REGERINGEN: Kan tvärvända om elstöd

2023 01 02

Statsminister Ulf Kristersson (M) öppnar nu för elstöd till norra Sverige.

Det meddelar han i en intervju med P1-morgon under måndagen, rapporterar Sveriges Radio.

Ett sådant scenario skulle innebära att regeringen tvärvänder om elstödet som hittills enbart ska riktas mot hushållen i elområde 3 och 4, det vill säga södra Sverige.

– Vi utesluter inte alls att vi kan rikta stöd mot Norrland om det förblir väldigt höga priser, säger Ulf Kristersson enligt SR.

"Följer utvecklingen"

Statsministern pekar dock på att när man ser tillbaka retroaktivt är det ändå de allra sydligaste delarna samt mellansödra Sverige som haft det värst.

– Vi tittar nu och följer elprisutvecklingen väldigt noggrant. Nu är det generellt så att det varit lägre i Norrland, men även norrlänningar har fått uppleva högre priser än vad som varit normalt, säger Ulf Kristersson.

SD lovade nytt stöd

Redan strax före jul kunde Sverigedemokraterna avslöja att den nuvarande hållningen om att exkludera norra Sverige i elstödet skulle förändras.

– Vi har haft väldigt mycket samtal och diskussioner med regeringen och det kommer att komma på plats, sade SD:s ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt till Expressen den 21 december.

– Exakt datum vill jag inte utlova i det här läget. Vi behöver få ekonomin och juridiken på plats. Det är ganska komplex lagstiftningsmateria att få sådana här system på plats. Men i relativ närtid.

Ville inte bekräfta

Då ville emellertid inte regeringen bekräfta SD:s nya uppgifter om elstödet. Inflationen angavs vara orsak till varför en förklaring dröjde.

– Det här är otroligt svåra frågor givet det ekonomiska läget som vi har. Gör man åtgärder som eldar på inflationen så riskerar vi att få en situation där staten ger pengar till hushållen med ena handen, men med andra handen så driver vi upp räntorna och till exempel bolån – vilket gör att människor sitter med en ännu värre ekonomisk situation efteråt, sade närings- och energiminister Ebba Busch (KD) till samma tidning.

Backar inte för kritik

När det gäller det elstöd som regeringen planerar att betala ut i februari har lagrådet kritiserat modellen att inte offentliggöra vilka personer som får ta del av pengarna.

I den frågan backar dock inte Ulf Kristersson.

– De ifrågasätter att inte alla människors elmätare inte ska bli offentlig handling. Vi tittar på det, men jag tycker i grund och botten att det är rimligt att göra på det här sättet, säger statsministern till P1-morgon.

Han betonar samtidigt att tidsplanen för elstödet och utbetalningarna ligger kvar trots att diskussioner fortfarande förs med lagrådet.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen