RYSSLAND: ”Ingen nåd kommer att visas”

2022 08 24

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har kommenterat mordet på Daria Dugina i lördags.

– Jag anser detta vara ett barbariskt brott. Det finns ingen förlåtelse och ingen nåd kommer att visas, säger Sergej Lavrov på en pressträff enligt Reuters.

Daria Dugina – dotter till en av Vladimir Putins närmaste män, den ryske ultranationalisten Alexander Dugin – dödades  i en bilbombsattack på lördagskvällen.

Anklagar Ukraina

Ryssland anklagar Ukraina för att ligga bakom attacken.

En specifik ukrainsk kvinna har pekats ut av den ryska säkerhetstjänsten FSB.

Ukraina har avfärdat anklagelserna.

– Ukraina har naturligtvis ingenting med detta att göra, eftersom vi inte är en kriminell stat, som den Ryska federationen, och ännu mindre en terroriststat, sa Mykhailo Podolyak, rådgivare till president Volodymyr Zelensky, i ett uttalande.

”Putins hjärna”

Alexander Dugin uppges ha varit måltavlan för bilbomben som dödade hans dotter.

Fader och dotter Dugin hade på lördagskvällen varit på en festival utanför Moskva. På vägen hem valde de att ta två olika bilar. En bomb exploderade i den bil som Daria Dugina satt i.

Alexander Dugin har av flera tyckare beskrivits som en viktig maktspelare inom Putins närmaste krets. Han har vid flera tillfällen kallats för ”Putins hjärna” eftersom hans idéer påstås ha påverkat diktatorns aggresiva utrikespolitik.

Redan 2008 förespråkade Dugin att Ryssland skulle annektera Krymhalvön. Sex år senare inledde Ryssland ockupationen.

Alexander Dugin har under många år även förespråkat ett krig mellan Ryssland och Ukraina. 

Diktatorns ord

I måndags kommenterade Rysslands diktator Vladimir Putin mordet på Daria Dugina för första gången.

– Ett avskyvärt, grymt brott förkortade livet för Daria Dugina – en ljus, begåvad person med ett riktigt stort ryskt hjärta. Hon tjänade uppriktigt folket och fäderneslandet. Hon bevisade med handling vad det innebär att vara en patriot av Ryssland, framhöll Vladimir Putin i ett uttalande.

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen