Kallar upp storbanker

2024 02 08

Svenska ligor som befinner sig utomlands lurar svenska pensionärer och tömmer deras bankkonton.

Det avslöjade SVT:s Uppdrag granskning i går, onsdag.

I programmet filmas en svensk liga som lurar äldre på pengar från en lägenhet i Marbella på spanska solkusten.

En av dem som luras är en pensionerad lärare i 80-årsåldern. I programmet uppger bedragarna att någon beställt en soffa i hennes namn och får henne att överföra 47 000 kronor till vad hon tror är ett ”säkerhetskonto”.

Inspelningarna har väckt starka reaktioner-

När Handelsbanken chef för bedrägeriprevention fick ta del av inspelningarna brast han ut i gråt.

Nu reagerar Sveriges regering.

Statsminister Ulf Kristersson (M) kallar till sig bankcheferna och polisen. 

”Har ett stort ansvar”

Enligt Kristersson kommer mötet handla om hur Sveriges banker kan ta ett större ansvar för att stoppa bedrägerier. Regeringen, bankcheferna och polisen kommer även diskutera hur samarbetet mellan bankerna kan stärkas.

– Det pågår en hänsynslös brottslighet mot många äldre i Sverige. De som drabbas blir inte bara av med sina besparingar, utan många känner dessutom skam efteråt trots att det är de som är brottsoffer. De skyldiga är naturligtvis de som begår brotten, men även bankerna har ett stort ansvar för att medverka till att stoppa brottsligheten, säger statsministern och tillägger:

– Det kan handla om att veta mer om sina kunder och att ha tillräckliga kontrollsystem som upptäcker när det sker avvikande transaktioner. Eller starkare skydd genom att ge en tredje part möjlighet att eftersignera större överföringar.

Det här gör regeringen

Vidare meddelar Kristersson att regeringen kommer vidta en rad åtgärder för att kriminella inte ska ha tillgång till betalsystemen. Ett särskilt samarbete mellan Justitiedepartementet och Finansdepartementet har också påbörjats för att ta ett samlat grepp om problemet.

Sverige kommer även driva på för bättre EU-lagstiftning, men eftersom det tar tid behövs även omedelbara åtgärder, enligt statsministern.

– Den organiserade brottsligheten bedöms omsätta 100-150 miljarder kronor varje år. Och telefonbedrägerierna uppskattas till över 700 miljoner kronor, säger Kristersson och fortsätter:

– Äldre människor som ofta har svårast att värja sig drabbas värst. Det är hög tid att stoppa detta.

Utöver statsministern kommer finansminister Elisabeth Svantesson (M), justitieminister Gunnar Strömmer (M) och finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) att delta på mötet.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Jättebesked från Lidl – gäller i en månad

2024 03 03

Lidl genomför nu omfattande prissänkningar på Matrikets produkter.

I samband med kostnadskrisen som har varit och den höga inflationen hyllades Lidl då man var tidigt ute med att sänka eller frysa priset på matvaror.

Nu kommer man med ett nytt besked som gynnar kunderna, nämligen att man sänker priserna på 200 varor tillhörande varumärket “Matriket” under hela mars.

Det framhåller Lidl via sociala medier.

“Du läste rätt”

Det rör sig om en omfattande rad prissänkningar som gäller varumärket “Matriket”, vilket är varor från svenska gårdar.

– Det är sant! Du läste rätt, vi gör vår största prissänkning hittills under mars för att ännu fler hushåll ska upptäcka den höga kvaliteten och det breda utbudet av svenska livsmedel, framhåller Lidl via sociala medier.

200 produkter

Livsmedelskedjan framhåller vidare att sänkningarna berör hundratals produkter.

– Vi sänker priset med 20 procent på 200 Matriket-varor under hela mars. Ett år efter lanseringen av vårt varumärke “Matriket” finns det cirka 200 Matriket-produkter i Lidls sortiment, allt från yoghurt och havrekuddar till falukorv och matvete.

Produkter från Sverige

Gemensamt för alla produkter inom varumärket “Matriket” är att de är svenskproducerade.

– Här samlar vi mat från svenska gårdar, producenter och odlare, för en levande landsbygd och goda smaker. Svensk mat är unik och vårt avlånga land med fyra årstider ger förutsättningar för otroliga smakupplevelser, framhåller Lidl angående satsningen.

Ökar igen

Statistiska centralbyrån har meddelat att matpriserna generellt stigit något på sistone, men att det inte rör sig om någon extrem ökning.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – oväntad produkt lockar

2024 03 03

Norrmännens intresse för svenska produkter är fortsatt högt.

Under året har personer från såväl Norge som Danmark och Finland handlat i Sverige mot bakgrund av den svaga kronan.

Bland produkterna som norrmännen är mest intresserade av finns godis, kött och läsk.

Samtidigt tar sig många över gränsen för att handla en något oväntad produkt, nämligen glutenfria varor.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Större och billigare

Anledningen till att norrmännen tar sig till Sverige för att handla glutenfritt handlar om att utbudet beskrivs som både större och billigare.

Det säger norska kunder som besöker affärer i värmländska Charlottenberg.

– Det är större utbud här, det bidrar till att det är intressant att komma hit, säger Snezana Bartulovic, som rest över gränsen för att handla glutenfritt, till SR.

Viktig del

Försäljningen av glutenfria produkter är inte lika stor som exempelvis kött, men är ändå en viktig del av utbudet.

Det förklarar Tommy Johansson som är chef för Maximats butik i Charlottenberg nära den västvärmländska gränsen mot Norge.

– Det är viktigt att få hit de här familjerna och kunderna som har glutenintoleranta personer i familjen, säger han.

Åtta miljarder kronor

År 2023 handlade norrmännen för ett sammanlagt värde om 9,3 miljarder kronor varav 85 procent, eller drygt 8 miljarder kronor, hamnade i Sverige.

Den största omsättningen återfanns inom just livsmedel och dryck.

Intresset är även stort för alkohol och tobak samt vissa sällanköpsvaror som exempelvis kläder, apoteksvaror och hygienprodukter.

Det rapporterar Dagligvarunytt.

Charlottenberg tvåa

Ungefär hälften av gränshandelsomsättningen hamnade i Strömstads kommun.

– Det är området runt Strömstad med Nordby och Svinesund som är den solklara ettan som destination för gränshandlande norrmän, säger Guro Henriksen vid den norska statistikmyndigheten SSB.

Därefter återfinns Charlottenberg på en andra plats, med nästan 15 procents omsättningsandel.

Foto: A. Dudar

Text: Redaktionen