ICA förvarnar – superpopulär matvara kommer ta slut

2024 12 19

En klassiker till julbordet kan vara i fara.

Varubristen har kommit med sämsta möjliga timing.

Med mindre än en vecka till julafton har folk börjat storhandla till julmiddagen. Det handlas skinka, sill, rödkål, brunkål, lax, prinskorv och köttbullar i mängder.

En plötslig brist hotar dock en av de främsta klassikerna.

Det gäller ansjovis som används i omåttligt populära Janssons frestelse.

"Klart de kommer ta slut"

På Ica har man gått ut och varnat för att lagret av ansjovis håller på att sina i butikerna.

– Det är klart att de kommer att ta slut, säger exempelvis Åsa Wiklund, som driver Ica Nära i Häggenås, till P4 Jämtland.

Igår lade hon ut de sista sju burkarna i kyldisken.

Och ordet om bristen har börjat sprida sig.

– Det här är faktiskt de sista vi har på den förhandsorder vi hade lagt. När ryktet sprider sig har det blivit en större efterfrågan.

Uppmanar: köp inte mer än ni behöver

Bristen råder över stora delar av landet.

Och paniken började framträda redan för en dryg vecka sedan.

– Utbudet av ansjovis är begränsat, vilket kan leda till att vissa butiker har sämre tillgång på produkterna, framhäver Edvin Nestor som är kategorichef på Ica Sverige, till Aftonbladet.

Skälet är att storleken på skarpsillen, som används för att tillverka ansjovis, har varit mindre och därmed orsakat produktionsproblem.

– Vi rekommenderar våra kunder att inte köpa mer ansjovis än vad de behöver, tillägger Edvin Nestor.

LÄS MER: Chockbesked för Aladdinasken 

Näst mest populärt: "Förskräckligt!"

Janssons frestelse är svårslagen på julbordet för svenska folket.

Och den tycks bara öka i popularitet.

I Livsmedelsföretagens undersökning pekas klassikern ut som näst viktigast på hela julbordet och bristen riskerar därför att göra många upprörda.

Thomas Lindqvist, 67, från Norrtälje är en av dem.

Åt helvete – jag menar förskräckligt! Jag visste inte detta. Jag äter hellre Jansson än skinka på julbordet, säger han till Norrtelje Tidning.

LÄS MER: Svenska folket uppmanas – avstå den här klassikern till jul

Foto: Ica-gruppen/Jessica Gow

Text: Redaktionen


JUST NU: Trump-administrationens nya krav – på franska företag

2025 03 29

Franska företag har fått brev från USA.

På lördagen kommer uppgifter om att Trump-administrationen via ambassaden i Paris har skickat brev till franska företag som har kontrakt med amerikanska staten.

I breven framgår krav på att företagen ska anamma Trumps tillvägagångssätt vad gäller program för mångfald, jämlikhet och inkludering.

Det rapporterar Reuters.

Skickar brev

Trump-administrationen har skrivit till franska företag som har amerikanska statliga kontrakt och beordrat dem att följa en verkställande order som förbjuder program för mångfald, rättvisa och inkludering.

Detta enligt personer som är bekanta med ärendet som Reuters har pratat med.

Företagen har uppmanats att bekräfta sina svar i ett separat frågeformulär med titeln ”Certification Regarding Compliance With Applicable Federal Anti-Discrimination Law”.

“Inte som oss”

En tjänsteman nära den franske finansministern Eric Lombard sade att frågan skulle tas upp med den amerikanska regeringen.

– Denna praxis återspeglar den nya amerikanska regeringens värderingar, säger tjänstemannen.

– De är inte desamma som våra. Ministern kommer att påminna sina motsvarigheter i den amerikanska regeringen om detta.

Det är i nuläget oklart om det bara är franska företag som fått breven eller om det även gäller företag i andra europeiska länder.

Viktigt för Trump

Bara några timmar efter att han svurit eden den 20 januari började Trump utfärda exekutiva order för att avveckla program.

Detta för att sätta press på federala entreprenörer att upphöra med ”olaglig DEI-diskriminering” och be federala myndigheter att upprätta listor över privata företag som skulle kunna utredas för sin DEI-policy.

Det uppger USA Today.

Det är DEI

DEI står för diversity, equity and inclusion – på svenska mångfald, rättvisa och inkludering.

Trump menar att federala myndigheter och andra företag som använder DEI-program idkar orättvisa förutsättningar, och att det är någonting som bör försvinna.

Foto: Official White House Photo by Shealah Craighead

Text: Redaktionen


Elon Musk slår ihop X med andra bolaget

2025 03 29

Elon Musks AI-bolag XAI köper sociala medie-appen X.

Elon Musk köpte år 2022 sociala medie-succén Twitter.

Han gjorde förändringar och döpte om Twitter till X.

Nu köper Musks AI-bolag XAI upp X, uppger Musk själv.

XAI köper X

Musk förklarar att bolagen slås ihop.

– XAI har förvärvat X i en aktiebaserad transaktion. Kombinationen värderar XAI till 80 miljarder dollar och X till 33 miljarder dollar, 45 miljarder dollar minus 12 miljarder i skuld, skriver han på X.

– XAI:s och X:s framtid är sammanflätade. Idag tar vi officiellt steget att kombinera data, modeller, beräkningar, distribution och talang. Denna kombination kommer att frigöra en enorm potential genom att blanda XAI:s avancerade AI-kapacitet och expertis med X:s enorma räckvidd. 

“Bara början”

Musk fortsätter.

– Det sammanslagna bolaget kommer att leverera smartare och mer meningsfulla upplevelser till miljarder människor samtidigt som vi förblir trogna vårt kärnuppdrag att söka sanning och främja kunskap, menar han.

– Detta kommer att göra det möjligt för oss att bygga en plattform som inte bara speglar världen utan aktivt påskyndar mänskliga framsteg. Jag vill tacka alla på XAI och X för deras hängivna arbete som har tagit oss till den här punkten. Detta är bara början.

Kan vara anledningen

Nyheten kommer under en tid då Musk har varit i rampljuset för sin roll vid Department of Government Efficiency i Trump-administrationen.

Det har väckt frågor om hur mycket uppmärksamhet han ägnar åt sina företag, särskilt Tesla. 

Att kombinera X och XAI kan göra det möjligt för Musk att effektivisera sina ansträngningar, uppger CNN.

Satsar på AI

Musk har också arbetat för att etablera sig som en ledare inom AI-området, ett stort fokus för både Trump-administrationen och teknikindustrin. 

Tidigare i år ledde han en grupp investerare som försökte köpa ChatGPT-tillverkaren OpenAI för nästan 100 miljarder dollar, vilket var ytterligare en upptrappning av den långvariga rivaliteten mellan Musk och OpenAI:s VD Sam Altman.

Foto: David Branch J Fu Foto

Text: Redaktionen