Jättesuccé för Magdalena Andersson (S) – Drömbesked för S

2021 09 23

Finansminister Magdalena Andersson (S) uppvisar succéartade siffror i en ny undersökning över toppolitikernas förtroende.

Hon lyckas överträffa samtliga partiledare och får till och med högre siffror än statsministern.

Rejäl ledning

Detta framgår av Novus nya mätning över partiledarnas förtroende för september månad där hon har en rejäl ledning över alla partiledarna:

🔴 45% Magdalena Andersson (S)

🔴 37 % Stefan Löfven (S)

🔵 35 % Ulf Kristersson (M)

🟣 32 % Nooshi Dadgostar (V)

🟡 29 % Jimmie Åkesson (SD)

🟢 24 % Annie Lööf  (C)

🔵 22 % Ebba Busch (KD)

🟢 13 % Per Bolund (MP)

🟢 12 % Märta Stenevi (MP)

8 % Nyamko Sabuni (L)

Superintressant

– Förtroendet för henne är sensationellt högt i den här perioden. Att hon har ett så rekordhögt förtroende nu är superintressant, och det förklarar också varför Socialdemokraterna gick upp i väljarbarometern efter att Stefan Löfven sa att han skulle avgå, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till SVT.

Nooshi ökar kraftigt

Magdalena Andersson har till skillnad från samtliga partiledare även fler som uppger att de har högt förtroende för henne än de som uppgett att de har lågt förtroende för henne, det vill säga att hon hamnar på nettoplus.

För de befintliga partiledarna syns nästan inga förändringar jämfört med senaste mätningen förutom för en – vänsterledaren Nooshi Dadgostar som ökar kraftigt – från 19 % förtroende till 32 %.

ANALYS

Allt pekar på att Magdalena Andersson (S) väljs till ny partiledare för Socialdemokraterna och dagens besked visar att hon redan från start är en mycket populär politiker vilket ger henne rejält ökade chanser att lyckas som partiledare för S.

Det är också ett drömbesked för Socialdemokraterna inför valåret 2022 då partiet är i stort behov av ny energi och i behov av något av en game changer, vilket ett partiledarbyte alltid har potential att vara.

[yop_poll id="635"]