Internationell uppmaning till Sverige
2023 05 24
EU-kommissionen riktar ett direkt budskap till Sverige på onsdagseftermiddagen.
Fasa ut elstödet.
Det uppmanas nu Sverige att göra när EU presenterar sin årliga genomsyn av medlemsländernas ekonomier, rapporterar Sveriges Radio.
– Kommissionen säger samtidigt att regeringen borde vara redo att ge nya riktade stöd till hushåll och företag om det skulle bli nya energiproblem i landet, säger Andreas Liljeheden som är SR:s utsända EU-korrespondent.
Pekar ut fler brister
EU-kommissionen pekar även ut fler brister och problem i den svenska ekonomin.
Bland annat har man starka åsikter om Sveriges utmaningar med att få in nyanlända på arbetsmarknaden, bristen på kvalificerade lärare i skolan samt höga bostadspriser respektive skulder hos privatpersoner.
Men bara för att EU pekar ut problemen innebär det inte att det per automatik kommer att ske några större förändringar.
– Att man påpekar bostadspriser och skuldsättning återkommer i kommissionens rapport år efter år, säger Andreas Liljeheden till SR.
Tredje högst skulder i EU
Exempelvis har just problemen med de svenska hushållens höga skulder lyfts tidigare på EU-nivå, och är på mycket höga nivåer jämfört med andra medlemsländer.
Enbart Luxemburg och Danmark har högre lån per invånare.
– Den höga skuldsättningen gör hushållen sårbara vid ränteuppgångar, som vi sett det senaste året, säger Johannes Holmberg som är nationalekonom på Statistiska centralbyrån, SCB, till myndighetens hemsida.
"Är räntekänsliga"
Han tillägger:
– Dessutom är hushållens räntekänslighet större i Sverige än i många andra länder, eftersom svenska hushåll är benägna att välja rörlig ränta i större utsträckning.
Tar nya lån
Fler håller med om att skuldnivåerna är direkt relaterade till de chockhöjda räntorna, som tidigare legat på en relativt låg nivå.
Många har behövt ta nya lån på sin bostad för att exempelvis köpa bil eller renovera.
– Under hela 2000-talet har skuldsättningen av hushållen ökat dramatiskt, men samtidigt har man använt allt mindre del av sin inkomst till bostadsräntor, säger fastighetsekonomen Tommy Bergquist, verksam vid Karlstad universitet, till SVT.
LÄS MER: Storbankens besked – då sänks räntan
Foto: M. König
Text: Redaktionen