JUST NU: KD överväger att bojkotta Sveriges Radios valintervjuer

2022 05 06

Kristdemokraterna står fast vid sitt krav gentemot Sveriges Radio.

Partiet kräver ett möte med SR efter att radions arabiska, somaliska och kurdiska redaktion felaktigt översatt Ebba Busch uttalande efter påskhelgens våldsamma upplopp i Sverige.

Ordet ”islamister” blev ”muslimer”. Dessutom avslöjade sajten Doku att SR:s somaliska redaktion publicerat en text där det påstås att Ebba Busch har anklagat polisen ”för att de inte dödade många muslimer”.

Tackade nej

Kristdemokraterna har krävt ett möte med Sveriges Radios ledning efter de felaktiga publiceringarna. Ett möte som SR tackar nej till.

Det bekräftade ansvarige utgivaren Klas Wolf-Watz  tidigare under fredagen.

– Vi tar allvarligt på det här och beklagar att den publiceringen skedde, men vi hanterar det redaktionellt. Det behövs inget möte för att klargöra det, konstaterade han efter KD:s begäran om ett möte.

Överväger bojkott

Efter beskedet från Sveriges Radio överväger Kristdemokraterna att bojkotta Sverige Radios valintervjuer inför höstens kommande val. KD kommer att överväga att ställa in sin medverkan på partiledarnivå.

Förtroendet är skadat

Peter Kullgren, Kristdemokraternas partisekreterare, bekräftar partiets besked i ett inlägg på Facebook:

– Journalister och politiker är inte på samma lag, men det måste finnas ett ömsesidigt förtroende för den andras agerande. Det förtroendet är från vår sida skadat. Vi vill reparera det, men det kräver att SR faktiskt talar med oss.

Foto: Kristdemokraterna

Text: Redaktionen