Internt hot inom Socialdemokraterna

2023 05 01

Om inte Socialdemokraterna förändrar sig ryker stödet för partiledningen.

Det hotet kommer nu från Lisa Nåbo, ordförande för partiets ungdomsförbund SSU, som menar att partitopparna lever och lär som om det vore början av 1990-talet.

Hon pekar bland annat på att Socialdemokraterna är blott tredje största parti bland förstagångsväljarna i landet, efter såväl Moderaterna och Sverigedemokraterna.

“Pinsamt” och ett “jättestort misslyckande”, enligt Lisa Nåbo som säger att högern till skillnad från S lyckats få fram budskap om förändring.

– Medan socialdemokratins enda svar har varit: Nej, snälla, rör inte vårt system för det är toppen. Men väljarna ser ju systemet, och att det inte är toppen, säger hon i en längre intervju med Expressen.

"Coolt att gilla Jimmie"

Lisa Nåbo radar upp problem som behöver åtgärdas.

Brister i vård och skola, dåliga arbetsvillkor för välfärdsarbetare, barnfattigdom och eskalerande bostadsbrist.

Hon uttrycker att känslan efter att S varit ute och besökt skolor är att det upplevs som “tråkigt och gammeldags” att vara socialdemokrat, medan det är “coolt” att vara “anti-sosse och gilla-Jimmie och SD-gänget”.

Lägger fram hot till ledningen

Nu ställer SSU-ledaren flera krav på huvudpartiet för att få till en förändring med mer offensiv reformpolitik.

Det ska börja med att partiledaren Magdalena Andersson kliver fram och slår fast varför Socialdemokraterna finns och vad hon vill med partiet.

Lisa Nåbo pekar även ut ett annat tungt partinamn – förre finansministern och numera ekonomisk-politiska talespersonen Mikael Damberg.

Det är klart att han som vår ekonomiskpolitiska talesperson bär ett särskilt ansvar. Det är mot honom kritiken kommer att riktas i första hand om det här inte lyckas.

Om partiet inte lyssnar och möter kraven på nya reformer hotar SSU med att dra undan sitt stöd fullkomligt för partiledningen. Ingen kommer att sitta säkert, konstaterar Lisa Nåbo.

Stödet har "imploderat"

Det här är inte första gången liknande kritik riktas från SSU till moderpartiet.

I julas ansåg man att S stått för ett “historiskt dåligt val” bland unga efter vad som totalt sett blev Socialdemokraternas näst sämsta resultat i modern tid.

– Vi behöver en modigare ekonomisk politik som tänker mer långsiktigt, sade Lisa Nåbo till SVT då efter att SSU framhållit att ungdomarnas stöd “imploderat”.

S-analysen: Kunde inte möta vallöften

Huvudpartiet har å sin sida gjort analysen att partiets strategi i utsatta områden samt att man inte kunde toppa högerns vallöften var de främsta anledningarna till debaclet.

– Vi hade vallöften som inte kunde trumfa orealistiska eller populistiska förslag. Men det hade varit möjligt att göra våra förslag mer lättbegripliga, sade Ida Karkiainen (S), som suttit med i valanalysgruppen, till Svenska Dagbladet i februari.

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen