JUST NU: Ikea kommenterar uppgifter från Ryssland

2022 04 21

Flera ryska medier har under dagen rapporterat om att möbeljätten Ikea återigen ser över möjligheten att öppna sin verksamhet i landet

Uppgifterna bekräftades av Rysslands biträdande industri- och handelsminister Viktor Evtukhov.

Ministern bekräftade

I ett uttalande hävdade han att företaget såg över möjligheten att återvända till den ryska marknaden.

Endast några logistiska problem behövde åtgärdas innan ett sådant scenario blir verklighet, konstaterade Evtukhov.

Beslutet gäller fortfarande

Men Ikea dementerar uppgifterna från Ryssland.

– Den 3 mars beslutade Ikea och Ingka Group att pausa Ikeas verksamhet i Ryssland, det beslutet gäller fortfarande, skriver Inter IKEA Groups presstalesperson Romina Benfatto i ett mejl till Aftonbladet.

Har stängt i Ukraina

Ikeas verksamhet är även tillfälligt stängd i Ukraina. Även det är ett beslut som inte kommer att ändras på grund av rådande säkerhetsläge.

– Vår verksamhet i Ukraina är för närvarande nedstängd av hänsyn till våra medarbetares säkerhet. Den kommer att förbli stängd tills det blir säkert för medarbetare och kunder, har Ingka Group tidigare konstaterat till Expressen.

Kan byta namn

Tidigare har det rapporterats om att Ikea kan bli ”Idea” i Ryssland. Efter landets anfallskrig mot Ukraina har flera ”piratkopior” av utländska företag dykt upp.

En i raden av dessa företag är alltså det nya möbelföretaget "Idea".

Konstatin Kukkoev, ansvarig för en designstudio i St. Petersburg, hävdade att han ansökt om patent på det nya namnet ”Idea”. Hans nya möbelföretag uppges även ha en logga som påminner om föregångaren.

Foto: J. Song

Text: Redaktionen