JUST NU: Johan Pehrson utesluter samarbete med S

2022 07 05

Liberalerna kommer inte att tacka ja till Magdalena Anderssons (S) erbjudande.

Efter att Kristdemokraterna är färdiga med sin halvdag i Almedalen är det nu dags för Liberalerna att ta över inför kvällen.

Precis som alla andra partiledare inleddes även Liberalernas dag med att partiledaren, Johan Pehrson i det här fallet, frågades ut av Sveriges Radio.

Blankt nej till S

I intervjun berättar Pehrson att han ansett att partiet tidigare varit “fladdrigt”, men kommer att “välja väg”.

Och den väg han talar om är en borgerlig sådan. Partiledaren utesluter nämligen samarbete med Socialdemokraterna.

– Jag har varit väldigt tydlig med att efter de här åtta åren med S-regeringar så är det slutvänt på stenar, säger han till radion.

Andersson får kalla handen

Det innebär att statsminister Magdalena Andersson får kalla handen efter att igår ha bjudit in just Liberalerna till samarbete.

– Jag tycker inte att man ska utesluta det. Vi fick ett väldigt komplicerat läge efter förra valet och får vi det igen så kommer vi behöva förvalta valresultatet, sade Andersson till Expressen.

Statsministern: Liberaler obekväma med SD

Enligt statsministern finns det många liberaler som är obekväma med att Sverigedemokraterna ingår i högerblocket, framför allt efter att Jimmie Åkesson (SD) inte kunde välja mellan USA:s president Joe Biden och Rysslands diktator Vladimir Putin före kriget.

M-ledaren petar SD

Samma dag gav dock Ulf Kristersson (M) besked om att SD inte är välkomna i en potentiellt M-ledd regeringen

Han får medhåll idag av Johan Pehrson, som dock uppger att han kan tänka sig att budgetförhandla med partiet. 

Kickstartade med miljardsatsning

Liberalerna har i övrigt kickstartat sin halvdag i Almedalen med att presentera en satsning på skolan värd 2,5 miljarder kronor.

Pengarna ska gå till att anställa 1 000 fler speciallärare i skolan.

– Det är väldigt många elever som även denna sommar lämnade skolan utan fullständiga betyg. Det är viktigt att man sätter in de här åtgärderna tidigt, säger Pehrson enligt SVT.

“Inte raketforskning”

Satsningen motiveras med att andelen elever som får stödundervisning minskat, precis som de särskilda undervisningsgrupperna.

– Det kanske inte är raketforskning att det ligger till på det här sättet. Både lärarna själva och Skolinspektionen säger att det är svårt att bedriva undervisning i helklass, säger L-ledaren.

Klockan 19.00 ikväll håller Johan Pehrson sitt tal.

Foto: Liberalerna resp Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen