Totalt handlade det om transaktioner på 14 800 kronor – fyra mottagna swishar från sambon och en utbetalning från köp och sälj-appen Vinted.
Betalningarna väckte misstankar hos Swedbank.
Storbanken kontaktade Josefine Roos och gav henne tio dagar på sig att förklara vad transaktionerna handlade om.
Några dagar senare låstes hennes konton hos banken. Swedbank meddelade att hennes ärende behandlades, men ingenting hände.
Josefine Roos bankkonton spärrades i ett halvår och flera av hennes räkningar gick till inkasso innan hon kunde öppna ett konto hos en annan bank, rapporterar TV4.
– Du står där, du har små barn, du kan inte handla mat, du kan inte betala dina räkningar. Du får absolut ingen respons tillbaka när du försöker kolla vad som har hänt och vad det grundar sig i, säger småbarnsmamman till tv-kanalen.
Spärrade Bank-ID
Efter sex månaders väntan kom nästa smäll för Josefine Roos.
Swedbank meddelade att hon blivit uppsagd som kund och att hennes Bank-ID spärrats i ett år.
Beskedet kom som en blixt från klar himmel.
– Du behöver ju för fan Bank-ID till allt. Du är helt handikappad utan, säger hon till TV4.
Swedbank har avböjt att kommentera det enskilda ärendet. Storbanken hänvisar till att kunder kan överklaga beslut till bankens kundombudsman.
Hannes Mård, pressansvarig på Swedbank, har tidigare uppgett att banken är skyldig att förebygga terrorfinansiering, penningtvätt och annan brottslighet.
– Vi har rutiner och system för monitorering av transaktioner. Ser vi mönster som avviker eller misstänker ett bedrägeri kan vi begränsa möjligheterna att använda våra tjänster, sade han i en kommentar till Aftonbladet.
– Vi ställer frågor. Vi måste kunna hantera riskerna som finns, tillade Mård.
Många klagomål
Enligt Konsumenternas bank- och finansbyrå är fallet med Josefine Roos inte unikt.
Uppsagda eller spärrade bankkonton har varit ett vanligt klagomål det senaste året, uppger organisationen till tv-kanalen.
Nya regler – kan blockera kunder
Sveriges banker är skyldiga att arbeta mot penningtvätt, terrorfinansiering och annan ekonomisk brottslighet.
Under 2024 har flera åtgärder införts för att försvåra för kriminella som vill använda bankernas produkter.
I maj meddelade Bankföreningen att svenska banker ska kunna blockera användningen av Swish och Bank-ID för kunder som identifieras som bedragare och så kallade penningmålvakter (personer som tvättar pengar genom att upplåta sitt konto och hjälper till att flytta pengar från brottslig verksamhet).
Foto: MarcusOscarsson.se
Text: Redaktionen