Konsumentverket varnar Jysk och Mio: sluta omedelbart

2024 06 14

Sex företag har fuskat med rean och riskerar stränga straff.

Det meddelar Konsumentverket efter att ha genomfört en större granskning av hur företagen skötte sig under realisationen i höstas.

På listan finns bland annat möbeljättarna Jysk och Mio.

Nu kräver myndigheten att de utpekade företagen omedelbart upphör med sina metoder. Annars väntar bestraffningar i form av höga vitesbelopp.

Har visat fel pris

Utöver Mio och Jysk finns även två nätbutiker som säljer kläder samt två mindre möbelföretag på Konsumentverkets radar. De fyra resterande företagen nämns inte vid namn.

– Gemensamt för de sex företagen är att de inte har visat rätt pris för de senaste 30 dagarna, det vill säga det pris som ska tala om för konsumenten vad varan brukar kosta, framhåller myndigheten.

– Ofta har företagen i stället använt ett högre pris att jämföra reapriset med, vilket gör att reapriset framstår som mer fördelaktigt. 

LÄS MER: Mio slår tillbaka – “det kommer aldrig att ske”

Lurar kunderna

Enligt Konsumentverket har företagen vid upprepade tillfällen tagit med ett högre pris som egentligen aldrig använts, eller i bästa fall enbart använts under ett par dagars tid.

Utifrån det priset har man sedan räknat ut många procent rea det är.

– Problemet är att man som konsument tror att man gör ett klipp, medan varan i själva verket aldrig kostat så mycket som det står, förklarar Pär Magnusson, processråd vid Konsumentombudsmannen, KO.

Kan tvingas betala 2 miljoner

Konsumentverket understryker allvaret i situationen.

Förbuden kopplas till viten på mellan en halv miljon och två miljoner kronor och kan komma att dömas ut om företaget bryter mot förbudet.

Om företagen överklagar KO:s föreläggande går ärendet vidare till Patent- och marknadsdomstolen för prövning.

Enligt prisinformationslagen ska varans pris de senaste 30 dagarna tydligt redovisas när företaget vill marknadsföra en rea eller kampanj.

Så här skriver Konsumentverket om lagen:

Paragrafen som styr är 7A, och den vilar i sin tur på ett EU-direktiv. Regeln har införts för att säkerställa att prissänkningen är äkta och inte en bluff. EU-kommissionen har i sin vägledning uttryck att lagparagrafen syftar till att förhindra att företag på konstlad väg höjer referenspriser och vilseleder konsumenterna om storleken på rabatten.

Foto: Jysk resp Mio

Text: Redaktionen


Mardröm för elbilsjätten – tvingas till akutåtgärd

2025 03 29

Den kinesiska elbilstillverkaren Nio blöder pengar.

På senare tid har kinesiska BYD gjort succé och blivit en favorit bland elbilsägare.

Betydligt sämre går det för konkurrenten Nio.

Det kinesiska elbilsbolaget blöder pengar – och tvingas nu ta till en akutåtgärd.

Blöder pengar

Den Shanghai-baserade biltillverkaren framhåller att nettoförlusten ökade till 7,13 miljarder yuan, motsvarande 983,7 miljoner dollar eller nästan tio miljarder kronor.

Detta i samband med den senaste kvartalsrapporten.

Nio tvingas nu ta till en akutåtgärd – och meddelar att de avser att erbjuda upp till 136 800 000 stamaktier av serie A i bolaget för att få in pengar.

Sämre än väntat

Resultatet var sämre än analytiker hade väntat sig.

Stanley Yu Qu, Nio:s finansdirektör, säger att företaget nu kommer att fokusera på att få ner de stora förlusterna.

– Under 2025 kommer vi att öka vårt fokus på att förbättra lönsamheten genom att sänka kostnaderna med hjälp av tekniska framsteg, optimera verksamhetens effektivitet och öka den skalbara tillväxten.

Det är Nio

Nio grundades 2014 och designar, utvecklar, tillverkar och säljer elfordon och arbetar med innovationer inom nästa generations teknik.

Nio tillhandahåller elbilar i premiumsegmentet under varumärket Nio, familjeorienterade smarta elbilar under varumärket ONVO och mindre elbilar i high-end segmentet under varumärket FIREFLY.

Det uppger Morningstar.

Aktien kraschar

De senaste fem dagarna har Nio-aktien backat nästan 17 procent – och den senaste månaden med 19 procent.

Den som zoomar ut på biljättens aktiekurs kan se att bolaget handlades för över 20 dollar så sent som år 2022 – och handlas i dagsläget för omkring 3,75 dollar.

Utöver de stora förlusterna som bolaget gör så hjälper det inte att det är tufft på börsen i största allmänhet just nu.

Det ledande USA-indexet S&P 500 backade med två procent på fredagen, enligt data från Marketwatch.

Bidragande orsaker till nervositeten på börsen är Trumps tullar och farhågor över att inflationen ska blossa upp igen – vilket kan göra det än svårare för den amerikanska centralbanken att sänka räntan.

Foto: Eyosias G

Text: Redaktionen


Trump-administrationens nya krav – på franska företag

2025 03 29

Franska företag har fått brev från USA.

På lördagen kommer uppgifter om att Trump-administrationen via ambassaden i Paris har skickat brev till franska företag som har kontrakt med amerikanska staten.

I breven framgår krav på att företagen ska anamma Trumps tillvägagångssätt vad gäller program för mångfald, jämlikhet och inkludering.

Det rapporterar Reuters.

Skickar brev

Trump-administrationen har skrivit till franska företag som har amerikanska statliga kontrakt och beordrat dem att följa en verkställande order som förbjuder program för mångfald, rättvisa och inkludering.

Detta enligt personer som är bekanta med ärendet som Reuters har pratat med.

Företagen har uppmanats att bekräfta sina svar i ett separat frågeformulär med titeln ”Certification Regarding Compliance With Applicable Federal Anti-Discrimination Law”.

“Inte som oss”

En tjänsteman nära den franske finansministern Eric Lombard sade att frågan skulle tas upp med den amerikanska regeringen.

– Denna praxis återspeglar den nya amerikanska regeringens värderingar, säger tjänstemannen.

– De är inte desamma som våra. Ministern kommer att påminna sina motsvarigheter i den amerikanska regeringen om detta.

Det är i nuläget oklart om det bara är franska företag som fått breven eller om det även gäller företag i andra europeiska länder.

Viktigt för Trump

Bara några timmar efter att han svurit eden den 20 januari började Trump utfärda exekutiva order för att avveckla program.

Detta för att sätta press på federala entreprenörer att upphöra med ”olaglig DEI-diskriminering” och be federala myndigheter att upprätta listor över privata företag som skulle kunna utredas för sin DEI-policy.

Det uppger USA Today.

Det är DEI

DEI står för diversity, equity and inclusion – på svenska mångfald, rättvisa och inkludering.

Trump menar att federala myndigheter och andra företag som använder DEI-program idkar orättvisa förutsättningar, och att det är någonting som bör försvinna.

Foto: Official White House Photo by Shealah Craighead

Text: Redaktionen