Källa inifrån avslöjar Riksbankens plan – “tydliga tecken”

2023 11 23

Idag, torsdag, ger Riksbanken besked om styrräntan.

Myndighetens besked har av flera ekonomer beskrivits som en riktig rysare.

– Jag tycker det är mer osäkert än någonsin. Hade du frågat mig för två veckor sedan så hade jag verkligen lutat åt att, givet hur Riksbanken kommunicerat, man skulle höja med 25 punkter till, säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije till Dagens industri.

Nu är han mer tveksam – men uppmanar Riksbanken att inte höja.

Tidigare medarbetare: "Tydliga tecken"

Säkrare på sin sak är Amanda Sundström, numera ränte- och valutastrateg på SEB.

Hon har goda skäl för sin övertygelse.

Fram till väldigt nyligen rörde hon sig i samma korridorer som Riksbankens viktigaste tjänstepersoner i sin roll som senior ekonom på myndigheten.

– Jag tror att Riksbanken lämnar räntan oförändrad. Det finns redan tydliga tecken på att både ekonomin och inflationen har bromsat in, säger den tidigare riksbanksanställda ekonomen till Svenska Dagbladet.

Ökar försäljningen

Amanda Sundström menar samtidigt att Riksbanken, trots att man inte beräknas höja räntan, istället utökar försäljningen av statsobligationer.

– Det finns tecken på att det förbättrar funktionssättet på statspappersmarknaden och att man får lite högre aktivitet och omsättning där. Så jag tror det finns skäl som har mer att göra med hur marknaden fungerar som kan vara positiva, säger ekonomen till Di.

Glada kronnyheter

Vad många ekonomer också pekar på är kronans status.

Under det senaste året har valutans svaga status varit skäl för att höja räntan, enligt Riksbanken.

Men i tisdags, blott två dagar före dagens räntebesked, kom ett glatt besked.

Kronan nådde då sin starkaste nivå sedan maj månad.

 I spåren av bland annat förbättrad global riskaptit och lägre amerikanska räntor har kronan stärkts kraftigt under de senaste veckorna, framhöll Handelsbanken i ett pressmeddelande.

"Kan tacka dollarn och Fed"

Kronbeskedet var en nyhet som Riksbanken ska känna stor tacksamhet för inför den nyhet man kommer att presentera för Sveriges banker och hushåll idag.

– Riksbanken kan tacka US-dollarn och Fed för mindre svag krona, uttrycker SEB-ekonomen Robert Bergqvist på X.

– Underlättar för Rix att låta räntan ligga kvar på 4,0 procent på torsdag. Vi såg det i somras, vi ser det nu: en “bekräftad” räntetopp för Fed får dollarn att tappa i värde och kronan att stärkas, även mot euron.

LÄS MER: Riksbanken på väg mot panikåtgärd – kopplas till beslut från 2020

Foto: Johanna Hanno

Text: Redaktionen


JUST NU: Var på väg att slå tillbaka mot Trump – backar plötsligt

2025 07 12

Kanada backar plötsligt efter nya tullhot från Donald Trump.

Sagan om de många tullarna fortsätter.

Kanada har under en tid förberett sig för att slå tillbaka mot Donald Trump med tullar på stål och aluminium.

Nu backar Kanada plötsligt efter nya besked från den amerikanska presidenten, rapporterar Politico.

Kanada backar

Kanada pausar sina planer på att slå vedergällningstullar på amerikanskt stål och aluminium. 

Mark Carneys regering förberedde sig för att fördubbla sina mottullar på amerikanska metaller den 21 juli – till 50 procent från 25 – men Trumps nya brev har fått grannlandet i norr att tänka om.

USA:s president Donald Trump har i brevet meddelat att han kommer att införa en tull på 35 procent på kanadensiska varor från och med den första augusti.

“Inga hämndtullar”

Två högt uppsatta regeringstjänstemän berättar för Politico att Kanada inte kommer att vidta ytterligare repressalier mot amerikanskt stål och aluminium.

– Allt skjuts upp till den första augusti, säger en kanadensisk tjänsteman.

Den första augusti är Trumps nya deadline innan högre tullar införs.

Läs mer: Stor besvikelse för Trump i viktiga kärnfrågan

Nytt tullhot

Donald Trump har sagt att han kommer att införa en tull på 35 procent på kanadensiska varor från och med den första augusti om inget avtal nås.

En allmän tull på 25 procent har redan införts på vissa kanadensiska varor, och landet har också drabbats hårt av Trumps globala stål-, aluminium- och biltullar – även om det för närvarande finns ett undantag för varor som uppfyller kraven i det nordamerikanska frihandelsavtalet, uppger BBC.

Inga nya avtal

USA har fortsatt bara nått nya handelsavtal med Kina, Storbritannien och Vietnam.

Samtidigt pågår intensiva förhandlingar med en rad länder – och nya uppgifter pekar på att avtal i någon form ska vara nära med EU och Indien.

Läs mer: Trump slår till med full kraft – rasar mot ”häxjakt”

Foto: Official White House Photo by Daniel Torok

Text: Redaktionen


JUST NU: Ukrainskt stridsflyg till attack med amerikanska bomber

2025 07 12

Ukraina har släppt amerikanska bomber mot mål i Zaporizjzja.

Ukraina fortsätter att förstöra ryska militära mål.

Nu kommer besked om att ett ukrainskt stridsflygplan av typen MiG-29 har förstört ett mål i ockuperade Zaporizjzja med hjälp av amerikanska bomber.

Det rapporterar flera ukrainska medier.

Till attack

Ett ukrainskt stridsflygplan av typen MiG-29 har förstört en strategisk rysk väg i en tillfälligt ockuperad del av Zaporizjzja Oblast genom två anfall med flygbomber med hög precision. 

Enligt en ny rapport utfördes anfallet av ett stridsflygplan beväpnat med två amerikanska GBU-62 flygbomber utrustade med JDAM-ER planerings- och styrsystem.

Den här typen av attacker har blivit möjliga på grund av att det ukrainska försvaret systematiskt förstört ryska luftvärnssystem, i synnerhet luftvärnsrobotsystemet Buk, uppger Ukrainska Pravda.

Strategiskt viktigt

Ryssarna har använt den nu förstörda vägen i logistiska syften – för transport och återsamling.

Platsen är särskilt viktig eftersom det var den enda bron på den enda asfalterade vägen av god kvalitet som försörjer den ryska militära grupperingen som har återupptagit sin offensiv nära byn Kamianske sedan slutet av juni, rapporterar RBC Ukraine.

Läs mer: Massflykt i Ryssland – pengar flödar ut

USA – till Nato – till Ukraina

Samtidigt har USA:s president Donald Trump kommit med ett nytt besked om amerikanska vapen till Ukraina.

Trump meddelade den 10 juli att USA kommer att sälja vapen till Nato, inklusive luftvärnssystem och annat luftförsvar, som Nato sedan kan ge till Ukraina.

Begärt 10 system

Trump uppgav i en intervju med NBC News att USA kommer att sälja Nato ett ospecificerat antal och typ av amerikansktillverkade vapen, inklusive Patriot luftförsvarssystem.

– Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppgav den 10 juli att Ukraina begärt 10 Patriot luftvärnssystem och ytterligare interceptorer, och att Tyskland är redo att köpa två Patriot-system från USA till Ukraina, och att Norge är villigt att köpa ytterligare ett, uppger ISW.

Läs mer: EU planerar med USA – vill slå till stenhårt mot Ryssland

Foto: A. Voznenko

Text: Redaktionen