JUST NU: Jimmie Åkesson svarar Moderaterna efter petningen

2022 07 06

Inför sitt tal i Almedalen reagerade SD:s partiledare på Ulf Kristerssons (M) rbesked.

Det blir inga sverigedemokrater i en M-ledd regering efter valet om Ulf Kristersson får bestämma.

Partiledaren petade nämligen SD från en regeringsplats, med hänvisning till att de är för oerfarna i sammanhanget, enligt uppgifter till Svenska Dagbladet.

– Det säger jag inte av förnedrande skäl, sade M-ledaren i måndags.

“För tidigt väckt”

Nu svarar Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på hur han ser på vem ska och inte ska sitta i regeringen.

Enligt Åkesson är “frågan för tidigt väckt”.

– Jag tycker att väljarna ska få säga sitt först. Det som är viktigt nu är vad en sådan regering, med det regeringsunderlag som finns, kan åstadkomma, säger han till SVT.

“Vill helst regera själv”

Inte heller Liberalerna vill regera med Sverigedemokraterna. Partiledaren intervjuades även av TV4 där han uppgav att han kan förstå varför han inte släpps in av varken M eller L.

– Hade jag varit i deras kläder hade jag inte velat släppa in dem heller. Helst vill man ju regera helt själv, men ibland går det inte. Det är en fråga om förhandlingar, säger han till kanalen.

Fick frågan om sin oerfarenhet

I den traditionsenliga utfrågningen av P1 konfronterades SD-ledaren med hur han ser på att de petas på grund av sin oerfarenhet.

Å ena sidan är det svårt att få erfarenhet om man aldrig får chansen att skaffa det, å andra sidan kan jag ha förståelse för det. Att man inte riktigt vet vad vi har för roll och hur vi skulle agera. Jag har förståelse för att dem ser det så men sen är jag övertygad om att vi skulle kunna tillföra mycket i en regering, men vår ambition är att försöka påverka så mycket som möjligt i sakpolitiken och att sitta med i en regering naturligtvis, men om inte blir det fråga om förhandlingar och sakpolitiska vinster, säger han till radion.

Petat Liberalerna

Sprickan mellan L och SD uppges vara ett stort orosmoln för Ulf Kristersson, som är högerblockets statsministerkandidat. 

Enligt SD-källor har han nu även petat Liberalerna från regeringsplanerna.

“Problemet är hans partikamrater”

Jimmie Åkesson är dock övertygad om att de fyra partierna i högerblocket kan komma överens, men att det blir en utmaning med Liberalerna.

– Problemet med Johan Pehrson (L) är att han har partikamrater och man vet inte riktigt var de står. Han har ett väldigt splittrat parti, säger Åkesson till TV4.

Foto: Sverigedemokraterna

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen