Kiruna Bågskytteklubb får hård kritik– Har gått över en gräns

2021 10 18

Kiruna Bågskytteförening har gått över en gräns.

Det anser renägaren Matti Blind Berg som inte trodde sina ögon när han var ute och körde bil.

Upprörd och ledsen

– En ren! Inne i stan nästan. Jag var ju tvungen att stanna och titta vad det var för ren. Då visade det sig att det var en stor måltavla på bågskyttebanan i form av en ren. Jag var tvungen att gå och titta – såg jag verkligen rätt. Jo det var det, säger Matti Blind Berg som klargör för SVT Sapmi att han blev upprörd och ledsen.

Inte tillåtet

Det visade sig att Kiruna Bågskytteklubb mitt bland måltavlor i form av rådjur, rävar, lodjur och björnar även har en ren i naturlig storlek som är väldigt verklighetslik. Renen ingår i bågskytteklubbens 3D-bana. Men renar är till skillnad från de andra djuren – som är vilda och under vissa förhållanden och villkor tillåtna att jaga – aldrig tillåtna att idka jakt på och inte tillåtna att skjuta.

Gått över en gräns

– Jag tycker nog att måltavlor i form av privat egendom eller tamdjur, då har man gått över en gräns, säger renägaren Matti Blind Berg till SVT Sapmi.

Han framhåller bland annat att det finns en risk att folk kan få uppfattningen att det är tillåtet att skjuta renar, vilket det inte är.

Vad är nästa steg

– Renen symboliserar ju någonting och sen hur man hanterar den symboliken är upp till var och en. Ja vi flyttar ju på toleransnivåerna på något vis. Vi normaliserar att skjuta på en måltavla som är i form av ett tamdjur. Vad är nästa steg då, frågar sig Matti.

Vill inte intervjuas

Svenska Bågskytteförbundet reagerar på det inträffade.

– Det är våra föreningar som köper in de djuren som de vill skjuta på. Men det kanske är dags att fundera på vilka djur som vi bör ha. Det kanske är fridlysta djur eller känsligt av andra anledningar. De är som sagt i plast men de ser ju verklighetslika ut. Jag har full förståelse för att det kan kännas provocerande, säger Carina Olsson, ordförande i Svenska Bågskytteförbundet till SVT Sapmi.

Ordföranden för Kiruna Bågskytteklubb vill inte vara med på någon intervju med SVT.

ANALYS

Det sänder olämpliga signaler att ha överhuvudtaget ha måltavlor i form av djur som är förbjudna att jaga. Kor, hästar, hundar – och även renar är inte tillåtna att jaga och bör inte förekomma som måltavlor. 

Då det dessutom finns en till synes tilltagande hets och otäck stämning mot samer och renar så är det extra olämpligt att ha måltavlor i form av renar. Media har flera gånger de senaste åren uppmärksammat hatet mot samer och det behöver hela samhället hjälpa till att motverka.

Foto: Kiruna Bågskytteklubb

[yop_poll id="764"]

JUST NU: En biljon kronor på bordet för Ukraina

2025 07 09

EU kan vara på väg att påbörja en speciell Ukrainafond.

Ryssland fortsätter att trycka in pengar i krigsmaskinen.

De ryska styrkorna gör mindre framsteg på krigsfronten – samtidigt som Ukrainas västerländska partners fortsätter att stötta det krigshärjade landet.

Nu kommer uppgifter om att EU är på väg att påbörja en speciell fond för Ukraina – värd över en biljon svenska kronor.

En biljon kronor

Europeiska unionen överväger att inrätta en fond för Ukraina värd 100 miljarder euro eller 117 miljarder dollar, i EU:s nästa sjuåriga budget.

Det motsvarar lite drygt en biljon svenska kronor.

Källor uppger för Bloomberg att den föreslagna finansieringen, som ska presenteras senare i juli, kan börja betalas ut 2028 som ett sätt att ge ytterligare stöd till det krigshärjade landet mitt i det minskande amerikanska stödet, rapporterar Kyiv Independent.

Ska snart diskuteras

Fonden, tillsammans med andra alternativ, kommer att diskuteras innan den fleråriga budgetramen offentliggörs den 16 juli. 

Det föreslagna nya finansieringsavtalet skulle följa på tidigare stöd som tillhandahållits genom Europeiska kommissionen i form av bidrag och lån.

Läs mer: Kreml gör jättebeslag – 50 miljarder dollar

Ungern rasar

Ungern har dock avvisat Europeiska unionens budgetförslag för 2028-2034.

Balazs Orban, politisk rådgivare till Ungerns premiärminister Viktor Orban, sade att det dokument som utarbetats av Bryssel innebar att EU skulle behöva skuldsätta sig för att finansiera en fortsättning av kriget.

“Då går det”

Så här lyder Balazs kommentar.

– Europa har slut på pengar men när det gäller krig kommer de alltid att hitta 100 miljarder euro att avvara, säger han enligt den statliga ryska nyhetsbyrån TASS.

Ungern och Slovakien fortsätter att sätta käppar i hjulen för EU:s gemensamma stödinsatser för Ukraina.

På onsdagen har rapporter kommit om att Slovakien blockerar EU:s arbete för att få igenom nästa sanktionspaket mot Ryssland.

Läs mer: Massflykt i Ryssland – pengar flödar ut

Foto: Nato

Text: Redaktionen


Sverige får 18 miljarder kronor

2025 07 09

EU-kommissionen ska betala ut 1,6 miljarder euro, motsvarande 18 miljarder kronor, till Sverige.  

Det är den första utbetalningen inom ramen för EU:s facilitet för återhämtning och resiliens (RRF) – ett stort återhämtningspaket som syftar till att stärka medlemsländernas återhämtning efter pandemin och bidra till den gröna och digitala omställningen.

Utbetalningen motsvarar ungefär hälften av den summa som Sverige ska tilldelas.

– Utbetalningen sker efter att Sverige i december skickade in sin första betalningsansökan till kommissionen och omfattar huvudsakligen åtgärder som genomfördes 2020–2022, framhåller regeringen i ett uttalande.

Åtgärderna som pekas ut inkluderar satsningar på grön återhämtning, utbildning och omställning, utbyggnad av bredband och investeringar för bostadsbyggande.

Bidraget från EU har betalats ut efter att Sverige kunnat visa att åtgärderna genomförts.

Många åtgärder kopplas till samma projekt

Den svenska återhämtningsplanen, som RRF stödjer, innehåller sammanlagt 52 mål och delmål som är kopplade till olika reformer och investeringar.

EU-kommissionen kommer att övervaka hur målen följs fram till slutet av nästa år.

– Av kostnaderna i den svenska planen kan 44 procent kopplas till klimatomställningen och 21 procent till den digitala omställningen, framhåller regeringen.

Det här är EU:s återhämtningspaket

EU:s facilitet för återhämtning och resiliens (RRF) är unionens största återhämtningsprojekt sedan Marshallplanen.

Stödpaket ska:

  • lindra pandemins ekonomiska och sociala effekter
  • se till att EU-länderna är mer resilienta, hållbarare och bättre förberedda på den gröna och den digitala omställningens utmaningar och möjligheter
  • göra EU klimatneutralt till 2050
  • bidra till övergången till digital teknik i EU
  • skapa nya jobb och få fart på tillväxten.

Källa: EU-kommissionen

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen