Källa inifrån avslöjar Riksbankens plan – “tydliga tecken”

2023 11 23

Idag, torsdag, ger Riksbanken besked om styrräntan.

Myndighetens besked har av flera ekonomer beskrivits som en riktig rysare.

– Jag tycker det är mer osäkert än någonsin. Hade du frågat mig för två veckor sedan så hade jag verkligen lutat åt att, givet hur Riksbanken kommunicerat, man skulle höja med 25 punkter till, säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije till Dagens industri.

Nu är han mer tveksam – men uppmanar Riksbanken att inte höja.

Tidigare medarbetare: "Tydliga tecken"

Säkrare på sin sak är Amanda Sundström, numera ränte- och valutastrateg på SEB.

Hon har goda skäl för sin övertygelse.

Fram till väldigt nyligen rörde hon sig i samma korridorer som Riksbankens viktigaste tjänstepersoner i sin roll som senior ekonom på myndigheten.

– Jag tror att Riksbanken lämnar räntan oförändrad. Det finns redan tydliga tecken på att både ekonomin och inflationen har bromsat in, säger den tidigare riksbanksanställda ekonomen till Svenska Dagbladet.

Ökar försäljningen

Amanda Sundström menar samtidigt att Riksbanken, trots att man inte beräknas höja räntan, istället utökar försäljningen av statsobligationer.

– Det finns tecken på att det förbättrar funktionssättet på statspappersmarknaden och att man får lite högre aktivitet och omsättning där. Så jag tror det finns skäl som har mer att göra med hur marknaden fungerar som kan vara positiva, säger ekonomen till Di.

Glada kronnyheter

Vad många ekonomer också pekar på är kronans status.

Under det senaste året har valutans svaga status varit skäl för att höja räntan, enligt Riksbanken.

Men i tisdags, blott två dagar före dagens räntebesked, kom ett glatt besked.

Kronan nådde då sin starkaste nivå sedan maj månad.

 I spåren av bland annat förbättrad global riskaptit och lägre amerikanska räntor har kronan stärkts kraftigt under de senaste veckorna, framhöll Handelsbanken i ett pressmeddelande.

"Kan tacka dollarn och Fed"

Kronbeskedet var en nyhet som Riksbanken ska känna stor tacksamhet för inför den nyhet man kommer att presentera för Sveriges banker och hushåll idag.

– Riksbanken kan tacka US-dollarn och Fed för mindre svag krona, uttrycker SEB-ekonomen Robert Bergqvist på X.

– Underlättar för Rix att låta räntan ligga kvar på 4,0 procent på torsdag. Vi såg det i somras, vi ser det nu: en “bekräftad” räntetopp för Fed får dollarn att tappa i värde och kronan att stärkas, även mot euron.

LÄS MER: Riksbanken på väg mot panikåtgärd – kopplas till beslut från 2020

Foto: Johanna Hanno

Text: Redaktionen


Nya villkor för självscanning på Coop och Ica

2024 02 28

Stölderna i självscanningen har ökat lavinartat under de senaste åren.

Vid upprepade tillfällen har bland annat Svensk Handel larmat om systematiska stölder där folk tycks ha satt i system att utnyttja självscanningskassorna på exempelvis Coop och Ica för att stjäla livsmedel.

Gärningspersonerna ser ofta ut att scanna in samtliga varor som de lägger i påsen men i själva verket scannar de bara in de billiga varorna, har organisationen tidigare framhållit.

– Alternativt scannar de in alla varor först för att sedan radera de dyrare varorna innan de kommer till kassan.

Nya tuffa villkor

Nu har flera av de stora livsmedelskedjorna tröttnat på stölderna.

Tuffare villkor har implementerats på bland annat Coop, Ica, Hemköp och Willys, rapporterar Sveriges Radio.

Konkret handlar det om elektronisk individuell övervakning som innebär att kassorna lagrar information från kunder som scannat fel.

Misstagen hamnar i ett dataregister och resulterar i att dessa kunder behöver genomgå fler så kallade avstämningar när man ska betala.

– Det är de villkor som Coops säkerhet har tagit fram, säger exempelvis butikschefen Joantan Espnoza från Coop-hallen i Gävle till SR.

Då ökar risken

Avstämningarna sker med andra ord inte bara slumpmässigt. Avvikande köpbeteende, som att man behöver köper en vara, ökar chansen för att bli kontrollerad.

Det finns även så kallade “avstämningsvaror” som också kan innebära förutbestämd avstämning.

Att kunder misstänkliggörs målas upp som en risk, men den risken väljer Coop att tona ned.

– Vi försöker vara snälla och trevliga även mot kunder som vi kanske tror har scannat fel medvetet, säger Jonatan Espnosa.

Byter prislappar

Strategierna för att fuska i självscanningen är många. Tidigare har Ica påtalat att kunder till exempel väger en gullök och sätter prislappen på en dyrare vara, som olivolja.

Svensk Handel har även uppmärksammat att gärningspersoner delar upp varor i två olika kundvagnar – i den ena lägger man billiga varor som man scannar och i den andra dyrare varor som man inte scannar.

– Vid självutcheckningen avvaktar man med att rulla fram den dyra kundvagnen för att se om det blir avstämning. Om så är fallet lämnar man kvar kundvagnen med dyra varor i butiken. Om avstämning däremot inte sker rullar man ut båda vagnarna, framhåller organisationen.

LÄS MER: Allvarliga rapporter gällande självscanning

Foto: ICA-Gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen


Ryskt jättefartyg till Sverige

2024 02 28

Drygt två år efter att Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina anländer ett jättefartyg med rysk fossilgas till Sverige.  

Fartyget ankommer till Nynäshamn under morgondagen, rapporterar P4 Stockholm.

Köparen av fossilgasen är det finska statliga energiföretaget Gasum som har ett avtal med den ryska gasjätten Gazprom.

Gasum levererar i sin tur bland annat till Raffinaderiet Nynas AB som tar emot gasen, trots att bolaget sedan mars 2022 bojkottar inköp av ryska råvaror.

Trots bojkotten fortsätter Nynas att använda rysk fossilgas.

I en kommentar till P4 Stockholm uppger bolaget att de ”krävt att Gasum ska sluta leverera rysk gas” och att de är ”besvikna över att det fortsätter”.

– Utan leveranserna av flytande naturgas så skulle 300 personer på anläggningen i Nynäshamn förlora jobbet, uppger Nynas kommunikationsdirektör Höst Öslin i en skriftlig kommentar till radion.

Kraftig kritik

Miljöorganisationen Greenpeace riktar kraftig kritik mot leveranserna av rysk fossilgas till Sverige.

Organisationen uppger att 36 tankfartyg med 128 000 ton flytande fossilgas från Ryssland har ankommit till Sverige sedan starten av den fullskaliga invasionen 2022. En import som motsvarar cirka 1,1 miljarder kronor, enligt Greenpeace.

– Samtidigt som Sverige skickar krigsmateriel till Ukraina med ena handen så bidrar vi till den ryska krigskassan genom fortsatt fossilimport med den andra. Det är inte bara principiellt hyckleri utan något som leder till att fler vapen kan användas i anfallen mot Ukraina.

– Den svenska regeringen borde omgående stoppa detta svenska stöd till ryska terrordåd och krigsförbrytelser, säger Greenpeaces Sverigechef Erika Bjureby i ett uttalande.

Importen fortsätter

I maj 2022 ställde sig näringsutskottet bakom ett  importstopp av rysk olja och gas, till såväl Sverige som EU. Trots detta har importen av rysk gas fortsatt.

Utrikesminister Tobias Billström (M) har öppnat för att Sverige kan införa ett nationellt importstopp efter att EU:s nya gasmarknadsförordning antagits.

– Energimarknadsinspektionen har redan fått i uppdrag att börja titta på genomförande och följdlagstiftning. Frågan om förbud mot import av rysk fossilgas med hänvisning till gasmarknadsförordningen kommer att analyseras i Regeringskansliet. Vi överväger även möjligheterna att agera enskilt, sa Billström i en riksdagsdebatt i februari.

Vidare framhöll ministern att Sverige följer Finlands agerande i frågan.

– Jag har noterat att företrädare för den finska regeringen uttryckt avsikter att utreda huruvida ett nationellt importstopp kan genomföras efter att EU:s nya gasmarknadsförordning antagits. Det är självklart mycket angeläget för regeringen att följa utvecklingen nära, sa Billström.

Arkivfoto: CORAL ENERGY & SMIT SEINE

Text: Redaktionen