Intern kritik mot Jimmie Åkesson – ”Har varit knäpptyst”

2023 05 04

Riksdagsledamoten Elsa Widding meddelade i måndags att hon lämnar Sverigedemokraterna.

Orsaken till avhoppet är enligt Widding SD:s hantering av den kritik som riktats mot henne efter ett uppmärksammat deltagande på en konferens med klimatförnekare och personer som jämfört hanteringen av covid-19 med Förintelsen.

– Widding visar prov på ett kunskapsförakt som inte anstår en riksdagsledamot. Det är allvarligt att ge stöd till konspirationsteorier om klimat, vaccin och förintelsen. Hon måste nu visa att hon står upp för vetenskap, framhöll utbildningsminister Mats Persson (L) på Twitter efter Elsa Widdings deltagande. 

”Har varit knäpptyst”

Partiledningens sätt att hantera anklagelserna blev droppen för Widding.

Hon riktade skarp kritik mot SD och lämnade partiet.

I dag var det dags igen.

I en intervju med P1 Morgon kritiserar hon Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

– När man får så fruktansvärda anklagelser riktade mot sig från en utbildningsminister som sitter i regeringen, då tycker jag att det är helt nödvändigt att min partiledare stöttar mig och tar avstånd från de här avskyvärda påhoppen, säger Elsa Widding till radion.  

Hon tillägger:

– Jag har bett om att få stöd av partiledningen och framför allt av Jimmie Åkesson. Men det har varit helt knäpptyst.

– Jag har frågat honom om han har förtroende för mig, men jag har inte fått något svar. Tystnaden talar sitt tydliga språk när det gäller den här frågan.

”Felrekrytering”

Jimmie Åkesson har tidigare utryckt att Elsa Widding var en felrekrytering.

– Med facit i hand var det naturligtvis inte en bra rekrytering, eftersom hon nu inte är kvar i partiet, sa han till SVT Nyheter efter hennes avhopp.

Samtidigt uppmanade han Widding att lämna riksdagen.

– Jag beklagar att hon lämnar partiet och samtidigt väljer att sitta kvar i riksdagen. Om man lämnar det parti som man sitter för och blivit inröstad för, då bör man också lämna sin plats i riksdagen.   

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen