Kiruna Bågskytteklubb får hård kritik– Har gått över en gräns

2021 10 18

Kiruna Bågskytteförening har gått över en gräns.

Det anser renägaren Matti Blind Berg som inte trodde sina ögon när han var ute och körde bil.

Upprörd och ledsen

– En ren! Inne i stan nästan. Jag var ju tvungen att stanna och titta vad det var för ren. Då visade det sig att det var en stor måltavla på bågskyttebanan i form av en ren. Jag var tvungen att gå och titta – såg jag verkligen rätt. Jo det var det, säger Matti Blind Berg som klargör för SVT Sapmi att han blev upprörd och ledsen.

Inte tillåtet

Det visade sig att Kiruna Bågskytteklubb mitt bland måltavlor i form av rådjur, rävar, lodjur och björnar även har en ren i naturlig storlek som är väldigt verklighetslik. Renen ingår i bågskytteklubbens 3D-bana. Men renar är till skillnad från de andra djuren – som är vilda och under vissa förhållanden och villkor tillåtna att jaga – aldrig tillåtna att idka jakt på och inte tillåtna att skjuta.

Gått över en gräns

– Jag tycker nog att måltavlor i form av privat egendom eller tamdjur, då har man gått över en gräns, säger renägaren Matti Blind Berg till SVT Sapmi.

Han framhåller bland annat att det finns en risk att folk kan få uppfattningen att det är tillåtet att skjuta renar, vilket det inte är.

Vad är nästa steg

– Renen symboliserar ju någonting och sen hur man hanterar den symboliken är upp till var och en. Ja vi flyttar ju på toleransnivåerna på något vis. Vi normaliserar att skjuta på en måltavla som är i form av ett tamdjur. Vad är nästa steg då, frågar sig Matti.

Vill inte intervjuas

Svenska Bågskytteförbundet reagerar på det inträffade.

– Det är våra föreningar som köper in de djuren som de vill skjuta på. Men det kanske är dags att fundera på vilka djur som vi bör ha. Det kanske är fridlysta djur eller känsligt av andra anledningar. De är som sagt i plast men de ser ju verklighetslika ut. Jag har full förståelse för att det kan kännas provocerande, säger Carina Olsson, ordförande i Svenska Bågskytteförbundet till SVT Sapmi.

Ordföranden för Kiruna Bågskytteklubb vill inte vara med på någon intervju med SVT.

ANALYS

Det sänder olämpliga signaler att ha överhuvudtaget ha måltavlor i form av djur som är förbjudna att jaga. Kor, hästar, hundar – och även renar är inte tillåtna att jaga och bör inte förekomma som måltavlor. 

Då det dessutom finns en till synes tilltagande hets och otäck stämning mot samer och renar så är det extra olämpligt att ha måltavlor i form av renar. Media har flera gånger de senaste åren uppmärksammat hatet mot samer och det behöver hela samhället hjälpa till att motverka.

Foto: Kiruna Bågskytteklubb

[yop_poll id="764"]