JUST NU: Jimmie Åkessons nya regeringsbesked

2022 08 22

Sverigedemokraternas partiledare öppnar dörren för Liberalerna.

Relationen mellan Sverigedemokraterna och Liberalerna har varit ansträngd.

Vid flera tillfällen under de senaste månaderna har båda partierna vid flera tillfällen uttalat sig om att de inte accepterar en regering där det andra partiet ingår.

Senast i helgen uttalade sig en central källa i SD om att det är uteslutet att släppa fram en sådan konstellation där L ingår.

– En regering som Liberalerna sitter i är inte intressant för oss. Vi kommer inte stödja en sådan regering, uppgav källan till Expressen.

Öppnar dörren

Men dessa uppgifter förnekas på måndagsmorgonen av partiets ordförande Jimmie Åkesson i en intervju med SR Ekot.

Istället menar han att SD håller “dörrarna öppna” för en borgerlig regering där L ingår – även om SD inte är en del av den.

“Cirkulerat rykten”

Enligt Åkesson stämmer helt enkelt inte det källan uppgett för Expressen.

– Jag vet att det cirkulerat rykten i skvallerpressen. Vi har inte fattat några sådana beslut [om att säga nej], vi ska sätta sakpolitiken i centrum, säger han till Ekot.

Han säger också:

– Jag tror att en regering med ett parti i de positionerna blir en sämre regering än om vi ingår i den. Men det är klart om sakpolitken är tillräckligt bra, vi är inte där nu, men om den är det då kan vi absolut tänka oss att släppa fram en regering.

Prioriterar a-kassa

Jimmie Åkesson berättade även att om partiet efter valet ska budgetförhandla med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna kommer den viktigaste frågan vara att a-kassan inte ska sänkas.

En åsikt som inte delas av övriga partier i M-KD-L-konstellationen.

Enligt SD ska a-kassan ligga kvar på “pandeminivå” och partiet är redo att förhandla om frågan.

16,5 procent

Den senaste opinionsmätningen från Sifo indikerar att SD når 16,5 procent av rösterna – 4,2 procentenheter mindre än Moderaterna.

Andra mätningar har visat att det är helt jämnt mellan M och SD – båda partierna på 18,6 procent –  om vilket parti som ska bli Sveriges näst största. 

Foto: Sverigedemokraterna

Text: Redaktionen