JUST NU: Jimmie Åkesson svarar Moderaterna efter petningen

2022 07 06

Inför sitt tal i Almedalen reagerade SD:s partiledare på Ulf Kristerssons (M) rbesked.

Det blir inga sverigedemokrater i en M-ledd regering efter valet om Ulf Kristersson får bestämma.

Partiledaren petade nämligen SD från en regeringsplats, med hänvisning till att de är för oerfarna i sammanhanget, enligt uppgifter till Svenska Dagbladet.

– Det säger jag inte av förnedrande skäl, sade M-ledaren i måndags.

“För tidigt väckt”

Nu svarar Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på hur han ser på vem ska och inte ska sitta i regeringen.

Enligt Åkesson är “frågan för tidigt väckt”.

– Jag tycker att väljarna ska få säga sitt först. Det som är viktigt nu är vad en sådan regering, med det regeringsunderlag som finns, kan åstadkomma, säger han till SVT.

“Vill helst regera själv”

Inte heller Liberalerna vill regera med Sverigedemokraterna. Partiledaren intervjuades även av TV4 där han uppgav att han kan förstå varför han inte släpps in av varken M eller L.

– Hade jag varit i deras kläder hade jag inte velat släppa in dem heller. Helst vill man ju regera helt själv, men ibland går det inte. Det är en fråga om förhandlingar, säger han till kanalen.

Fick frågan om sin oerfarenhet

I den traditionsenliga utfrågningen av P1 konfronterades SD-ledaren med hur han ser på att de petas på grund av sin oerfarenhet.

Å ena sidan är det svårt att få erfarenhet om man aldrig får chansen att skaffa det, å andra sidan kan jag ha förståelse för det. Att man inte riktigt vet vad vi har för roll och hur vi skulle agera. Jag har förståelse för att dem ser det så men sen är jag övertygad om att vi skulle kunna tillföra mycket i en regering, men vår ambition är att försöka påverka så mycket som möjligt i sakpolitiken och att sitta med i en regering naturligtvis, men om inte blir det fråga om förhandlingar och sakpolitiska vinster, säger han till radion.

Petat Liberalerna

Sprickan mellan L och SD uppges vara ett stort orosmoln för Ulf Kristersson, som är högerblockets statsministerkandidat. 

Enligt SD-källor har han nu även petat Liberalerna från regeringsplanerna.

“Problemet är hans partikamrater”

Jimmie Åkesson är dock övertygad om att de fyra partierna i högerblocket kan komma överens, men att det blir en utmaning med Liberalerna.

– Problemet med Johan Pehrson (L) är att han har partikamrater och man vet inte riktigt var de står. Han har ett väldigt splittrat parti, säger Åkesson till TV4.

Foto: Sverigedemokraterna

Text: Redaktionen