trump tog över efter Joe Biden har han haft mycket att stå i.

Utöver krigen i Ukraina och Gaza har Trump även haft en rad inrikespolitiska saker att hantera – bland annat ekonomin och invandringen.

Nu kommer glädjande uppgifter för den amerikanska presidenten – en av hans främsta inrikespolitiska prioriteringar är ett steg närmare att bli verklighet.

Det rapporterar Reuters.

Är redo

Republikanerna i den amerikanska senaten menar nu att de är redo att rösta om president Donald Trumps omfattande skattesänkning- och utgiftsförslag, “The big beautiful bill”.

Trump har under en tid försökt övertyga de osäkra republikanerna om att rösta på lagförslaget.

Flera republikanska senatorer som tidigare hade uttryckt tvekan om att rösta för lagförslaget säger nu att deras oro har lugnats och att de är redo att rösta för att gå vidare med förslaget.

Demokraterna emot

Demokraterna motsätter sig lagförslaget och uppger att de inkluderade skattesänkningarna oproportionerligt skulle gynna de rika på bekostnad av sociala program som amerikaner med lägre inkomst förlitar sig på.

– Det är svårt att tro att republikanska senatorer – mitt i natten – gjorde lagförslaget ännu värre än deras ursprungliga hemska förslag, säger demokrattoppen Chuck Schumer.

– Detta lagförslag utplånar praktiskt taget all vind- och solkraft. Vi måste kämpa mot det.

De republikanska senatorerna Josh Hawley från Missouri och Susan Collins från Maine, som hade motsatt sig oro över skatteändringar som skulle kunna skada sjukhus på landsbygden, säger nu att de är redo att gå vidare.

“Är dags”

Donald Trump har under en tid försökt få igenom förslaget.

Direkt efter att Israel och Iran slutat bomba varandra skrev han så här på Truth Social:

– Nu när vi har skapat FRED utomlands måste vi avsluta jobbet här hemma genom att anta ”THE GREAT, BIG, BEAUTIFUL BILL” och få lagförslaget till mitt skrivbord ASAP.

Foto: Gage Skidmore

Text: Redaktionen


NATOLEDARE: “Ska inte träffa Zelenskyj – han hatar mig”

2025 06 28

Ledaren för ett av Natoländerna tror att Volodymyr Zelenskyj hatar honom.

Ukrainas president har goda relationer med majoriteten av Natoländerna.

Ett av undantagen är Slovakiens premiärminister Robert Fico – åtminstone om man ska tro honom själv.

Fico ser nämligen ingen anledning att träffa Volodymyr Zelenskyj – eftersom han tror att Zelenskyj hatar honom.

Det rapporterar Kyiv Independent.

“Zelenskyj hatar mig”

Slovakiens premiärminister Robert Fico säger på lördagen att han inte har för avsikt att träffa president Volodymyr Zelenskyj och hävdar att den ukrainske presidenten ”hatar” honom.

– Jag ser ingen anledning att träffa den ukrainske presidenten. Mitt möte med president Zelenskyj har ingen betydelse eftersom han hatar mig, säger Fico.

Ifrågasätter sanktioner

Sedan han tillträdde år 2023 har Fico ändrat Slovakiens tidigare pro-ukrainska politik, avslutat det militära stödet till Kyiv och ifrågasatt värdet av EU:s sanktioner mot Ryssland.

– Jag är Slovakiens premiärminister, och min uppgift är att göra allt för att se till att gaspriserna i Slovakien inte stiger på grund av Ukraina, fortsätter Fico.

Läs mer: Kreml dundrar mot väst – “Nazistiska ättlingar befordras”

“Inget Nato”

Slovakien är tillsammans med Ungern de EU-länder som motsätter sig hårdare drag mot Ryssland och utökat stöd till Ukraina.

Under de senaste åren har debatten om Ukrainas potentiella plats i Nato blossat upp – någonting som den slovakiske premiärministern inte vill ska hända.

Fico lovade förra året att hindra Ukraina från att gå med i Nato så länge han är landets regeringschef.

– Så länge jag är Slovakiens regeringschef kommer jag att beordra de parlamentsledamöter som står under min kontroll som ordförande för (regeringspartiet Smer) att aldrig gå med på att Ukraina går med i Nato, sade han då enligt Politico.

Kan blockera

Enligt Natos grundfördrag från 1949 ska beslut om utvidgning fattas ”genom enhällig överenskommelse”, vilket innebär att Ficos motstånd mot att Ukraina går med i alliansen kan blockera landets medlemskap åtminstone fram till slutet av den slovakiske ledarens nuvarande mandatperiod 2027. 

Även Ungern skulle kunna försöka motarbeta Ukrainas strävan efter medlemskap.

Läs mer: Flera ryska helikoptrar totalförstörda

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen