Konsumentverket slår larm
2022 10 28
Stora prishöjningar i samhället slår hårt mot personer som lever med små marginaler.
Nu slår Konsumentverket larm.
Enligt myndigheten räcker inte pengarna för de över 160 000 svenskar som lever på existensminimum på grund av skulder, rapporterar SVT Nyheter.
– Nu blir det extra tufft. Man har inte fått några extra tillägg för att det har blivit dyrare i samhället, säger Margareta Lindberg, utredare på Konsumentverket, till tv-kanalen.
Hon förutspår en dyster utveckling.
– Man kan behöva låna pengar från sina anhöriga för att klara sig. Och de pengarna ska ju betalas tillbaka, så det kan leda till en ytterligare skuldspiral, säger Margareta Lindberg till SVT.
Konsumentverket varnar för att nuvarande situation även riskerar att drabba många barn. Nästan vart tolfte barn i Sverige lever med en förälder som har löneutmätning eller skuldsanering.
– Nästan 177 000 barn i Sverige växer upp i familjer där minst en förälder har skulder eller en pågående skuldsanering, uppger Kronofogden.
Fakta existensminimum
Från den 1 juni 2022 är normalbeloppet:
- 5 158 kronor för en ensamstående vuxen
- 8 520 kronor för makar eller jämställda
- 2 756 kronor för barn 0–6 år
- 3 308 kronor för barn 7–10 år
- 3 860 kronor för barn 11–14 år
- 4 411 kronor för barn 15 år eller äldre.
- Källa: Kronofogden
En gång per år
Kronofogden bestämmer hur stort normalbeloppen ska vara en gång per år. Det förbestämda beloppet gäller under ett kalenderår.
Normalbeloppet skrivs således inte upp förrän nästa år.
– När vi räknar fram normalbeloppen använder vi oss av konsumentprisindex, som Statistiska centralbyrån (SCB) fastställer på regeringens uppdrag. Konsumentprisindex mäter den generella prisnivån i Sverige. Förutom den årliga ändringen kan vi inte besluta om nya normalbelopp utan ett beslut från riksdagen, skriver myndigheten.
Foto: Kronofogden
Text: Redaktionen