JUST NU: ”I Sverige får man skända”

2023 01 24

– I Sverige får man skända.

Det säger Liberalernas partiledare tillika arbets- och integrationsminister Johan Pehrson till Aftonbladet.

Ministerns kommenterar Turkiets och delar av arabvärldens kraftiga reaktioner efter Rasmus Paludans koranbränning.

– I Sverige får man skända. Man får förklara med sitt kraftigaste uttryck vad man tycker om en religion, om man inte angriper en person och ägnar sig åt hets mot folkgrupp eller förtal, säger Johan Pehrson till tidningen och tillägger:

– Det måste ju få smärta att se aktioner som utmanar mig som människa oavsett min religion eller politiska uppfattning.

Statsministern: ”Vill utrycka min sympati”

Statsminister Ulf Kristersson (M) har framhållit att han känner en förståelse för muslimer som känner sig kränkta av Paludans aktion.

– Det som är lagligt är inte nödvändigtvis lämpligt. Att bränna böcker som är heliga är för många en djupt respektlös handling. Jag vill utrycka min sympati för alla muslimer som är kränkta av det som hänt, skrev han på Twitter.

Ett uttalande som fick samarbetspartnern Jimmie Åkesson (SD) att ilskna till.

– Det är en oerhört farlig väg att gå att börja "förstå" och "tycka synd om" de krafter i Sverige som, med hänvisning till religiösa dogmer, vill avskaffa vår yttrandefrihet.  Jag kommer att ta upp detta utspel med statsministern och meddela hur jag och Sverigedemokraterna ser på den här typen av undfallenhet gentemot islamistiska krafter, kommenterade SD-ledaren.

Varnar regeringen

Socialdemokraternas Magdalena Andersson varnar nu regeringen.

Hon anser att regeringen bör ta en rejäl funderare över samarbetet med SD.

– Ulf Kristersson bör fundera igenom väldigt noggrant om Sverigedemokraterna i det här läget är rätt parti att luta sig emot. Ett öppet ordkrig mellan statsminister och partiledare är såklart inte hjälpsamt i den här situationen, säger Magdalena Andersson till SvD.

– Vi har en stark yttrandefrihetslagstiftning i Sverige och den står vi upp för brett i politiken. Däremot är det olyckligt med det ordkrig som nu finns mellan statsministern och Jimmie Åkesson, fortsätter hon.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp President of the Republic of Turkey

Text: Redaktionen