REGERINGEN: Kan tvärvända om elstöd

2023 01 02

Statsminister Ulf Kristersson (M) öppnar nu för elstöd till norra Sverige.

Det meddelar han i en intervju med P1-morgon under måndagen, rapporterar Sveriges Radio.

Ett sådant scenario skulle innebära att regeringen tvärvänder om elstödet som hittills enbart ska riktas mot hushållen i elområde 3 och 4, det vill säga södra Sverige.

– Vi utesluter inte alls att vi kan rikta stöd mot Norrland om det förblir väldigt höga priser, säger Ulf Kristersson enligt SR.

"Följer utvecklingen"

Statsministern pekar dock på att när man ser tillbaka retroaktivt är det ändå de allra sydligaste delarna samt mellansödra Sverige som haft det värst.

– Vi tittar nu och följer elprisutvecklingen väldigt noggrant. Nu är det generellt så att det varit lägre i Norrland, men även norrlänningar har fått uppleva högre priser än vad som varit normalt, säger Ulf Kristersson.

SD lovade nytt stöd

Redan strax före jul kunde Sverigedemokraterna avslöja att den nuvarande hållningen om att exkludera norra Sverige i elstödet skulle förändras.

– Vi har haft väldigt mycket samtal och diskussioner med regeringen och det kommer att komma på plats, sade SD:s ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt till Expressen den 21 december.

– Exakt datum vill jag inte utlova i det här läget. Vi behöver få ekonomin och juridiken på plats. Det är ganska komplex lagstiftningsmateria att få sådana här system på plats. Men i relativ närtid.

Ville inte bekräfta

Då ville emellertid inte regeringen bekräfta SD:s nya uppgifter om elstödet. Inflationen angavs vara orsak till varför en förklaring dröjde.

– Det här är otroligt svåra frågor givet det ekonomiska läget som vi har. Gör man åtgärder som eldar på inflationen så riskerar vi att få en situation där staten ger pengar till hushållen med ena handen, men med andra handen så driver vi upp räntorna och till exempel bolån – vilket gör att människor sitter med en ännu värre ekonomisk situation efteråt, sade närings- och energiminister Ebba Busch (KD) till samma tidning.

Backar inte för kritik

När det gäller det elstöd som regeringen planerar att betala ut i februari har lagrådet kritiserat modellen att inte offentliggöra vilka personer som får ta del av pengarna.

I den frågan backar dock inte Ulf Kristersson.

– De ifrågasätter att inte alla människors elmätare inte ska bli offentlig handling. Vi tittar på det, men jag tycker i grund och botten att det är rimligt att göra på det här sättet, säger statsministern till P1-morgon.

Han betonar samtidigt att tidsplanen för elstödet och utbetalningarna ligger kvar trots att diskussioner fortfarande förs med lagrådet.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Fyra Natoländer tvärvänder – river upp militärt förbud

2025 03 19

Fyra Natomedlemmar meddelar att de lämnar den så kallade Ottawakonventionen.

Avtalet uppdagades 1997 och avser ett förbud mot att använda personminor, ibland kallat landminor, eftersom de anses utgöra stor fara för civila.

Hoppas av på grund av Ryssland

Nu hoppar Polen, Lettland, Litauen och Estland av överenskommelsen.

Skälet är “avsevärd ökning” av det ryska hotet.

– Sedan ratificeringen av Ottawakonventionen har säkerhetsläget i vår region fundamentalt försämrats. Militära hot mot Natomedlemmar som gränsar till Ryssland och Belarus har ökat avsevärt, framhåller de fyra ländernas respektive försvarsministrar i ett gemensamt uttalande.

"Utvärderar alla åtgärder"

Det planerade tillbakadragandet från avtalet görs för att möjliggöra ett effektivt skydd av regionens gränser, understryker Litauens försvarsminister Dovile Sakaliene enligt Sky News.

– I ljuset av denna instabila säkerhetsmiljö orsakad av Rysslands aggression och dess pågående hot mot det euroatlantiska sällskapet är det nödvändigt att utvärdera alla åtgärder för att stärka vårt försvar och vår försvarskapacitet, tillägger ministrarna.

Diskussion i Norden

Finland har relativt nyligen öppnat för att göra samma sak.

I november förra året inleddes en diskussion på högsta politiska nivå om ett återinförande av det kontroversiella vapnet, som Finland avstått sedan 2012.

Även då lyftes säkerhetsläget i Europa som skäl.

– Det måste tas på allvar. Det gör jag, och det kommer också den utrikes- och säkerhetspolitiska ledningen att göra, sade Finlands statsminister Petteri Orpo (Saml) till lIltalehti vid tillfället.

Militärexperten Joakim Paasikivi, överstelöjtnant vid Försvarshögskolan, har flaggat för att en liknande debatt kan uppstå i Sverige.

– Vi borde överväga hur vi ska utforma vårt försvar och vilka vapen vi har. Då måste vi se om det vi har är ändamålsenligt och tillräckligt, sade han till SvD i november.

"Ohyggliga vapen"

Totalt har 164 länder skrivit på Ottawakonventionen. 

Kritiken mot personminor består främst i att en majoritet av dess offer, enligt Svenska Freds 76 procent, består av civila, varav hälften barn.

– Personminor är ohyggliga vapen som inte gör skillnad på soldater och civila. Långt efter att en konflikt lagt sig, ligger minor kvar i marken och drabbar civilbefolkningen i området. En mina kan orsaka att en människa lemlästas eller förlorar sitt liv i ett ögonblick, framhåller organisationen.

USA, Ryssland och Kina tillhör de cirka 40 stater som hittills inte skrivit på fördraget.

I november 2024 gav den dåvarande Bidenregeringen i USA grönt ljus för Ukraina att börja använda personminor.

Foto: President of Russia Office resp Nato

Text: Redaktionen


Trumps märkliga lögn – Ukraina nekar bestämt

2025 03 18

Den amerikanske presidenten Donald Trump säger sig ha räddat ukrainska soldater – något som inte stämmer, enligt Ukrainas generalstab.

Donald Trump påstod under gårdagen att han räddat ukrainska soldater som omringats av ryska trupper i Kurskregionen.

Dock utan att specificera hur det hela gick till.

– De var omringade av ryska soldater, och jag tror inte att de skulle finnas längre om det inte vore för mig, uppgav den amerikanske presidenten på sociala medier.

Ukraina nekar bestämt

Det finns dock ett problem – Trumps påstående stämmer inte.

Detta enligt Ukrainas generalstab, som nekar bestämt till att ukrainska trupper ska ha omringats i regionen.

Det rapporterar Kyiv Independent.

“Våra soldater slår tillbaka”

Ukraina menar att dessa uppgifter spridits från ryskt håll – för att “sätta press på Ukraina och dess allierade”.

Samtidigt erkänner man att ukrainska trupper tvingats retirera och överge Sudzha efter att ryska trupper avancerat mot staden.

– Våra enheter har omgrupperat, förflyttat sig till mer gynnsamma försvarslinjer och fullgör sina uppgifter i Kurskregionen. Det finns inget hot om inringning av våra enheter. Våra soldater slår tillbaka fiendens offensiv, uppger Ukrainas generalstab.

Läs mer: Dansk reaktion mot USA chockar forskarna: “Helt sjukt”

Det var tidigare under månaden som ryska trupper återtog stora delar av Kurskregionen i ett stort anfall.

Detta efter att ukrainska trupper ockuperat området sedan augusti förra året.

Ska tala med Putin idag

Trumps utspel om omringade ukrainska soldater kommer inför ett planerat telefonsamtal med den ryske presidenten Vladimir Putin under tisdagen.

De två världsledarna förväntas diskutera den föreslagna 30 dagar långa vapenvila som USA och Ukraina kommit överens om i Saudiarabien den 11 mars.

Enligt Trump är många delar av ett slutligt avtal överenskommet redan inför samtalet.

– Men mycket återstår, säger den amerikanske presidenten enligt Kyivtidningen.

Läs vidare: UPPGIFTER: USA överväger häpnadsväckande besked om Ukraina

Foto: G. Skidmore samt President of Ukraine office

Text: Redaktionen