Kiruna Bågskytteklubb får hård kritik– Har gått över en gräns

2021 10 18

Kiruna Bågskytteförening har gått över en gräns.

Det anser renägaren Matti Blind Berg som inte trodde sina ögon när han var ute och körde bil.

Upprörd och ledsen

– En ren! Inne i stan nästan. Jag var ju tvungen att stanna och titta vad det var för ren. Då visade det sig att det var en stor måltavla på bågskyttebanan i form av en ren. Jag var tvungen att gå och titta – såg jag verkligen rätt. Jo det var det, säger Matti Blind Berg som klargör för SVT Sapmi att han blev upprörd och ledsen.

Inte tillåtet

Det visade sig att Kiruna Bågskytteklubb mitt bland måltavlor i form av rådjur, rävar, lodjur och björnar även har en ren i naturlig storlek som är väldigt verklighetslik. Renen ingår i bågskytteklubbens 3D-bana. Men renar är till skillnad från de andra djuren – som är vilda och under vissa förhållanden och villkor tillåtna att jaga – aldrig tillåtna att idka jakt på och inte tillåtna att skjuta.

Gått över en gräns

– Jag tycker nog att måltavlor i form av privat egendom eller tamdjur, då har man gått över en gräns, säger renägaren Matti Blind Berg till SVT Sapmi.

Han framhåller bland annat att det finns en risk att folk kan få uppfattningen att det är tillåtet att skjuta renar, vilket det inte är.

Vad är nästa steg

– Renen symboliserar ju någonting och sen hur man hanterar den symboliken är upp till var och en. Ja vi flyttar ju på toleransnivåerna på något vis. Vi normaliserar att skjuta på en måltavla som är i form av ett tamdjur. Vad är nästa steg då, frågar sig Matti.

Vill inte intervjuas

Svenska Bågskytteförbundet reagerar på det inträffade.

– Det är våra föreningar som köper in de djuren som de vill skjuta på. Men det kanske är dags att fundera på vilka djur som vi bör ha. Det kanske är fridlysta djur eller känsligt av andra anledningar. De är som sagt i plast men de ser ju verklighetslika ut. Jag har full förståelse för att det kan kännas provocerande, säger Carina Olsson, ordförande i Svenska Bågskytteförbundet till SVT Sapmi.

Ordföranden för Kiruna Bågskytteklubb vill inte vara med på någon intervju med SVT.

ANALYS

Det sänder olämpliga signaler att ha överhuvudtaget ha måltavlor i form av djur som är förbjudna att jaga. Kor, hästar, hundar – och även renar är inte tillåtna att jaga och bör inte förekomma som måltavlor. 

Då det dessutom finns en till synes tilltagande hets och otäck stämning mot samer och renar så är det extra olämpligt att ha måltavlor i form av renar. Media har flera gånger de senaste åren uppmärksammat hatet mot samer och det behöver hela samhället hjälpa till att motverka.

Foto: Kiruna Bågskytteklubb

[yop_poll id="764"]

Populärt livsmedel återkallas – säljs på Willys och Hemköp

2024 02 22

En produkt som funnits till försäljning i många av Axfoods butikskedjor återkallas.

Axfoods butiker inkluderar både Hemköp och Willys.

Nu går Axfood ut med information om att man återkallar ett populärt livsmedel.

Plastbitar i förpackningen

Produkten återkallas efter att man har hittat plastbitar i vissa förpackningar.

– Efter att leverantören vid en kontroll upptäckt plastbitar i vissa förpackningar på produktionsanläggningen väljer Axfood av säkerhetsskäl att återkalla, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Livsmedlet det avser är Garant tropisk juice utan fruktkött, 1 liter, med bäst före-datum 19.04.2024.

Spärrad för försäljning

Juicen har funnits till försäljning i flertalet av Axfoods butikskedjor, men är nu spärrad för försäljning och går inte att köpa.

– Det finns en risk att vissa av förpackningarna som redan hunnit gå ut i butik kan innehålla mörka plastbitar, uppger Axfood.

Inga kundreaktioner uppges ha rapporterats.

Uppmaning till konsumenterna

 Axfood går nu ut med en uppmaning till personer som har köpt produkten.

– Alla konsumenter som köpt den aktuella produkten uppmanas att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.

Företaget uppger att de beklagar det inträffade och utreder tillsammans med leverantören hur detta kunnat ske för att säkerställa att det inte inträffar igen.

Inte första gången

Så sent som i förra veckan återkallades ännu ett livsmedel.

Då återkallade Coop kakor som kan kunde innehålla metallbitar.

– Leverantören av kakorna har vid en rutinkontroll upptäckt metallbitar i vissa produktförpackningar, uppgav Coop i samband med upptäckten.

Av säkerhetsskäl återkallades därför kakorna.

Fakta Axfood 

- Sveriges tredje största livsmedelskedja efter Ica och Coop. 

- Består av en familj av varumärken, bland annat butikskedjorna Willys och Hemköp, liksom Tempo, Handlar’n och Matöppet. 

- I Axfood ingår även Middagsfrid och Urban Deli samt delägda Apohem, Eurocash, City Gross och Mathem. Huvudägare är Axel Johnson AB med 50,1 procent av aktierna.

- Har fler än 13 000 medarbetare över hela Sverige. Nettoomsättnignen för 2022 landade på 73 474 miljoner kronor. 

Foto: Axfood

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Putin sätter deadline – tre veckor

2024 02 23

Rysslands diktator Vladimir Putin har gett order till sina väpnade styrkor om en skarp deadline.

Det uppger GUR, den ukrainska underrättelsetjänsten.

Ordern ska vara specifikt kopplad till tidpunkten för det ryska valet i mitten av mars och har både strategisk och symbolisk betydelse, säger Vadym Skibitsky, biträdande chef vid GUR.

Målet är att, inom en deadline på tre veckor, ta fullständig kontroll över den ukrainska regionen Luhansk.

– Innan valet vill de nå åtminstone de administrativa gränserna i Luhansk, säger Vadym Skibitsky till Interfax-Ukraine enligt Newsweek.

Behöver visa folket

Det ryska presidentvalet äger rum 15-17 mars.

Få tror på något annat scenario än att Putin förlänger sin tid vid makten – i vad som enligt västerländska observatörer är ett riggat val.

Och även om interna ryska opinionsundersökningar påstår att Putin är favorit – till och med mycket populär – har stödet för hans krig i Ukraina börjat sjunka.

– Således skulle segrar som ockupationen av Luhansk kunna ge något att visa sitt folk, framhåller Jon Jackson, biträdande redaktör på den amerikanska tidningen.

Flera städer på listan: "Symboliskt"

Det finns även städer i andra regioner som Vadym Skibitsky menar finns på Rysslands önskelista inför valet, bland annat Kuoyansk, Lyman och Avdiivka.

Städerna ockuperades av Ryssland efter invasionen – men togs sedan tillbaka av ukrainska styrkor.

– Det skulle vara symboliskt. Det är ett element som skulle användas mycket aktivt i informativa och psykologiska operationer.

Skiftar fokus

Enligt den ukrainska underrättelsechefen har det ryska valet fått Putins styrkor att skifta fokus i flera delar av Ukraina.

Bland annat har tre bataljoner ryska soldater nyligen skickats från ockuperade Mariupol till Belgorod, en rysk region som gränsar till Ukraina efter flera attacker mot det aktuella området.

– För att säkerställa säkerheten och genomförandet av valet, framhåller Skibitsky.

Han är samtidigt inställd på att kriget är långt ifrån att ta slut.

– Vi förstår hur viktigt det är för oss att ha reserver, hur viktigt det är att ha stöd från vara partners, att utveckla vår produktion.

– Denna karaktär av Ryska federationens agerande, med ett högljutt rop på “offensiv”, innebär ett utdraget krig. Ett utmattningskrig.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen