JUST NU: Sveriges Radio nobbar möte med KD

2022 05 06

Efter flera felaktiga publiceringar om Ebba Busch (KD) uttalande efter påskhelgens upplopp kräver Kristdemokraterna ett möte med Sveriges Radio.

Det klargjorde partisekreteraren Peter Kullgren efter sajten Dokus avslöjande om att SR:s somaliska redaktion publicerat en bild på KD-ledaren tillsammans med en bildtext:

”KD:s partiledare Ebba anklagar polisen för att de inte dödade många muslimer”

Flera felaktiga publiceringar

Ytterligare två redaktioner har felaktigt översatt ordet ”islamister” till ”muslimer”.

– Vi kräver en förklaring och ett möte med ledningen för Sveriges Radio. De har nu att förklara hur de sköter sitt utgivarskap. Det är fyra månader till valet och vi accepterar inte desinformation från någon, sa Peter Kullgren efter avslöjandet.

Nobbar kravet

Sveriges Radios ansvarige utgivare Klas Wolf-Watz meddelar att SR tackar nej till ett möte med KD.

– Vi tar allvarligt på det här och beklagar att den publiceringen skedde, men vi hanterar det redaktionellt. Det behövs inget möte för att klargöra det, säger han till Sveriges Radio.

”Några fel”

Klas Wolf-Watz konstaterar att det blev "några" fel i ett antal publiceringar, men att misstagen nu ska vara åtgärdade.

– Det som har hänt är att det har blivit fel i några av de här språkens publiceringar kring Ebba Busch-intervjun. Inte i alla, men i några. Vi har rättat dem såklart och vi har berättat för publiken att vi har rättat dem precis enligt rutinerna. Nu behöver vi titta på varför det blev fel i de här enskilda fallen, säger han.

Utreder publiceringen 

På frågan om hur den somaliska redaktionens felaktiga publicering kunde ske svarar SR:s ansvarige utgivare:

– Vi behöver reda ut varför det blev fel. Det är så att vi är en väldigt stor verksamhet och har höga ambitioner att hela tiden publicera sakliga uppgifter. Det blir trots det fel ibland. Det sker i en stor verksamhet. Då är det jätteviktigt att rätta och vara tydlig gentemot publiken att man har rättat.

Ska kunna lita på oss

Wolf-Watz framhäver att SR ska gå till botten med vad som orsakade felet.

– Det är otroligt viktigt att det vi publicerar är sakligt och opartiskt. Publiken ska kunna lite på det vi säger, konstaterar han.

Foto: Emanuel Ström Kristdemokraterna

Text: Redaktionen