JUST NU: Joe Bidens tuffa svar på Putins hot – ökar stödet ytterligare

2022 04 28

Enbart timmar efter att Vladimir Putin riktat dramatiska varningar för att stödja Ukraina svarar USA:s president med att vilja öka det militära stödet till landet ännu mer.

– Vi har alla verktyg som ingen annan kan skryta om. Vi kommer att använda dem om det behövs.

Så sade Rysslands diktator Vladimir Putin natten till idag, vilket ansågs vara en referens bland annat till landets kärnvapen, enligt BBC.

Varningen riktar sig mot de som försöker ingripa i Ukraina och kommer i samband med att landets allierade har ökat utbudet av vapen i sina leveranser till de ukrainska trupperna.

Joe Bidens tuffa gensvar

Nu kommer USA:s president Joe Bidens svar på de ryska hoten.

Han vill öka det militära biståndet och stärka de ukrainska styrkorna ytterligare i kriget mot Ryssland, rapporterar amerikanska medier.

Ber om 33 miljarder

Joe Biden har nu bett kongressen om 33 miljarder dollar i militärt, ekonomiskt och humanitärt bistånd som ska stödja Ukraina under de närmaste fem månaderna.

– Det är inte billigt, men att böja sig för aggression kommer att bli dyrare om vi låter det ske. Antingen stöttar vi det ukrainska folket när de försvarar sitt land, eller så står vi i bakgrunden när ryssarna fortsätter sina illdåd i Ukraina säger USA:s president på en pressträff idag.

Kommenterade Rysslands hot

USA:s president passade även på att kommentera Rysslands kärnvapenhot som han kallade för “oansvarigt”.

– Ingen ska komma med tomma kommentarer om användningen av kärnvapen eller möjligheten att behöva använda dem, säger Joe Biden på samma pressträff.

Ammunition och utrustning

Drygt 20 av de 33 miljarderna ska öronmärkas för bistånd avsedda för militära ändamål och säkerhet, har Joe Biden begärt av den amerikanska kongressen enligt CNN.

En del av dessa pengar kan användas för att fylla på ammunition och utrustning från andra länder. 

Besked två veckor i rad

Joe Bidens nya begäran kommer veckan efter att han meddelat att USA kommer att skicka ytterligare 800 miljoner dollar i militära medel till Ukraina.

Enligt Biden ingår tunga artillerivapen och dussintals så kallade haubits, det vill säga vapen med längre räckvidd, rapporterar CNN. Dessutom packar de med 144 000 patroner till dessa vapen.

Moskva reagerade

I samband med Bidens besked förra veckan reagerade Moskva direkt. Rysslands ambassadör i USA, Anatoly Antonov, vände sig direkt till Washington och Vita huset.

– Vi betonar det oacceptabla i den här situationen när USA vräker in vapen i Ukraina, och vi kräver ett slut på denna praxis, sade Anatoly Antonov i en intervju med ryska tv-kanalen Rossya 24.